Mitt Liv

Berättat av Signe

Född 2008. Brotorpsskolan. 5A.

📆 Vilken dag vill du berätta om?

18.02.2020

✏️ Berätta om en dag i ditt liv

Min dag. Signe Mattsson Idén 11 år

6:30 väcker pappa mig. Jag brukar ligga kvar till 6:40 eller 50. Sedan går jag upp och sätter mig i soffan. Tv:n brukar redan vara på, om inte så sätter jag på den. Min lillasyster kommer in och sätter sig på sittpuffen. Sedan får vi frukost, vanligast tunnbröd med vegetarisk pastej och havremjölk. Jag är vegetarian, vilket betyder att jag inte äter kött.

En tv! bild 1

Jag går ned på mitt rum ca klockan 7:20. Jag klär på mig min svarta tröja, mina svarta jeans och min svarta oversized luvtröja. Sedan borstar jag tänderna med minttandkräm, borstar håret och går på toa. Om jag hinner kollar jag på Ufosxms nyaste video på Youtube, som är sociala medier där man lägger upp längre videor. Han spelar olika spel, typ som Minecraft. Det är ett spel där allt är kuber och man ska överleva och döda olika monster. Ufosxm, eller David Nilsson som han egentligen heter, är en utav mina största idoler.

Sedan tar jag på mig min mörkblåa bomberjacka och mina svarta skor. Efter det packar jag ryggsäcken och går till skolan 7:45 när vi börjar 8:10. Det tar ungefär 5 min. Lektionerna slutar någon gång mellan 14:00 och 15:30. Jag är på fritids till 15:30 när jag är hos pappa. Fritids är ett ställe dit man går efter skolan och är med kompisar. Jag hämtar min lillasyster och går hem med henne. På tisdagar har jag bild och form. Där ritar man olika grejer. Ibland är jag med någon av mina två katter Lo och Alice.

När vi kommer hem kollar jag på Ufosxm om jag inte kollade på morgonen. Pappa kommer hem ca 17:00. Jag slutar kolla på mobilen och börjar rita eller pyssla något. Pappa ropar att middagen är klar och jag går upp till köket. Jag äter middag och går ned och fortsätter med det jag gjorde före middagen.

Ungefär 19:30 äter vi kvällsfika. Jag äter oftast en macka. Sedan går jag ner till mitt rum och borstar tänderna med minttandkräm, borstar håret och går på toa. Jag går och lägger mig 20:00-20.30. Jag läser läxan, ritar eller bara försöker sova. Jag somnar ungefär 10:00.

En tandborste! bild 2

På den vänstra bilden slänger vi matrester som blir till biogas som sedan blir drivmedel.

Innan vi hade detta smarta system slängde vi bara maten. Då blev det inte till biogas. Vi i min klass har jobbat mycket med klimatet. Just nu är det stor klimatkris och jorden blir bara varmare och varmare. Jag har träffat Greta Thunberg, som är hon som startade grejen med klimatstrejk. Jag har demonstrerar två gånger. En gång med skolan och en gång själv med några kompisar. Jag tycker att man borde göra mer för klimatet. Jag hoppas på att fler börjar bry sig och gör mer.

toa, kök, bilder 3 och 4

3/6 2020.

Just nu pågår det en pandemi över hela världen. Den drabbar framför allt människor 70+. Viruset heter covid-19, men de flesta säger Corona, som sjukdomen heter. Många dör av den. Under pandemin tvättar vi händerna extra ofta, åker inte kollektivt lika ofta, är ute hela tiden på fritids och är inte med 70+are. I nästan alla länder är det karantän, vilket betyder att man sitter hemma hela dagarna och inte får gå ut om man inte ska handla. Det är inte karantän i Sverige. Flera länder har börjat öppna upp, och det känns ganska konstigt. Jag tycker att det var dumt att de från början gick i karantän för att när de sedan släpper ut alla igen blir fler sjuka samtidigt och sjukhusen klarar inte att ta hand om alla. Viruset kommer från kina i början, men har spridit sig över hela världen. Symtomen av Corona är samma som influensan fast värre.

Det har också hänt en annan grej i USA. Det var en svart man som blev dödad av en vit polis. Han som blev dödad hette George Floyd. Det är så hemskt att jag inte vill skriva om det. Han blev dödad för att han, kanske, hade gjort ett litet lagbrott. Många demonstrerar och säger ”Black Lives Matter”. Jag håller med dem fullständigt.

Publicerat

3 juni 2020

Berättat av

Signe

Licens

CC BY

Arkivkod

M1:1/00251

Insamling

Mitt liv – en dag i mitt liv

Skola

Brotorpsskolan

Klass

5A

Berättelsens position

Se alla berättelser på karta
Travelers’ Map is loading…
If you see this after your page is loaded completely, leafletJS files are missing.

6528 elever har deltagit! – delta med din klass!

Låt barnen berätta för framtiden. Det är enkelt att använda Mitt liv i undervisningen. Eleven får en unik kod och fyller själv in sitt bidrag. Du som lärare skickar sedan in det med ett knapptryck.

Så kommer du igång!