Mitt Liv

Berättat av Emelie

Född 2009. Internationella Engelska Skolan Jönköping. Sva 6b+6d.

💬 Om du vill, berätta lite om dig själv och vad du tycker om att göra

Hej! Mitt namn är Emelie. Jag går i 6D på Internationella Engelska Skolan (IES) och är tolv år gammal. Jag bor i Föreningsgatan 11, i den andra våningen som är bredvid Erik Dahlbergsgymnasiet. Jag bor där med mina föräldrar, två lillebröder, en lillesyster och en storesyster.

Jag har bott i Sverige för två år nu. Jag flyttade hit i september, 2019. Innan bodde jag i Kina, Shanghai. Jag föddes där och gick till en internationella engelska skolan där. Eftersom som min pappa är frän Sverige och att min farfar bodde i Sverige, besökte vi honom minst en gång om året.

Min mamma är frän filipinerna och har familjer där. Därför besöker vi också filipinerna minst en gång om året.

Jag gillar att göra olika saker som t.ex. spela olika sporter, rita, läsa böcker, skriva, var med kompisar…Jag älskar att läser böcker, även om det flesta i min kass bara spela datorspel hela tiden.

Jag är ofta med alla i klassen. Ibland är jag med tjejerna och ibland är jag med killarna. Min bästa vän är Nusaiba, som kommer från Bangladesh. Nästan alla killarna i min klass är snälla men några är inte det. Bland tjejerna så hänger jag mest med Nusaiba så klart, Amilia, Nadja, Asma, Meri och Ilaf…Bland killarna så hänger jag mest med Alen, Tage, Nils och Elias.

Även om jag vill få A vill nästan alla andra bara få E. Jag tycker att det är konstigt, hur kan någon blir glad över att de får ett E. Så klart säger jag aldrig det framför de, jag bara själv undrar det. De tycker också att skolan är tråkig, men jag faktiskt gillar det.

✏️ Berätta om en dag i ditt liv

Jag vaknar varje dag av alarmet från min klocka som tjuter klockan 6. Jag sover i samma rum som mina två systrar och mina två bröder sover i rummet bredvid vårt rum, eftersom det är många i min familj. Min mamma och pappa sover i samma rum som är i andra änden av vårt hus.

Efter jag vaknar går jag på toaletten, som är brevid min brors rum. När jag är klar gör jag min säng. Det första steg till att göra min säng är att ta av alla mina gosedjur från min säng. Sen gör jag min blankett så att det bli fint. Efter att jag är färdig med det lägger jag mina gosedjur fint på min säng igen. Det är vad jag gör varje dag, nästan som en rutin.

Att välja mina kläder är lätt. Jag väljer oftast jeans, en tröja, en T-shirt och ibland klänningar på våren, hösten och vinter och kjol, kortbyxor eller klänningar på sommaren. Nästan alla tjejer i min klass har jeans på sig alla fyra årstider.

I jämförelse till att väljer mina kläder är mycket svårare än väcker jag min syster, Strawberry (som frukten) som bli ofta arg på mig men själv har ingen alarm och vaknar om jag väcker inte henne och det tar ganska mycket tid att väcka henne. Därefter väljer hon sina kläder som hon ska ha på sig, som är oftast jeans, en tröja och en långärmad topp men ibland har hon också en klänning på sig.

Medan hon gör det väcker jag en av mina lillebröder, som heter Blue som färgen blå. Det tar också ganska mycket tid att väcka honom. Han säger fem minuter till hela tiden och som min lillasyster blir han arg. Jag måste skaka honom tills han är uppe och när han äntligen är vaken så tar han på sig sina kläder som mamma väljer åt honom på kvällen.

När både min lillasyster och lillebror är färdiga, vilket då är klockan 7, äter vi frukost tillsammans, vilket är fruktsallad med yoghurt och musli.

Pappa är den som gör fruktsallad och vi lägger hur mycket yoghurt och musli vi vill. Jag tycker att det är både gott och hälsosamt att äta fruktsallad på morgonen men ibland är jag trött på att äta det varje dag. Om min mamma är vaken så säger hon att vi ska äta lite mer mat och då äter vi knäckebröd eller dricka varmt choklad eller varmt mjölk.

Jag är oftast den som är klar först med att äta frukost,medan min lillasyster och lillebror äter lika snabbt, vilket är långsamt. Därefter borstar jag mina tänderna med en elektrisk tandborste och colgate. (märke av en tandkräm). Jag tvättar och lägger kräm på min ansikte. Att vara den som är alltid färdig först betyder att man måste vänta tills de andra är färdiga. Därför, medan de borstar sina tänderna, så tar jag på mig min jacka, tittar om alla mina saker som till exempel, böcker är i min väska och ta på mig väskan.

Eftersom de är jätte långsamma, som nästan alla lillasyskon, så blir jag ofta försenad, men det inte deras fel heller. Ibland säger min mamma, “var är din mössa” och sen måste alla letar efter det tills vi hittar det. Men att skylla på någon är ingen ide heller för då berättar de det för mamma, som alltid lyssnar till den yngsta och blir arg på mig istället och säger att jag ska inte skylla på de och att det inte är deras fel. Att vara en av de äldst är en mardröm.

När alla är klar så säger vi hejdå till mamma och min lillebror, Atlas och går till busshållplatsen, som också tar lång tid. De säger att jag går för snabb men det är de som är för långsamma.

Det finns olika bussar men vi kan bara tar en, buss nr 1 som går samma håll som våra skola. Vi tar bussen som kommer ungefär halv sju (som kommer till skolan kvart i åtta) eller bussen som kommer ungefär tjugo i åtta. (som kommer till skolan fem i åtta) Ibland tittar jag på min mobil på bussen och prata med mina syskon men om jag har tur så går en av mina vänner på på samma bussen som jag.

Vi börjar fem i nio på måndagar, därför vaknar vi åtta istället för sju. Bussen vi tar kommer till skolan 7:52, men vi måste börjar gå upp tio i åtta vilket leder till att jag blir sen.

Jag börjar halv nio på tisdagar, tio över åtta på onsdagar, (egentligen börjar kvart över nio jag men jag har extra svenska lektioner) åtta på torsdagar och kvart i nio på fredagar. (men jag går på homework support där man kan göra sin läxa och andra saker som man inte har gjort om man t.ex. Varit sjuk)

Jag brukar prata med andra efter skolan medan jag väntar på bussen. Eftersom jag är den sista att sluta, går jag hem själv. Men på måndagar har vi modersmål, vilket är engelska och därför går vi hem tillsammans. Lektionen börjar klockan tre, slutar fyra och idrott (min sista lektion) slutar tjugo i tre. (det är det tidigaste jag slutar)

Precis som jag tar bussen till skolan, tar jag också bussen hem efter skolan. Det är bara några som tar bussen hem, och det flesta är killar. Det är Timothy, Darun, Julius, Elias, Nadja och ibland Keanu och Lam.

Jag går av bussen i Cigarren och sen går jag hem. Jag vet inte varför men det känns om det tar längre tid att gå hem än att gå till busshållplatsen. När jag kommer hem så är nästan alla hemma, alla utom pappa. Ibland är min mamma och syskon inte hemma vilket leder till att jag måste vänta på de för att mina andra syskon har nyckeln. På sommaren är det okej, men på hösten och vintern så är det kallt och mörkt.

Vi äter mellanmål när vi är hemma, som är annorlunda beror på vilket dag det är och om min mamma är hemma. Ibland äter jag bara en macka eller frukt men ibland köper min mamma mellanmål, som är en croissant eller en donut. Om min mamma inte går till skolan så lagar hon middag, och då hjälper jag henne, men om hon går till skolan har jag tid att göra min läxa. Jag behöver inte att göra klart min läxa eftersom jag går på homework support varje fredag.

Jag har basketträning på torsdagar (halv sex till klockan sju) och söndagar. (kvart över fem till kvart i sju). Jag har just börjat basket och vet inte så många personer men jag träffat några kompisar som Kavisha och Myrna, som också går på engelska skolan som jag. Nour är också min kompis. Nadja, min klasskamrat går också till min basketträning men prata inte med mig så mycket.

Ibland är tjejerna i min basket lag, Brahe röd, snälla men de kan också var ganska elak och de ser inte att jag försöker mitt bästa. Hittills har mitt lag vunnit en match mot tjejerna i Brahe gul som var tuffa men vi fick ändå 11 poäng mer än dem. När middagen är klar så är pappa redan hemma. Då äter vi tillsammans. Min mamma är från phillipinerna och därför äter vi ris, stekt kyckling och soppa eller ris och curry, som jag tycker är gott. Curryn är kryddad och är malaysisk stil. Om det är min pappan som lagar mat så äter vi lax, gräddsås med sallad och potatisar.

Efter att jag ätit klart så hjälper jag med disken. Jag och Isabelle är äldst och är de som ställer tallrikar, glasen och besticken i diskmaskinen. Mina andra syskon lämna sina tallrikar och gå för att spela. Ibland lämnar de inte köket, istället stannar de kvar i köket men hjälper ändå inte till.

Ibland har jag tid att duscha men ibland inte. I våra hus så finns det sju personer men bara ett badrum, vilket leder till att man kan inte alltid duscha eller gå på toaletten när man vill. Detta tror jag är irriterande men jag kan inte skylla på min familj bara för att vi har bara en toalett.

Om jag kan inte duscha så läser jag mina böcker som jag har lånat från stadsbiblioteket, som är nära vårt hus eller så texter jag mina klasskamrater genom snapchat. Mina förälder säger att jag inte kan ha mina kompisar på messenger och tyvärr lärde jag det den svåra vägen.

Jag pratar mest med Elias, Sophia och Nusaiba i snapchat. Vi prata om olika saker, vilket beror på vem jag pratar med, så klart. Ibland bråkar jag mekompisar online men vi alltid blir kompisar igen. Förutom har alla bråkat med sina kompisar någon gång.

På fredagar eller lördagar tittar vi på en film, hela familjen tillsammans, vilket jag tycker är skönt att göra någonting tillsammans. Vi tittar på filmer i Netflix eller i Disney+.

Ibland sjunger jag med mina systrar karaoke tillsammans eller så ritar vi medan vi tittar på my story animated, vilket är kort filmer i youtube som handlar om personers liv.

Jag byta till mina pajamas ibland när jag kommer hem och ibland efter jag duscha. Jag byter kläder till sovshorts och en t shirt eller en klänning som jag bara ha på mig hemma. Jag borstar också mina tänderna innan jag sover och lägger kräm på min ansikte.

Om jag har tid, läser jag lite innan jag sover men om jag inte har tid så ligger jag på min säng tills jag sover. Jag säger godnatt och krama min familj innan jag sover. Jag laddar min telefon om ingen laddar sin telefon, men eftersom det finns många personer och telefoner i min familj och vi bara har två apple laddare. in pappa har samsung och har sin egen laddare medan vi andra har apple. Det är ganska svårt för mig att sova nu för tiden, så jag sover ungefär en halvtimme efter jag har lagt mig i sängen.

Publicerat

4 maj 2022

Berättat av

Emelie

Licens

CC BY

Arkivkod

M1:1/03031

Insamling

Mitt liv – en dag i mitt liv

Skola

Internationella Engelska Skolan Jönköping

Klass

Sva 6b+6d

Berättelsens position

Se alla berättelser på karta
Travelers’ Map is loading…
If you see this after your page is loaded completely, leafletJS files are missing.

6528 elever har deltagit! – delta med din klass!

Låt barnen berätta för framtiden. Det är enkelt att använda Mitt liv i undervisningen. Eleven får en unik kod och fyller själv in sitt bidrag. Du som lärare skickar sedan in det med ett knapptryck.

Så kommer du igång!