Mitt Liv

Berättat av Julia

Född 2010. Entréskolan Stockholm. 6:2.

📆 Vilken dag vill du berätta om?

16.02.2023

💬 Om du vill, berätta lite om dig själv och vad du tycker om att göra

Jag heter Julia, jag är tolv år. Jag tycker om att rita och måla och att spela trummor. Jag tycker också om att resa,särskilt med tåg, och att lyssna på musik. Jag gillar att ta han dom växter och att engagera mig i frågor jag tycker är viktiga, till exempel om klimatet.

✏️ Berätta om en dag i ditt liv

En vanlig dag i mitt liv-

Julia Möller Bolge

Mitt alarm väcker mig 06:50. Det piper ganska högt så jag brukar vakna med ett ryck och sedan snabbt stänga av det för att få det att sluta. Sedan ligger jag kvar i sängen en stund för att tänka över vilken dag det är och om det händer något särskilt. Sedan går jag upp ur min säng. I köket brukar pappa stå och laga gröt. Mamma har antingen gått till jobbet eller så sover hon. Innan frukosten brukar jag klä på mig, jag tycker inte om att äta frukost i pyjamas. Jag brukar sova i ett par mörkblåa byxor med rymdmönster och en kortärmad tröja med dinosaurier på. Jag har olika kläder beroende på vilken årstid det är. Men oftast kanske en randig tröja som är lite för stor och ett par svarta byxor. Mina favoritkläder är en stor blå tröja med en skjorta under och regnbågiga strumpor. Ibland jag halsband på mig, isåfall ett silverkedja med en svart kristall på eller ett halsband med regnbågspärlor. På vardagar äter vi havregrynsgröt med mjölk och honung till frukost. Jag brukar ha kokos eller ingefära på om vi har det hemma. Min lillebror, Bruno, går också upp samtidigt som mig så vi äter frukost tillsammans. Jag har ungefär en fyrtiofem minuter på mig att bli klar så jag försöker att skynda mig lite, jag tycker inte om att ha bråttom, fast jag brukar bli lite sedan ändå. Efter frukosten borstar jag tänderna framför spegeln i badrummet. Ibland borstar jag mitt hår, men oftast inte. Det är kort och lockigt. Jag brukar inte lägga särskilt mycket tid på mitt hår, det får vara lite som det är. Jag packar den gröna ryggsäcken med det jag behöver till skolan. Skoldatorn, mitt ritblock och pennskrin och idrottskläder om vi har idrott, eller om vi har någon läxa. Sedan bäddar jag min säng lite snabbt och släcker lamporna i mitt rum. Sedan går jag till hallen för att klä på mig. Det är ganska kallt ute på den här tiden av året och då tar jag lite tjockare kläder. Jag brukar ha en svart stickad tröja, en mörkgrön fluffig jacka och en svart mössa. Jag har ett par svarta kängor på vintern. När jag är klar säger jag hejdå till pappa och mamma, om hon är hemma. Bruno går till skolan ungefär en kvart innan mig, så han är inte hemma när jag går. Vi bor på fjärde våningen i ett bostadshus med sex våningar. Jag går ut på gården från tredje våningen. Där möter jag Pixie vid övergångsstället klockan åtta, eller, vi ska vara där vid åtta men vi båda brukar komma några minuter sent. Vi går över övergångsstället, sedan ner för backen och längs med vägen. Vi går förbi förskolan och en pizzeria. Ungefär halvvägs till skolan möter vi Stella kvart över nio eller kvart i nio beroende på när vi börjar.

Utanför skolan slår vi in koden och går in i skohallen. Vi ställer våra skor och låser in kläderna i våra skåp. Vår skola har olika inriktningar, esteter. De olika esteterna är dans, teater, konst och musik. Jag går musiklinjen.

I skolan träffar jag mina kompisar och sedan går vi in på lektion. det kan vara till exempel historia med Jenny, matte med Jakob eller fysik med Johanna. I vår klass går det

ungefär tjugofyra elever. Torsdagar är mina favoritdagar i skolan. Då har vi slöjd på morgonen med Matilda, vi syr tygpåsar, sedan har vi musik. Sista lektionen på torsdagar är bild med Axel. Just nu jobbar vi med enpunktsperspektiv. Förra terminen jobbade vi med kroki och anatomi. Vi fick rita av läraren och personer från klassen, vi använde kol, blyerts och färgpennor.

Ungefär på mitten av dagen är det lunch. Matsalen ligger tre trappor upp i skolbyggnaden. Oftast blir det rätter som fisk och potatis, pasta eller schnitzel. Jag tycker att den vegetariska maten är ganska dålig. Ibland har jag med mig en macka som jag kan äta efter skolan.

Efter lunchen går vi ner till vårt klassrum på bottenvåningen några har några lektioner till. Sedan är dagen slut. Då får vi våra mobiler ur mobillådan och får gå hem.

Vissa dagar har jag aktiviteter efter skolan. Då brukar jag ha med mig smoothie eller en macka att äta på vägen. På tisdagar har jag först trumlektion som börjar klockan tre och håller på i en halvtimme, det är kul och jag har en bra lärare. Jag har gått på trummor i lite mer än tre år. Efter det ska jag åka till Högdalen, det tar ungefär fyrtio minuter med kollektivtr och har cellolektion. På torsdagar har jag cirkus. Det heter egentligen nycirkus och är både cirkus och teater. Vi har jonglerat och jobbat med grunderna i luftakrobatik. I höst ska vi sätta upp en pjäs som heter TörnRåz@.

Ibland hittar jag på saker med kompisar efter skolan. Då brukar vi antingen göra något nära skolan eller så åker vi hem till någon och bakar eller kollar på film.

Om jag inte har någon aktivitet går jag hem. Vårt hus är gult och ligger högst upp på en backe, Gröndalsvägen 210. När jag är framme på gården tar jag fram nyckeln. På nyckelbandet sitter det också en liten plastbricka. Den håller man mot en läsare som släpper in en. Föreningen tog bort koden efter att det hade varit inbrott, tror jag. Jag bor på fjärde våningen men från gården, som ligger på tredje våningen, är det bara en trappa upp. Om det är någon hemma brukar jag bara ringa på och så kommer mamma eller pappa och öppnar. Ibland är Bruno hemma med en kompis. Isåfall brukar jag få öppna själv eftersom de oftast sitter och spelar i soffan, han brukar inte gå och öppna för mig. Jag tycker nog mest om när det inte är någon hemma, då är det tyst och man kan göra vad man vill utan att någon frågar. När jag kommer hem brukar jag först ta något att äta. Jag kanske rostar en macka och gör en kopp te. Efter det brukar jag gå in på mitt rum. Mitt rum är väldigt litet, ungefär sex kvadratmeter. Där har jag ett skrivbord som ofta är fullt av pennor, papper eller annat som jag inte orkat plocka bort. Jag har många hyllor med olika lådor, pärmar och massor av böcker. Över min säng har jag klistrat fast stjärnor som lyser i mörkret. Jag brukar göra läxor och plugga i min säng, det är skönare än att sitta vid skrivbordet. Om vi inte har några läxor brukar jag läsa i min säng eller så ritar jag. Jag älskar att rita, det är nog en av de sakerna jag tycker mest om att göra, tillsammans med att spela musik. Jag har ett svart ritblock där jag ritar allt möjligt och jag har väldigt mycket olika pennor, penslar och målarfärger. Om jag inte har lust att rita brukar jag läsa, kolla på mobilen eller titta på min favoritserie på datorn.

Om jag är på dålig humör lägger jag mig ibland bara på sängen och gör ingenting, ibland är det ganska skönt att behöva göra något särskilt.

Ungefär klockan mellan klockan sex och sju brukar vi äta middag. Vi äter alltid vegetariskt hemma eftersom både jag och mamma är vegetarianer. Mamma brukar laga pasta med spenat och fetaost eller kanske risotto. Pappa lagar ofta grytor eller pasta med vegofärssås. Vi brukar hjälpas åt att plocka av på bordet och ställa in i diskmaskinen. En dag i veckan lagar jag och Bruno middag tillsammans.

Efter maten gör vi ibland sker tillsammans i familjen, som att spela kort eller bara sitta och prata. Eller så gör var och en något tills det är dags att gå och lägga sig. Sedan går jag och Bruno och borstar tänderna, tar på oss pyjamas och går och lägger oss. Om jag hinner läser jag en stund. Sedan ropar mamma att det är dags att släcka. Då läser vi alltid fem minuter till tills hon säger till igen. Då släcker vi. Sedan kommer mamma och pappa in och säger godnatt. När de har gått ligger jag och tittar upp i taket. Där sitter några självlysande stjärnor. Ofta har jag ganska svårt att somna. Det brukar ta en eller två timmar ungefär. Då ligger jag och funderar på saker tills hjärnan blir för trött och inte orkar bilda några tankar längre. Då rullar jag in mig i täcket och väntar på att somna.

Publicerat

24 februari 2023

Berättat av

Julia

Licens

CC BY

Arkivkod

M1:1/04556

Insamling

Mitt liv – en dag i mitt liv

Skola

Entréskolan Stockholm

Klass

6:2

Berättelsens position

Se alla berättelser på karta
Travelers’ Map is loading…
If you see this after your page is loaded completely, leafletJS files are missing.

6528 elever har deltagit! – delta med din klass!

Låt barnen berätta för framtiden. Det är enkelt att använda Mitt liv i undervisningen. Eleven får en unik kod och fyller själv in sitt bidrag. Du som lärare skickar sedan in det med ett knapptryck.

Så kommer du igång!