Mitt Liv

En dag i mitt liv – 1973

När Nordiska museet fyllde hundra år den 24 oktober 1973 efterlystes vardagsberättelser om just den dagen. Museet fick in över 100 bidrag och flera var skrivna av mellanstadieelever.

Hur ser människors vardag ut idag? Detta sökte Nordiska museet svar på i samband med 100-årsfirandet 24 oktober 1973. Hundratals personer, från norr till söder, deltog med handskrivna brev och dagboksanteckningar.

Flera lärare hade fått höra om insamlingen och de lät barnen i klassen skriva om sin dag. Dessa skickades sedan in till museet. Barnen berättar vad de fick lära sig i skolan, gjorde på rasterna och på fritiden. Flera av barnen ritade även teckningar som illustrerade något de gjort under dagen. En unik inblick i hur en skoldag kunde se ut för en mellanstadieelev för 50 år sedan. 

Den 24 oktober 2023 fyllde museet 150 år och upprepade då insamlingen. I samband med detta publicerades även några berättelser från 1973. Barnens berättelse hittar du här nedanför.

“Igår kom oljebilen och vi fick 5000 liter till oljepannan så att vi får varmt i skolan.”

Robert, 12 år, Fellingsbro

“På tal om olja, så är det just nu ett ”oljekrig” mellan Israel och oljeländerna i mellanöstern.”

Anders, 12 år, Fellingsbro

“Jag tycker att det är väldigt roligt att spela bord-tennis. Jag har ett Kjell Johansson-racket. Det kostade 32 kr.”

Elisabeth, 12 år, Fellingsbro

“På frukost-rasten lekte vi Skyltdocka.”

Ulrika, 9 år, Örebro

“Kl. 11.20 har vi skollunch. Uppställning utanför matbespisningen. Flickorna får gå först in, för dom kan hålla sig lite lugnare än vi pojkar.”

Ola, 9 år, Örebro

“Jag satt och tittade på tv i går kväll. Vi hade just tittat på ett annat program, och efter det programmet kom tv-nytt.”

Karin, 10 år, Örebro

“K.L 1845 var det pingisträning i gymnastiksalen. Jag fick skjuts av en kamrats pappa.”

Anders, 9 år, Örebro

“Efter en stund ringde jag till min kamrat Ann-Catrine och frågade, om vi kunde leka. Hon sa att hon och hennes mamma skulle gå på Husmorsfilm. Ann-Catrine frågade om jag ville följa med.”

Maria, 9 år, Örebro

En dag i mitt liv 1942

I samband med insamlingen Mitt liv så har vi publicerat ett urval av de berättelser som kom in 1942. Passa på att jämföra de olika berättelserna. Det finns både likheter och skillnader i hur livet för ett barn kunde se ut.

Utforska fler berättelser från 1942

Berätta du också!

Det är enkelt att använda Mitt liv i undervisningen. Eleven får en unik kod och fyller själv in sitt bidrag. Du som lärare skickar sedan in det med ett knapptryck.

Så kommer du igång!