Mitt Liv

  • Manne Namslauer

  • Manne Namslauer

  • lärare

  • Manne Namslauer

Berättat av Manne

Född 2008. Brotorpsskolan. 5A.

📆 Vilken dag vill du berätta om?

18.02.2020

✏️ Berätta om en dag i ditt liv

Min dag

torsdag

Jag brukar vakna av mig själv ungefär 06:30. Andra i min klass använder sin mobiltelefon för att vakna. Då ställer de in en tid då mobilen ska vibrera och låta och så vaknar de förhoppningsvis. En mobil/mobiltelefon är en elektronisk apparat som man kan spela spel på, kolla på filmer och den vet nästan allting. Om man vill ta reda på något så kan man bara skriva in till exempel ”Donald Trump förnekar klimatförändringar?” och så får man svar på den frågan. Men man kan inte tro på alla svaren som man får eftersom vem som helst kan lägga upp saker där.

När jag har vaknat klär jag på mig, går på toa och går ner till mamma och pappa som redan har vaknat och ätit frukost. I en toalett uträttar man sina behov och sedan kan man trycka på en knapp så att det man har gjort spolas bort ner i avloppet. Efter det går jag till köket och fixar frukost jag äter yoghurt med havregryn och russin och ibland varm choklad. Varm choklad är när man blandar socker, kakao och mjölk till en dryck. Efter det tar jag min skål med mat och sätter mig på en stol vid matbordet. Matbordet och stolarna är gjorda av trä. Vi har fem stolar och är fem personer i familjen. Stolarna har tygsitsar.

När jag har ätit klart ställer jag bort min tallrik från bordet och går och borstar mina tänder. När jag har borstat tänderna är klockan ungefär 07:15 och på torsdagar börjar jag 08:10. Sedan packar jag min ryggsäck med idrottskläder eftersom vi har idrott på skolan idag.

Efter det kollar/spelar på min mobiltelefon. Klockan 07:50 klär jag på mig ytterkläder och beger mig av mot skolan. Jag bor väldigt nära skolan så jag går till skolan och det tar ungefär fem minuter.

När klockan är 08:10 så går jag till min parallellklass klassrum för att ha matematik. På matten jobbar vi med datum och mått. Jag tycker att det är ganska kul. Lektionen slutar 09:00. Klockan 09.00 har vi svenska-lektion. På svenskan håller vi på att skriva detta brev samtidigt som vi lyssnar på andra personer som levde förr i tidens brev. Svenskan håller på till 09.30.

När svenskan är slut så har vi rast. Rast är när man får leka ute på skolgården. Då är alla förutom de yngsta ute samtidigt. De yngsta på skolan är sex år.

Jag brukar oftast köra fotboll på rasten. Vi brukar köra femmorna alltså min årsgrupp mot sexorna som är ett år äldre än oss. Jag gillar att stå i mål.

Rasten slutar 10:00. Därefter har vi engelska. På engelskan kollar vi på en serie som heter Holly Hobby. Det handlar om en tjej vars släkt driver ett kafé i en liten stad. I varje avsnitt finns det ett måtto. Engelskan slutar 10:45. Efter engelskan har vi svenska till 11:00. När svenskan är slut går vi och äter lunch. Lunchen är gratis och serveras i skolmatsalen. Skolmatsalen ligger i skolans största byggnad.

Efter att lunchen har slutat kl.11:30 fortsätter vi med svenska. På den svenska lektionen brukar vi läsa.

Klockan 12:00 har svenskan slutat och vi har rast.

Direkt efter rasten har vi idrott. Eftersom rasten slutar kl.12:40 så måste vi byta om ungefär 12:30. på idrotten så brukar vi t ex hoppa höjdhopp, spela fotboll och köra redskapsgymnastik. Jag tycker att idrotten är väldigt rolig. Vi har idrott två dagar i veckan fast jag skulle gärna vilja ha tre dagar i veckan.

Idrotten slutar 13:30 och efter det har vi no. No står för naturorienterande ämnen. På no:n har vi jobbat med kroppen den senaste tiden som t ex hur kroppen fungerar, muskler och leder

No:n slutar 14:45 och efter det har halva klassen musik. Jag spelar i ett band och vi har uppträtt på julavslutningen då spelade vi ”My Heart Will go on” från filmen ”Titanic”. Titanic är en romantisk film som handlar om hur det var när båten Titanic sjönk. Musiken slutar ungefär 15:30.

När skolan har slutat brukar jag stanna på fritids till kl.16:00. Fritids är ett ställe där man kan vara efter skolan. Man kan rita, spela och prata m.m. på fritiset. Vår skolas fritids ligger i samma byggnad som matsalen så om man vill kan man gå ut och leka.

Min lillasyster går på samma skola som jag så ibland går jag hem med henne. När jag kommer hem brukar jag vara med någon kompis. Jag har många kompisar som bor på samma gata som jag. Vi brukar äta middag ungefär kl.18:15. På torsdagar är det mamma eller pappa som lagar mat men på fredagar lagar jag och min storasyster mat.

Efter maten brukar jag göra varierande saker men det mesta av vad jag gör är lugna saker som t ex gör läxor eller tittar på Youtube på min mobil. Youtube är en applikation där man kan göra videor som andra kan se på. Jag tittar bara på andras videor och gör inga egna.

Jag brukar äta kvällsfika ungefär en timme innan jag går och lägger mig. För det mesta äter jag fil till kvällsfika.

Jag brukar gå och lägga mig cirka 21:30. Jag läser i sängen innan jag går och lägger mig.

3/6 2020

Just nu har vi en pandemi i världen. Det är ett väldigt smittsamt virus vid namn covid-19/corona som smittar folk jorden runt. I de flesta länderna har mycket stängts ner och det finns strikta regler om till exempel hur många personer som får vara tillsammans. I Sverige har högskolorna stängts ner och eleverna undervisas på distans via datorn. Jag går i mellanstadiet och går i skolan som vanligt. Egentligen känns det som att allt är normalt bara att jag tvättar händerna ofta och jag är inte i folkmängder. Jag tycker att Sverige har reagerat rätt. De flesta länderna gör strikta regler och sätter folk i karantän. Karantän är när man bara får lämna sitt hus för att handla och göra viktiga ärenden. Eftersom Sverige inte har lika strikta regler som andra länder lyder de flesta svenskarna vad experter tipsar om. I början av corona-krisen jobbade mamma och pappa hemifrån men nu går de till jobbet ibland. En irriterande sak är också att man måste stanna hemma vid minsta lilla förkylning för att inte smitta andra och då missar man skolan. Corona-viruset har också gjort så att man inte får resa utomlands. Om man reser inomlands får man bara resa 2h bort. Den regeln är det ganska många svenskar som bryter. I början var det som värst men nu är det nästan normalt tycker jag att det känns som.

Detta är en nästan helt vanlig torsdag i mitt liv som 11 åring

Publicerat

3 juni 2020

Berättat av

Manne

Licens

CC BY

Arkivkod

M1:1/00245

Insamling

Mitt liv – en dag i mitt liv

Skola

Brotorpsskolan

Klass

5A

Berättelsens position

Se alla berättelser på karta
Travelers’ Map is loading…
If you see this after your page is loaded completely, leafletJS files are missing.

6528 elever har deltagit! – delta med din klass!

Låt barnen berätta för framtiden. Det är enkelt att använda Mitt liv i undervisningen. Eleven får en unik kod och fyller själv in sitt bidrag. Du som lärare skickar sedan in det med ett knapptryck.

Så kommer du igång!