Mitt Liv

Berättat av Viola

Född 2008. Entréskolan Stockholm. 8:2.

📆 Vilken dag vill du berätta om?

13.01.2023

✏️ Berätta om en dag i ditt liv

Mitt liv som Viola Jakobsson

14 år, Stockholm, år 2023

En tidigt fredags morgon vaknade jag i mitt gula hus på skomakarvägen 33c av det högljudda larmet från mobilen som tjuter i några sekunder innan jag stänger av den, klockan är 06.20 och jag börjar skolan 08.30

Jag går snabbt upp och tar på mig min varma morgonrock och tar mig vidare in till köket där jag öppnar kylskåpet och tar fram fil med smak av jordgubb eller blåbär och har i de knapriga flingorna med smak av vit choklad och jordgubb. Går sedan till vardagsrummet där jag sätter mig framför tv och kollar på Svt-Play på någon serie. jag äter min frukost i det mörka rummet och hör blåsten utanför de stora fönsterna, man kan nästan känna den kalla luften in till huset. Efter cirka tio minuter tar jag och sköljer av min skål och ställer in den i diskmaskinen. Sedan går jag in till badrummet där jag borstar mina tänder i två minuter, jag sköljer även av mitt ansikte med kallt vatten, för att få den där lilla morgon kicken för att vakna till.

Sedan går jag in till mitt rum och tar på mina kläder som jag ska ha på mig för dagen, ibland har jag bestämt mig vilka kläder jag ska ha på mig dagen innan, oftast ett par jeans och en långärmad tröja, klädvalen beror egentligen på vilken temperatur det är ute och vilken typ av årstid, men också vad jag känner mig bekväm i. Direkt efter börjar jag med sminket och håret. Jag tänder min stora spegel med lampor runt om som står på mitt avlånga sminkbord.

Jag sätter på plattången och delar upp mitt hår i olika delar så det ska bli enklare att se till att hela håret kommer med. Efter det så börjar jag med mitt smink, det är det sista jag gör innan jag ska ta mig vidare till busshållplatsen.

Jag börjar med att lägga foundation och concealer hela ansiktet, duttar och blandar ut de tillsammans med en smal sminkborste och en beautyblender. Direkt efter lägger jag puder, det är till för att grunden av sminket ska hålla till dagens slut. Borstar ut pudret över ansiktet och därefter lägger jag bronser vid kindbenen och upp mot pannans kanter. Precis efter det lägger jag på rouge vid kindbenen och uppåt för att få ett litet lyft i ansiktet. Efter det lägger jag highlighter över kindbenen och på näsan, det kan glittra eller glänsa. Efter allt tar jag fram min setting spray, det sprayar jag över hela ansiktet, det glänser till en början och man får använda något för att fläkta bort de som är vått så att det snabbt blir torrt, settingspray är egentligen återigen till för att sminket ska hålla längre. Slutligen är det bara att böja fransarna med en fransböjare, efter sätter jag på en mascara på de böjande fransarna, det gör en stor skillnad för mig som har fransar som nästan inte syns utan mascara.

Sedan börjar klockan bli mycket och använder min sista tid till att rätta till ögonbrynen med en ögonbrynsborste. Sedan tog jag på min varma dunjacka och mina varma uggs och tar mig till busshållplatsen.

Efter en 7 minuters promenad till busshållplatsen var jag framme och i perfekt tid kommer bussen och jag blippar mitt gröna SL kort och går långt bak till en ledig plats. På bussen sitter jag med min mobil och vilar lite, det är en 30 minuters busstur in till Gullmarsplan. Då på mobilen hinner jag oftast kolla på serier på Netflix eller ibland bara skriver med kompisar på snapchat.

Sedan kommer jag fram till slut destinationen Gullmarsplan. Där är mötesplatsen för nästan alla kompisar, där möts vi från alla olika håll för att ta oss till skolan med tvärbanan. Först ser jag Tova kommande från tunnelbana, sedan kommer resten från olika håll. Jag är nästan alltid först, då mina bussar går kommer snabbare in till Gullmarsplan än jag hade tänkt mig, men det gör inget, ofta sitter jag på en bänk vid caféet som ligger inne vid Gullmarsplan och väntar.

På tvärbanan sitter vi och pratar om allt möjligt, vi åker 8 stationer och sedan är vi framme vid trekanten, där går vi en 5 minuters promenad vid vattnet som leder oss förbi in till skolan. Jag går på Entreskolan som ligger vid Gröndal, en estetisk skola med inriktningar teater, dans, musik och konst. När vi kommer in hänger vi av oss jackorna i de blå gråa skåpen med eget lås då vi även tar ut materialen som böcker och datorerna som vi behöver inför kommande lektionerna. Jag lämnar in min mobiler i mobil lådan som man får tillbaka vid dagens slut. Börjar denna fredagsmorgon med idrott, där vi testar på olika aktiviteter som dans, fotboll och exempel en aktivitet som kallas brännboll. Efter idrotten har vi matematik, där vi jobbar idag med geometri. Skollunchen idag är vegetarisk tacos, vi äter och efter det tar vi en liten rast innan de nästa lektionerna börjar. Vi slutar dagen med Svenska, spanska och no. Lärarna släpper oss vid vid kvart över tre idag. Därefter får jag min mobil och öppnade mitt skåp och tar ut mina ytterkläder och tar mig vidare till tvärbanan tillbaka till Gullmarsplan.

När vi hoppar säger jag hejdå till alla kompisar , Celina min ena vän följer mig till stationerna på övervåningen där bussarna går, där hon tar en annan buss vidare hem till henne. När bussen kommer hoppar jag på och sätter mig där det finns plats. På hemvägen kollar jag vad mina kompisar ska göra på denna fredagskväll. De är andra kompisar som jag har utanför skolan, de som bor närmare mig och skapat kontakt med på annat sätt än skola. När vi ses kan vi åka till hemköp, den nära mataffären som ligger tio minuter från alla oss. Om vi är trötta efter en lång skoldag så brukar vi oftast bara vara hemma hos någon och kolla en film eller spela ett spel, annars brukar vi hitta på saker som exempel åka och shoppa i stan vid Drottninggatan.

Runt klockan 18.00 är det dags att röra sig hemåt då det är runt middagstid. Mamma Annica och min lillasyster Lone står oftast att lagar mat om jag kommer hem sent. Idag blev det pasta med pesto till middag. När det är klart sätter vi oss och äter runt bordet, men ibland kan man få sitta vart man vill, oftast kan vi alla sitta i soffan och äta till någon film som går på tv:n. Sedan hjälper vi till med disken och plockar undan.

Jag rör mig mot mitt rum där jag antingen pluggar eller bara kollar sociala medier på min mobil. När klockan slår någonstans vid 22 börjar man göra sig klar för sängen, går in till badrummet och tar bort sminket med sminkborttagning och en bomullstuss. Sedan tvättar jag av ansiktet och tar ansiktskrämer som är till för kvällen/natten. Byter om till ett par shorts och en t-T-shirt och lägger mig i min säng och kollar vidare på min mobil. Somnar efter en lång dag och hoppas att det blir en bra helg innan skolan startar på måndagen igen.

Publicerat

24 februari 2023

Berättat av

Viola

Licens

CC BY

Arkivkod

M1:1/04522

Insamling

Mitt liv – en dag i mitt liv

Skola

Entréskolan Stockholm

Klass

8:2

Berättelsens position

Se alla berättelser på karta
Travelers’ Map is loading…
If you see this after your page is loaded completely, leafletJS files are missing.

6528 elever har deltagit! – delta med din klass!

Låt barnen berätta för framtiden. Det är enkelt att använda Mitt liv i undervisningen. Eleven får en unik kod och fyller själv in sitt bidrag. Du som lärare skickar sedan in det med ett knapptryck.

Så kommer du igång!