Mitt Liv

Berättat av Maja

Född 2010. Entréskolan Stockholm. 6:2.

📆 Vilken dag vill du berätta om?

16.03.2023

💬 Om du vill, berätta lite om dig själv och vad du tycker om att göra

Jag är en rolig och glad tjej som älskar att vara kreativ och framför allt att rita. Jag älskar även att spela fotboll och vara med kompisar och vänner. När jag blir vuxen vill jag jobba som något kreativt eller bli fotbollsproffs.

✏️ Berätta om en dag i ditt liv

En vardag i mitt liv

Hej! Jag heter Maja och jag bor i stockholm. Jag har en lillasyster, en storebror och även en mamma och pappa. En katt har jag också, han heter Mr morrhår. Han är ljusgrå med mörkgrå ränder i pälsen. Han har även turkosa ögon. Jag har skilda föräldrar men det är ganska vanligt. På vardagar brukar jag vakna ungefär klockan 06:30-07:00 beroende på när jag börjar skolan. Jag brukar vakna av att min mamma eller pappa väcker mig. Varannan vecka är det min mamma som väcker mig och varannan vecka av min pappa eftersom att jag har skilda föräldrar. Jag brukar vara väldigt trött då och till och med somna om ibland. Men sedan så går jag upp och antingen så har jag tagit fram kläder dagen innan som jag sätter på mig eller så går jag upp till min garderob och väljer kläder där ifrån. Jag brukar vanligtvis sätta på mig ett par cargobyxor som är byxor med fickor på sidan av dem och som är ganska vida. Jag brukar även sätta på mig en t-shirt som kan vara olika färger och sedan en hoodie ovanpå. Det är en tjockare tröja.

Efter det så går jag och äter frukost.

Min frukost brukar bestå av en hembakt macka med ost och kanske ett glas juice eller kanske yoghurt med flingor. Då äter jag med min familj och pratar med dem om olika saker. Efter att jag ätit klart så borstar jag tänderna, borstar håret och oftast sätter jag upp håret i en tofs eller en annan frisyr. Sedan packar jag en väska med det jag ska ha med till skolan. Det brukar vara min skoldator, min ritbok och en skönlitterär bok. Jag ser även alltid till att jag har med mig min mobil och mitt SL-kort. Alltså ett kort som gör att jag kan åka buss och tunnelbana.

Det tar ett tag att åka till skolan som jag går på. Men jag brukar ta sällskap med mina kompisar så det blir bättre då när vi kan prata med varandra. Först går jag lite till min närmaste busshållplats (om jag är hos pappa), efter det så tar jag en av bussarna som åker förbi min station till fruängen och tar sedan tunnelbanan och åker några stationer till stationen Liljeholmen. Efter det går jag i ungefär tio minuter tills jag kommer fram till min skola. Jag går på en gångväg som ligger vid en sjö som heter Trekanten. Där brukar det vara väldigt vackert eftersom att vi brukar vara där när solen går upp. Den heter Entréskolan och ligger precis intill sjön Trekanten.

Min skola är en estet skola. Alltså en skola med en inriktning. Det innebär att man kan välja en inriktning, på min skola finns fyra inriktningar, dans, konst, teater och musik. Jag går på konst. Det innebär att jag får två extra lektioner i konst varje vecka som är en timma. Skolan börjar 08:30 eller 09:00. När skolan börjar lägger jag in mina saker i mitt skåp och låser det. Sedan så går jag in i klassrummet och lämnar in min mobil. Hela förmiddagen har vi olika lektioner men runt 11:30 serveras lunch i skolan. Det brukar vara olika saker, men det kan vara t.ex panerad fisk med potatis och remouladsås. Det finns även en salladsbuffé med olika grönsaker och röror, det brukar även finnas pasta för dem som vill ha. Sedan finns det en massa bord som man kan sitta och äta vid. Efter lunch har vi flera lektioner fast med raster emellan.

Det hade vi även innan lunch. På rasterna brukar jag och mina kompisar antingen prata, rita eller spela på våra datorer. Rasterna är inte så långa så man hinner inte riktigt gå ut nät det är kallt ute och man måste ha en massa lager med kläder. På eftermiddagen slutar vi. Vi brukar sluta runt 14:30-15:00. Efter vi har slutat så tar jag och mina kompisar sällskap hem igen. Vi tar samma väg hem som vi tar till skolan. Om jag är hos pappa så bor jag i ett radhus. Utanför så har vi en liten tomt där vi har ett cykelställ. Vi har även ett bord och ett parasoll där på sommaren där vi brukar äta frukost om det är fint väder. Radhuset är vitt med platt tak och fönster där man ser in till kök och ett av sovrummen. Vid radhuset så finns det en stor gräsmatta med en gunga. Där brukar jag vara ibland på sommaren med min lillasyster.

Det är en liten trappa upp till dörren och när man kliver in så kommer man in i en liten hall. Men man måste vara försiktig så att inte Mr morrhår (min katt) smiter ut. Där hänger man upp sina ytterkläder och ställer upp sina skor på en skohylla. Sedan om man svänger till höger från hallen så kommer man till pappas rum. Det är inte så stort men det är väldigt fint. Det finns en ganska stor säng, en stol som nattygsbord, ett skrivbord där pappa ibland sitter och jobbar och en klädstång där pappas skjortor och tjocktröjor hänger. Mitt emot pappas rum ligger vårat kök. Där finns det man brukar ha i ett kök, ett bord, stolar (vi har även en kökssoffa) ett kylskåp, andra skåp, en spis och även en liten hylla med en fruktskål och olika papper.

Vi har även ett stort vardagsrum med ett stort bord där vi sitter när vi har gäster, en soffa, två fåtöljer, en ganska liten TV, skåp med brädspel och ett skåp med pappas fin-porslin och glas. Vi har även ett ganska stort badrum med en toalett, ett handfat, ett skåp med produkter och ett badkar. Vi har även en stor spegel och många lampor. Vi har även en nedervåning. Där finns en gillestuga som är som ett andra vardagsrum, men vi är nästan aldrig där. Det finns även två sovrum, en tvättstuga, en liten toalett och ett förråd. I gillestugan finns ett skrivbord med massa olika saker, en liten soffa som man kan sova på och två enorma bokhyllor. I tvättstugan finns en torkställning där vi torkar våra kläder, en tvättmaskin, ett torkskåp och lite olika skåp med handdukar,strykjärn och andra saker. Det finns även en dusch där men den använder vi aldrig.

I förrådet är det lite kaos. Det finns en massa flyttlådor där med olika saker t.ex gamla kläder, julprydnader, gamla böcker och massa olika saker. Det finns också gamla skor och kläder i en garderob. Det finns också som sagt två sovrum. Ett av sovrummen hade förut min pappa och ett som jag och min lillasyster delar på. Men nu ska vi göra om så pappa har nu fått det rum som är där uppe. Jag ska få ett av sovrummen på nedervåningen och i det rummet kommer jag att ha en loftsäng och under den saccosäckar och ledlights så att man kan sitta där och läsa eller kolla på film. Jag kommer även ha ett skrivbord med hyllor ovanför och en stor garderob. Jag kommer även att ha en liten bokhylla med alla mina böcker. Men nu sover jag fortfarande kvar hos min syster. Efter att jag har kommit hem från skolan tar jag oftast lite mellis som kan bestå av olika saker varje gång. Ibland är den en frukt, ibland en macka, eller kanske en liten fika. Medans jag äter min mellis så brukar jag kolla på tiktok som är en app i mobilen där man kan kolla på olika klipp som man kan lägga upp.

Efter att jag har ätit mellis så brukar jag antingen läsa, kolla mer på tiktok, vara med min syster eller rita. Det gör jag fram tills det är middag och jag brukar även ha träning vissa dagar och då tar jag fram mina fotbollskläder och byter om till dem innan middagen. Jag fyller även en vattenflaska med vatten och packar en väska med mina fotbollsskor och lägger i vattenflaskan. Sedan äter jag middag det kan vara t.ex en fiskgryta eller köttbullar t.ex. Efter att jag har ätit brukar jag om jag inte har träning göra läxor, rita eller vara med min syster. Om jag har träning så brukar jag bli skjutsad dit av min pappa(om jag är där). Då tränar jag och mitt lag på en stor fotbollsplan och gör olika övningar. I slutet på träningen brukar vi spela en kort match. Efter det så hämtar pappa mig igen och när vi kommer hem igen brukar klockan vara runt 20:30. Då duschar jag snabbt och efter det så kollar jag och min familj på något lite snabbt om vi hinner och sedan brukar jag och min lillasyster gå och borsta tänderna och göra oss i ordning för att gå och lägga oss. Efter det så går vi ner och lägger oss i våran våningssäng och efter ett tag kommer pappa ner och säger godnatt och när vi sedan somnar brukar klockan vara runt 21:15-21:30.

Publicerat

24 februari 2023

Berättat av

Maja

Licens

CC BY

Arkivkod

M1:1/04540

Insamling

Mitt liv – en dag i mitt liv

Skola

Entréskolan Stockholm

Klass

6:2

Berättelsens position

Se alla berättelser på karta
Travelers’ Map is loading…
If you see this after your page is loaded completely, leafletJS files are missing.

6528 elever har deltagit! – delta med din klass!

Låt barnen berätta för framtiden. Det är enkelt att använda Mitt liv i undervisningen. Eleven får en unik kod och fyller själv in sitt bidrag. Du som lärare skickar sedan in det med ett knapptryck.

Så kommer du igång!