Mitt Liv

En dag i mitt liv – 1942

I slutet av september 1942 presenterades en ny pristävling i den svenska skolradion: Beskriv ditt hem! Tävlingen var ett sam­arbete mellan skolradion och Nordiska museet

En uppmaning gjordes också om att berätta »hur det gick till i helg och socken i bondens stuga, arbetarens hem och den rikes herrgård«.

1 februari 1943 hade upp­skattningsvis 36 000 textsidor, 8 500 planritningar och 800 fotografier inkommit från 1742 skolbarn.

Barnen som deltog i täv­lingen var mellan 8 och 15 år gamla, varav merparten tycks ha varit 10-12 år och i årskurserna 4-6. Insamlingen skildras mer ingående i denna artikel av Maria Maxén, intendent på Nordiska museet.

I samband med insamlingen Mitt liv, som Nordiska museet driver ihop med UR, publicerar vi ett urval av 1942 års barns berättelser. Dessa hittar du här nedanför.

“Verandan vetter mot söder. Strax nedanför ligger en liten vacker insjö, där det blommar näckrosor om sommaren, och där åker jag skridskor om vintern.”

Birgit, 12 år, Storfors, Värmland

“Köket använder vi till vardagsrum. Där äter vi, och där brukar jag läsa mina läxor. Jag har min plats mellan skänken och bordet och där brukar jag sitta och läsa lånböcker som vi får låna i skolan.”

Roland, 11 år, Storfors, Värmland

“Nästan varje kväll måste jag läsa högt för min lilla syster. Hon är bara fem år men är mycket intresserad av att läsa och skriva.”

Ulla, Motala, Östergötland

“Omkring halv åtta äter vi frukost. Efter frukosten lyssnar vi till morgonandakten och dagsnyheter. Sedan förflyter dagen under arbete, som tillhör de olika årstiderna.”

Solvig, 12 år, Långasjö, Småland

“När vi har kört nio lass sätter vi oss att äta middag. Pappa har tänt upp en stor eld, så vi får värma oss.”

Stig, 12 år, Ort okänd

“På kvällen är jag med i ladugården och mjölkar korna. Ibland, när mamma är borta, då sköter jag ladugården själv. Jag får inte läsa på läxan förrän på kvällen.”

Ingrid, 13 år, Gräsmark, Värmland

“Därtill har vi en finsk flicka på 12 år, som varit här ett år. Vi har blivit så goda vänner. Vi båda hjälpas åt att sköta ett hushållslamm, som nu i höst blivit inackorderad i en gammal ladugård.”

Gertrud, 13 år, Gräsmark, Värmland

“Vi har nyss köpt en elektrisk tvättmaskin. Den står mitt på golvet bredvid pannmuren. Tvättmaskinen är emaljerad och kostade 525 kr.”

Börje, 9 år, Mora, Dalarna

“Taklampan har mor sytt i vitt tunt tyg med korsstygnsbroderier i glada färger. Över min säng är en läslampa utav pergament.”

Bengt Eric, 11 år, Halland

En dag i mitt liv 1973

Den 24 oktober 1973 efterlyste Nordiska museet berättelser om vardagslivet. Flera barn deltog och berättade om sina liv. Passa på att jämföra de olika berättelserna. Det finns både likheter och skillnader i hur livet för ett barn kunde se ut.

Utforska fler berättelser från 1973

Berätta du också!

Det är enkelt att använda Mitt liv i undervisningen. Eleven får en unik kod och fyller själv in sitt bidrag. Du som lärare skickar sedan in det med ett knapptryck.

Så kommer du igång!