Mitt Liv

Nyheter om Mitt liv

Senaste nytt om projektet Mitt liv. För information om fler insamlingar och våra andra projekt: prenumerera på vårt nyhetsbrev.

11 mars – Lärarintervju: ”Så använde vi video i Mitt liv”

En klass som tagit ut svängarna ordentligt i Mitt liv är klass 6 på Olympicaskolan i Skålö, Dalarna. Deras bidrag innehåller hemsnickrade videoklipp där eleverna berättar om sina hem. Klassföreståndaren Lisela Hellberg ligger bakom idén.

Läraren Lisela Hellberg, till vänster, och några av elevernas filmer.

Jag ville att eleverna skulle få arbeta med Mitt liv på ett varierat sätt. Vi har skrivit texter och intervjuat äldre människor som berättat om sina liv. När eleverna skulle dokumentera sina hem valde jag att testa en idé där eleverna fick arbeta med en app där man kan göra egna filmer med hjälp av fotografier och röstinspelningar. Jag har själv använt appen för att spela in instruktionsfilmer men nu fick eleverna testa den.

Eleverna var inte sena på att nappa på idén, berättar hon.

De tyckte att det väldigt roligt. Vi arbetade på väldigt varierade sätt men just att dokumentera med hjälp av foto och röst tyckte många elever var väldigt lustfyllt. Filmprojektet gav ett stort utrymme för elevernas kreativitet!

Att de kom att börja arbeta med Mitt liv i första början hänger ihop med en ambition att låta eleverna bidra till något som ”känns viktigt och på riktigt”.

Jag vill, i den utsträckning det är möjligt, utforma uppgifter som är knutna till sammanhang utanför skolan. Jag har märkt att undervisning och lärande som känns autentiskt ofta ökar elevernas intresse och motivation.

Vilka tips har du till andra lärare som vill testa att använda Mitt liv i sin undervisning?

Våga testa och våga låta vissa uppgifter ta tid! Du kan använda den tillhörande lärarhandledningen som en grund och sedan ändra och utforma uppgifter utifrån klassens behov och intressen, avslutar Lisela Hellberg. 

Titta på några av bidragen:

1. Alfred visar runt i sitt hus, alltifrån skafferi till säng till utsikt
2. I Amandas hem finns en alldeles egen islandshäst.
3. Jack berättar om hur han matar kaniner och lagar mat.

Se de övriga bidragen på kartan, skolan ligger strax utanför Vansbro i Dalarna.

5 mars 2024 – Lärare i internationella klassen: ”Ville att eleverna skulle känna sig sedda”

Eugenia Hådén är lärare för nyanlända elever i en åldersblandad internationell klass på Gärdesskolan i Stockholm. Eleverna är 10-15 år gamla och kommer från olika delar av världen. Efter ett tips från en kollega som besökt Nordiska museet bestämde Eugenia sig för att testa Mitt liv på eleverna i klassen.

Läraren Eugenia Hådén, till vänster, och några av elevernas bidrag.

– Många kunde inte sluta skriva. De involverade familjemedlemmar och ville hoppa över raster och sitta kvar efter lektionstid och lägga till bilder. De gillade att texterna skulle sparas och att fler än jag och klassen kan läsa deras texter.

Eleverna fick skriva om en vanlig dag i livet, både i det forna hemlandet och i Sverige.

– Jag tänkte att det var bra att visa hur det kan se ut för ett barn som har förändrat sitt liv och kommit till ett nytt land. Jag ville även att eleverna skulle känna sig sedda och skrivandet får många att må bättre. 


Diskussionerna skedde på alla möjliga språk, men skrivandet var på svenska. Uppgiften innebar även att eleverna kunde jämföra sina liv på ett konkret sätt.

– En elev berättade: ”It’s a big, big, big difference mellan mitt hemland och Sverige. Barn har större trygghet och rättigheter här. Jag känner mig trygg här. I mitt land riskerade vi kidnappning på väg till skolan och barn stals.”

Bland uppgifterna i Mitt liv uppskattades uppgiften ”En dag i mitt liv” och ”Mitt liv 2050” bäst.

– Dessutom tyckte de att det var spännande att det var en tävling för hela klassen. Kommentarerna var en mix av att de ville att folk skulle veta hur det var att fly från krig som barn, att det kändes meningsfullt att vara med och att de ville bli bättre på att skriva på svenska.

Vilka tips har du till andra lärare som vill testa att använda Mitt liv i sin undervisning?  

– Använd lärarhandledningen ”Jakten på den glömda historien” och ”Hälsning till framtiden”. Frågorna till ”Mitt liv” gjorde det lättare för eleverna att komma igång med uppgifterna. Vidare blev de inspirerade av att läsa berättelser från insamlingen ni gjorde i samarbete med UR 1942.

Citat från bidragen:

”Lärarna får slå barnen. De har långa pinnar och ibland slog de oss med linjaler. Jag gick i en flickskola och jag fick stryk ibland, men jag vet inte varför.”
Kishangi från Sri Lanka om en skoldag i hemlandet.

”Jag vaknade vid 5 på morgonen när min mammas bror ringde oss. Han sa att kriget hade börjat. Han sa att han skulle lämna staden och åka till vår mormors by. Byn ligger i västra Ukraina, alldeles intill gränsen till Moldavien, så där var det relativt säkert.”
Kostia från Ukraina om när kriget startade.

”Jag går till skolan med mamma. Det tar 10 minuter att gå till min skola. Det är inte säkert att gå själv. Unga människor kidnappas.”
Tasmia från Bangladesh om en dag i hemlandet.

Övriga bidrag hittas på Gärdet, Stockholm, via Mitt livs karta.

22 feb 2024 – Årets skaffare – en vecka kvar!

Inte många dagar kvar nu …

Stort tack till alla som är med och deltar med berättelser för framtiden! Här kommer en sista påminnelse. För att delta i ”Årets skaffare 2024” måste elevernas bidrag ha skickats in senast 29 februari, så det är inte många dagar kvar. Att skicka vidare klassens bidrag till Nordiska museets samlingar görs med ett knapptryck per elev i lärarportalen: skola.ekultur.org. Prisutdelning för Årets skaffare sker i maj.

Bidrag inlämnade efter 29 februari tävlar i ”Årets skaffare 2025”. 

Pst.. Vi har även en insamlingar som passar bra för gymnasiet. Spana gärna in Vår framtid för skolan.

29 jan 2024 – Årets skaffare – en månad kvar

Nu är det inte så långt kvar innan vi stänger slussarna för att kunna delta i Årets skaffare 2024. 29 februari är sista dagen att skicka in elevernas bidrag, vilket är om en månad. Så ta chansen att vara med och tävla!

Faktum är att vi totalt fått in över 5300 bidrag som vi kan överlämna till framtidens forskare. Vinnarna av Årets skaffare kommer nu även presenteras på den här hemsidan. Ni kan även läsa mer om tidigare vinnare av Årets skaffare och hur deras motiveringar såg ut.

Kom ihåg att publicera elevernas berättelser när ni är klara, så de kommer in till Nordiska museet och sparas för framtiden. Ni publicerar berättelserna i lärarportalen, där ni väljer skola, klass och elev vars berättelse ska publiceras.

Obs! Detta är viktigt för att kunna ha chansen att tävla om priset.

18 dec 2023 – Mitt liv får en ny hemsida

Dagen är äntligen här – Mitt liv har fått ny hemsida! Som vi har längtat efter att på ett mer tillgängligt och snyggt sätt visa upp det ni tillsammans har åstadkommit genom åren. Utforska andras berättelser, jämför olika tider och glöm inte bort att delta med just din klass och skicka in era berättelser för framtiden.

Under 3,5 års tid har Nordiska museet och UR samlat in över 5000 berättelser från barn om deras liv i denna historiska insamling, den största vi någonsin gjort, åtminstone digitalt. Bidragen har skickats in från Marbella till Kiruna. Många hundra lärare, tiotusentals anhöriga, och media och andra har varit engagerade i det här projektet, som tyvärr bara har haft Minnen.se att använda som skyltfönster. Förrän nu, när vi äntligen fått möjlighet att visa upp allt vi och eleverna jobbat med under åren i en museimässig skrud. Välkommen in!

4 maj 2023 – Vinnare av Årets skaffare och ny karta över insamlade berättelser

För tredje gången delade Nordiska museet och UR ut utmärkelsen ”Årets skaffare” till två skolklasser som särskilt väl hjälpt museet att dokumentera sina liv för framtiden i insamlingsprojektet “Mitt liv”. Årets vinnare är klass 6 i Ljungbyskolan i Falkenbergs kommun och klass 6 i Entréskolan Stockholm i Gröndal. ”Mitt liv” har så här långt genererat närmare 5000 inskickade bidrag som alla sparas för framtiden i museets samlingar.

Våren 2020 startade UR och Nordiska museet den fleråriga digitala insamlingen ”Mitt liv” där landets alla skolbarn kan berätta om sin tillvaro här och nu med fokus på en helt vanlig dag.

Läs mer om priset Årets skaffare.

Sedan starten deltar 535 klasser fördelade på 302 skolor från Kiruna i norr till svenska skolan i Marbella. Tillsammans har de producerat och skickat in närmare 5000 berättelser om sitt vardagsliv till Nordiska museets samlingar. Till årets tävling bidrog rekordmånga klasser med totalt 2171 nya bidrag. Två skolklasser som särskilt väl hjälpt till att dokumentera sin samtid för framtiden får nu utmärkelsen “Årets skaffare 2023”. “Skaffare” refererar till Artur Hazelius benämning på sina medhjälpare i det stora insamlingsarbetet som låg till grund för Nordiska museets samlingar.

Alla bidrag som publicerats går nu även att titta på genom vår helt nya snygga karta, som till skillnad från den tidigare uppdateras automatiskt. Via kartan kan man lättare se var de olika berättelserna kommer ifrån och enkelt klicka sig in och läsa enskilda bidrag.

26 jan 2023 – Barnens berättelser om framtiden lyfts fram i ny insamling

Barnen är framtiden. Om några decennier tar de över samhället, och ytterligare decennier senare tar deras barn över efter dem. Och så har det alltid varit. 26 januari lanserade Nordiska museet en ny insamling – Vår framtid.  Där museet frågar människor i norden hur de vill och tror att Sverige, Norden och världen ser ut i framtiden, och vad vi tillsammans kan göra för att nå dit.

I insamlingen Mitt liv har vi bett elever runt om i Sverige och i svenska skolor utomlands att skriva en fiktiv dagbok från en typisk dag i just deras liv år 2050. De har fått instruktioner att ta ut svängarna och våga spekulera, men samtidigt försöka underbygga sina resonemang utifrån frågor de tycker är viktiga. Nu finns ett urval av barnens berättelser att läsa på insamlingen Vår framtids hemsida.

4 maj 2022 – Vinnare av Årets skaffare

För andra gången delade Nordiska museet och UR ut utmärkelsen ”Årets skaffare” till två skolklasser som särskilt väl hjälpt museet att dokumentera sina liv för framtiden i insamlingsprojektet “Mitt liv”. Vinnare år 2022 är klass 4–6 i Valstads skola i Tidaholms kommun och klass 3–4 i Yngsjö skola i Kristianstads kommun. ”Mitt liv” har så här långt genererat 2818 inskickade bidrag som alla sparas för framtiden i Nordiska museets samlingar. 

Våren 2020 startade UR och Nordiska museet den fleråriga digitala insamlingen ”Mitt liv” där landets alla skolbarn kan berätta om sin tillvaro här och nu med fokus på en helt vanlig dag.

Sedan starten deltar 343 klasser fördelade på 193 skolor från Kiruna i norr till svenska skolan i Marbella. Tillsammans har de producerat och skickat in 2818 berättelser om sitt vardagsliv till Nordiska museets samlingar. Två skolklasser som särskilt väl hjälpt till att dokumentera sin samtid för framtiden får nu utmärkelsen “Årets skaffare 2022”. “Skaffare” refererar till Artur Hazelius benämning på sina medhjälpare i det stora insamlingsarbetet som låg till grund för Nordiska museets samlingar.

Läs mer om priset Årets skaffare.

10 feb 2022 – Finalist i Årets pedagogiska pris

Museets digitala insamlingsprojekt ”Mitt liv” gick till final i Årets pedagogiska pris 2021.

Genom pristävlingen ”Årets pedagogiska pris” lyfter FUISM, Föreningen för pedagogisk utveckling i svenska museer, varje år fram angelägna och framgångsrika pedagogiska verksamheter som bedrivs på svenska museer och kulturinstitutioner.

Av 26 inskickade bidrag blev Mitt liv en av tre finalister. Insamlingen sker på minnen.se och uppmanar skolbarn att berätta om sin vardag och sina tankar om framtiden. Så här lyder juryns motivering:

”När barn och unga får vara en del av och medskapare av historien kan viktiga frågor ställas. Mitt liv är fast förankrat i ett äldre projekt från 1942, något som skapar perspektiv på medmänsklighet, men också ger utrymme för källkritik. Att ge en inblick i historien på detta sätt väcker tankar, frågor och förhoppningsvis förståelse för omvärlden och den historia vi alla är en del av.”

30 september 2021 – Mitt liv i backspegeln: Hur vi samlade 1326 livsberättelser från barn under pandemin

Värsta möjliga timing, eller kanske den allra bästa? Insamlingsprojektet Mitt liv, som syftat till att låta elever i Sverige berätta om en vanlig dag i livet, lanserades mitt under en pandemi.

Allt började under ett möte om något annat. Samarbetet mellan Nordiska museet och UR hade redan pågått under några år i arbetet med museets upplevelserum ”Tidsvalvet”, tv-programmet ”Jakten på den glömda historien” och radioprogrammet ”Hälsning till framtiden”.

Plötsligt kläcktes idén: Skulle inte barnen själva kunna bidra med sina egna livsberättelser? Bli ”Skaffare*”?

Det blev startskottet för det fristånde projektet Mitt liv. Även det ett samarbete mellan museet och UR.

Uppdraget för oss hösten 2019 var alltså relativt öppet. Att berättandet skulle genomföras på insamlingsplattformen Minnen.se bestämdes snabbt, eftersom det är där vi försöker att koncentrera vårt digitala insamlande, men ungefär lika snabbt förstod vi att den plattformen i så fall behövde byggas om för att kunna ta emot tioåringars berättelser. Inte en helt enkel nöt att knäcka.

Konceptet

Själva upplägget behövde också preciseras och moderniseras. Idén var nämligen inte ny.

Redan 1942 gjorde en insamling av barns berättelser av Nordiska museet och UR (dåvarande Skolradion). Den satsningen gick under namnet ”Mitt hem”, där över tusen handskrivna bidrag inkom med ofta detaljerade ritningar av platsen där barnet bodde på. Och i vissa fall – där läraren varit extra ambitiös – även berättelser om en dag i livet som barn mitt under brinnande världskrig.

Dessa berättelser tog vi fasta på. Just så ville vi att 2020 års barn skulle skildra sin vardag. Det nya insamlingsprojektet utgick från fyra frågor, frammejslade av museets interna arbetsgrupp:

1. En dag i mitt liv – en uppgift där barnen från början till slut beskriver sin vardag
2. Mitt hem – som påminner om 1942 års läxa, att skildra sin boendemiljö
3. Människorna i mitt liv – där barnen berättar om människorna omkring sig
4. Mitt liv 2050 – en öppen uppgift där barnet kan fantisera om sitt eget liv år 2050

Ett antal berättelser om livet för barnen 1942 togs fram ur arkivet och publicerades digitalt på Minnen.se, att använda i undervisningen för att inspirera både lärare och elever, och ge dem en kanske första aha-upplevelse om hur vardagen är i förändring.

En ytterligare sporre för att delta blev också den nya tävlingen ”Årets skaffare”, där den klass som särskilt väl genomfört uppgiften skulle vinna priset vid en utdelning på Nordiska museet.

Tekniken

Men hur skulle barnen berätta? För att skapa framgångsrika insamlingar behövs alltid en insamlare. I detta fall handlade det om att fokusera på läraren. Parallellt med konceptarbetet tog vi ihop med Kultur IT fram en specialutvecklad lärarplattform till Minnen.se. I den kunde läraren skapa sin klass, lägga in sina elever och ge dem varsitt unikt lösenord. Allt för att minimera lärarens arbetsbörda.

Eleven kunde därefter logga in på mittliv.minnen.se i en för Mitt liv skräddarsydd trygg miljö, klicka upp rätt uppgift och fylla i den. Läraren kunde då se arbetet fortgå i lärarplattformen, och sedan välja om den skulle skickas in för publicering eller för arkivering (efter att ha synat vår tillståndslapp som läraren skickat hem till föräldrarna). Ett enkelt upplägg som krävde hårt arbete att få till, med hänsyn till enkelhet, effektivitet, kvalitet och så klart etiska frågor där vi inte ville att eleven fritt skulle kunna publicera känsliga uppgifter på nätet. Som pedagogiskt bollplank fanns både en manual och en lärarhandledning från UR.

Viktigt var också att bara ha en hemsida att hänvisa till, mittliv.minnen.se, för alla inblandade, det vill säga elever, lärare, föräldrar, media, museifolk och allmänheten. Lösningen blev att överst på sidan införa inloggningsrutan för att under ge läraren all nödvändig information, och avslutningsvis lägga till en fråga-svar-sektion. Också detta en enkelhet som krävde lite tankemöda att pedagogiskt lägga upp.

Lanseringen

4 maj 2020 var satt som datum för lansering av Mitt liv. Arbetet med att ta fram lärarplattformen krävde åtskilliga arbetstimmar och svällde under vintern och våren. Till sist hade vi utvecklat ett helt nytt system för att samla in berättelser från elever, inte bara kopplat till Mitt liv, utan till vilken insamling som helst med läraren som administratör.

Ihop med en testklass i Botkyrka, som vi nådde genom UR, kunde vi dra lärdomar om hur systemet fungerade i praktiken, genom att ha löpande kommunikation med klassföreståndaren om hur eleverna jobbade och ville jobba.

Men just innan vi skulle trycka på startknappen drog coronaviruset in över världen och Sverige. Allt sattes på paus.

Inte minst för att vi blixtlanserat insamlingen ”Coronaviruset i Sverige – berätta för framtiden”, som kommit att samla över 4000 berättelser om livet under pandemin. Fokuset blev plötsligt stort på vår insamlingsverksamhet, både från media, allmänhet, andra institutioner och även internt. Vi beslöt till sist att lansera Mitt liv ändå, med några veckors fördröjning eftersom vi ville ha möjlighet att även få in barnens berättelser. Något som visade sig vara en utmärkt uppgift för elever som i vissa fall arbetade på distans.

Både Nordiska museet och UR marknadsförde Mitt liv i sina kanaler. Lilla Aktuellt gjorde ett långt inslag till lanseringen. Annan media visade också  intresse, både i Sverige genom SRDNTT med flera och faktiskt även internationellt, där nyhetsbyrån AFP uppmärksammade insamlingen. Alltsammans gav oss en skjuts.

Resultatet

Prisutdelningen av Årets skaffare kom att äga rum 4 maj 2021, precis som planerat. Men några klasser dök inte upp i samlingssalen när styresmannen Sanne Houby-Nielsen från Nordiska museet och UR:s vd Sofia Wadensjö Karén meddelade vinnarna. De fanns på distans via länk till Bagarmossen respektive Malmö. Under året hade sammanlagt 1326 bidrag kommit in till Mitt liv-insamlingen, även från svenska skolor i Warszawa, Paris, Marbella och på Mallorca. En mängd och spridning vi varit mycket nöjda med, även om vi skulle vilja få fler att bidra med bild och video, helst på sig själva (något som visat sig oväntat svårt att få till).

Lärdomar

Mitt liv, som var tänkt som ett ettårigt projekt, kommer att fortsätta samla in berättelser även 2022 och 2023. Det vi kan se nu är att vi behöver arbeta aktivt för att fortsätta entusiasmera lärare och elever. Konkurrensen om deras uppmärksamhet är stor. Vi har bland annat annonserat på Lektionsbanken.se och på Facebook, men även direktkontaktat rektorer i områden där vi haft sämre spridning (främst norra Sverige, Gotland och i utanförskapsområden, se karta). Ett samarbete har också startats med Nordic Museum i Seattle för att få med oss svenskättade barns berättelser därifrån.

Vi har också (lagom) tät kontakt med de lärare som redan har deltagit i Mitt liv. Ett nyhetsbrev går ut till dessa, som vi betraktar som projektets ambassadörer. Förhoppningen är att de ska vilja göra om Mitt liv med nya klasser, helst varje år. Parallellt med detta har vi också ringt runt till lärare för att samla feedback om hur vi kan förbättra oss.

Intressant där är att få veta mer om drivkrafterna bakom att delta. Visserligen fick vi en skjuts under lanseringen av vår coronainsamling, från vilken vi länkade till Mitt liv ifrån, men enligt lärarna handlade åtminstone elevernas motivation inte så mycket om att dokumentera livet under pandemin utan om tre andra saker:
1) Att vinna tävlingen (och därmed jobba ihop som klass).
2) Att bli publicerad (kort sagt: att bli sedd här och nu).
3) Kopplingen mellan 1942 och 2020. Att förstå att barn var barn även då, och att skillnaden i livsföring skilde sig så åt (slutsats: det kommer att fortsätta förändras, så min vardag är också viktig att dokumentera).

Vi hade nog tänkt att fler skulle välja möjligheten att enbart spara sina berättelser i arkivet, men att faktiskt visa upp sig har varit avgörande har vi märkt, både för barn och för vuxna i andra insamlingar. Det är en lärdom att ta med sig för museisektorn i stort. Ett formulär och ett ”tack för ditt bidrag” räcker inte alltid. Folk drar folk, och folk vill synas (99 av 100 elever väljer publicering framför arkivering, bland vuxna ungefär 7 av 10).

Vi kommer att fortsätta att ringa runt och samla respons. Det är en viktig del i vårt arbete. Vi har ju ett pris att dela ut även 2022 och 2023 och då behöver vi få in fler bidrag. Den här gången skildras ett liv efter att restriktionerna har släppt i samhället, och det är ju minst lika viktigt att ha dokumenterat.

Tipsa gärna närmaste lärare om att vi finns! Allt du behöver veta är samlat på adressen mittliv.minnen.se.

* Skaffare är vad grundaren Artur Hazelius kallade de personer som hjälpte Nordiska museet att samla in föremål och berättelser. Ordet används flitigt i UR:s program och alltså även i Mitt liv-insamlingen, där eleverna blir moderna skaffare.

Bonuslänk: UR Samtiden gjorde ett program om Mitt liv, som finns fritt att titta på.

Röster från insamlingen:

Jag brukar hjälpa till hemma med disken och att städa. Jag brukar också plocka äpplen i typ en timme för att vi har sju äppelträd så man kan nog förstå att jag plockar varje dag. Jag brukar göra mina läxor runt 16:00 till typ 17:30 det tycker jag är väldigt roligt. Sen brukar jag spela Fortnite med en kompis som bor i Sundsvall.

Till Jonatans berättelse

Mitt liv i mitt hem är ganska enkelt. Vi har en diskmaskin en tvättmaskin en robot som dammsuger och tvättar golvet åt oss och en robotgräsklippare. Så vi inte behöver göra något av det. Vi har också fyra tv så vi alla i min familj kan kolla på vilken film vi vill.

Till Emilijas berättelse

Min bästa vän heter Deniz och är född i Turkiet (hela min familj är från Turkiet alltså jag med). Men han bor i Paris och jag bor i Stockholm). Det finns ett virus som heter Coronaviruset. Han får inte gå ut från sitt hus och alla måste vara i sitt land tills viruset är slut.

Till Aras berättelse

På 1940-talet så trodde man att det skulle finnas flygande bilar 2020 men tyvärr så har vi inte det nu men det hade varit coolt! Min idag så har vi istället elbilar som både är bra för vår miljö och dom är coola dom med. Eftersom vår teknologi går snabbt fram 2020 och så tror jag att världen överlag kommer vara mycket utvecklad om 30 år. Jag tror att det kommer finnas hus som bara är gjorda av glas, att det kommer att vara en vanlig sak då att ha glashus. Och sen tror jag att nästan alla hus kommer ha solceller på byggnaderna.

Till Alvas berättelse

Här är några kreativa bidrag:

Intervjuer • I Rörsjöskolan har eleverna i 5A fått intervjua släktingar till uppgiften ”Människorna i mitt liv”. Här är ett exempel där Ava intervjuar farmor, pappa och mormor.

Serierutor • I Enskede skola har eleverna i 6A ritat serier av sina dagar i uppgiften ”En dag i mitt liv”, för att kombinera uppgiften med ämnet Bild. Olivia har tecknat hur det såg ut när hon besökte shoppingcentret Nacka Forum.

Video och tiktok • Malin i Malmsjö skola har filmat sin dag från morgon till kväll med mobilen, och klippt ihop och skickat till museet. Jasna i samma skola har lagt upp sin Tiktokvideo i insamlingen. Bra beslut, tycker vi. Det digitala är ju en del av barnens vardag, men sällan sparas någon dokumentation av hur det faktiskt används. Guldstjärna!

4 maj 2021 • Nytt pris instiftas

För första gången delar Nordiska museet och UR ut utmärkelsen ”Årets skaffare” till två skolklasser som särskilt väl hjälpt museet att dokumentera sina liv för framtiden. Årets vinnare är klass 6 A på Brotorpsskolan i Bagarmossen och klass 5 A på Rörsjöskolan i Malmö. Insamlingen Mitt liv har så här långt genererat 1326 inskickade bidrag och alla dessa sparas för framtiden i Nordiska museets samlingar.

I april 2020 startade UR och Nordiska museet den fleråriga digitala insamlingen Mitt liv där landets alla skolbarn kan berätta om sin tillvaro här och nu med fokus på en helt vanlig dag. Insamlingen genomfördes och presenterades på museisajten minnen.se/mittliv. Under det första året hade drygt 900 elever från 85 skolklasser tillsammans producerat och skickat in över 1300 berättelser om sitt vardagsliv till Nordiska museets samlingar. Två skolklasser som särskilt väl hjälpt till att dokumentera sin samtid för framtiden får nu utmärkelsen Årets skaffare 2021. “Skaffare” refererar till Artur Hazelius benämning på sina medhjälpare i det stora insamlingsarbetet som låg till grund för Nordiska museets samlingar. 

Läs mer om tidigare vinnare av Årets skaffare.

4 maj 2020 • Mitt liv lanseras

4 maj 2020 var satt som datum för lansering av Mitt liv. Arbetet med att ta fram lärarplattformen krävde åtskilliga arbetstimmar och svällde under vintern och våren. Till sist hade vi utvecklat ett helt nytt system för att samla in berättelser från elever, inte bara kopplat till Mitt liv, utan till vilken insamling som helst med läraren som administratör.

Ihop med en testklass i Botkyrka, som vi nådde genom UR, kunde vi dra lärdomar om hur systemet fungerade i praktiken, genom att ha löpande kommunikation med klassföreståndaren om hur eleverna jobbade och ville jobba.

Men just innan vi skulle trycka på startknappen drog coronaviruset in över världen och Sverige. Allt sattes på paus.

Inte minst för att vi blixtlanserat insamlingen ”Coronaviruset i Sverige – berätta för framtiden”, som kommit att samla över 4000 berättelser om livet under pandemin. Fokuset blev plötsligt stort på vår insamlingsverksamhet, både från media, allmänhet, andra institutioner och även internt. Vi beslöt till sist att lansera Mitt liv ändå, med några veckors fördröjning eftersom vi ville ha möjlighet att även få in barnens berättelser. Något som visade sig vara en utmärkt uppgift för elever som i vissa fall arbetade på distans.

Både Nordiska museet och UR marknadsförde Mitt liv i sina kanaler. Lilla Aktuellt gjorde ett långt inslag till lanseringen. Annan media visade också  intresse, både i Sverige genom SRDNTT med flera och faktiskt även internationellt, där nyhetsbyrån AFP uppmärksammade insamlingen. Alltsammans gav oss en skjuts.