Mitt Liv

Berättat av Thea

Född 2008. Entréskolan Stockholm. 8:2.

📆 Vilken dag vill du berätta om?

18.01.2023

💬 Om du vill, berätta lite om dig själv och vad du tycker om att göra

Jag tycker om att spela gitarr, sjunga i kör, dansa och kolla på film.

✏️ Berätta om en dag i ditt liv

Idag vaknade jag av mitt alarm på mobilen klockan 06.30. Jag gick upp och gjorde iordning frukost. Jag kokade vatten i vattenkokaren och hällde upp i en kopp. Sen la jag i en tepåse och tillsatte lite mjölk. Till själva frukosten rostade jag en skiva bröd i brödrosten, skivade två ostskivor och la på två skivor tomat. Jag satte på en Youtubevideo på min mobil medan jag åt frukosten. Sedan gick jag iväg till mitt rum och sminkade mig framför min sminkspegel. Sedan borstade jag tänderna med el-tandborste och tandkräm. Därefter valde jag kläder, idag blev det ett par lågmidjade jeans, en t-shirt med tryck, ringar, halsband, och en blå huvtröja med mig om jag skulle frysa. Jag tittade i SL:s app om när tunnelbanan skulle gå och satte sedan på mig ytterkläder 15 minuter innan den gick. Jag tog på mig ett par svarta kängor, en svart puffig jacka och en svart mössa. I min bruna skinnväska la jag mina nycklar, bankkort, sl-kort, mobil och tuggummin.

Jag satte in mina airpods i öronen och lyssnade på ett avsnitt av en podd på väg till tunnelbanan. Jag sprang sista biten för att hinna, blippade sl-kortet för att komma igenom spärrarna, åkte ner för rulltrappan och sprang in i tunnelbanan precis innan dörrarna stängdes. Jag åkte bara till en station och gick sedan av för att byta tåg. Jag mötte mina klassvänner i Gullmarsplan och så åkte vi tvärbana tillsammans till skolan.

När vi var framme gick vi av tvärbanan och gick till skolan. När vi kom fram slog vi in koden till skolan, tog av oss skorna och la dem på skohyllan i hallen. Jag gick till mitt skåp och slog in koden till mitt lås. Jag la in mina ytterkläder i skåpet och hämtade min dator. Min kompis hade glömt sin skåpnyckel så hon la också sina grejer i mitt skåp. Vi gick sedan in tillsammans på en toalett för att kolla i spegeln.

Klockan 08:30 började vi med bild. Vi gick upp för skolans trappor till högsta våningen där bildsalen ligger, sedan öppnade vår bildlärare bildsalen och samlade in alla elevers mobiler. Han pratade om hur man gör reklam och gick också igenom hur många företag romantiserar skönhetsidealen och använder sig av sexistiska budskap i deras annonser, det var ganska intressant.

Därefter hade vi musik. Vi började lektionen med att alla satt på varsin stol och tillsammans lyssnade till lugnande musik. Därefter bad vår lärare åt oss att skriva ner några av våra musikminnen från 2022 på papperslappar. Sedan fick alla berätta högt för alla vad vi skrev på lappen.

Nästan alla andra i min klass hade spanska på schemat men eftersom jag läser franska så hade jag en håltimme. Jag tillbringade den tillsammans med de i andra klassen som också hade rast. Vi spelade pingis och pratade om roliga saker.

Därefter hade jag matte. Vi fick lära oss om hur man räknar ut area och omkrets på en cirkel och att räkna med pi. Vi skrev ner allt läraren sa i våra räknehäften och sen fick alla lösa uppgifterna i matteboken. Jag fick räcka upp handen och be läraren om hjälp flera gånger när jag inte förstod.

Nu hade vi äntligen lunch! Vi gick uppför alla trappor igen till högsta våningen, tog en tallrik och bestick och la upp maten från buffén på tallriken. Idag blev det kycklingkorv med potatismos, men eftersom jag är vegetarian fick jag en sojakorv istället. Tyvärr fanns det ingen ketchup men det fanns senap istället och någon konstig sås. Jag och mina kompisar pratade om politik och argumenterade våra åsikter med varandra.

Nu hade vi lektion med samma lärare i 2 timmar men vi började med ämnet svenska. Alla fick samma bok att läsa och vår lärare gav oss ett lässchema att läsa till i de kommande 6 veckor. Vi ska också få svara på frågor angående bokens handling, men det börjar vi inte med förrän nästa vecka. Hon hade högläsning i cirka 30 minuter och jag höll nästan på att somna på bänken. Därefter fick vi ta en rast på 10 minuter. Efter det gick alla tillbaka till klassrummet och då introducerade vår lärare den här uppgiften: “skapa historiskt källmaterial” som jag sitter och skriver på just nu.

Därefter hade vi estet lektion. Alla i klassen gick till deras respektive estet antingen konst, dans, teater eller musik. Själv har jag valt musik. Väl inne i musiksalen hämtade jag en elsladd, kopplade in den i förstärkaren, satte på förstärkaren, kopplade in sladden i elgitarren och ställde in rätt ljud på förstärkaren. Resten av gruppen fixade med deras instrument, jag stämde min gitarr och sen spelade vi låten “kärleken väntar” av bandet Kent tillsammans. Vi spelade om den flera gånger och vi kan inte hela låten ännu.

Klockan 15.15 slutade vi. Jag gick till mitt skåp, öppnade låset och hämtade mina grejer. Jag tog på mig mina ytterkläder och sen hämtade vi en lärare som öppnade rummet där de låser in våra mobiler under dagen till oss. Jag gick till hallen, tog på mig skor och gick till tvärbanan. Jag satte på musik i mina airpods och åkte först tvärbanan, och sedan tunnelbanan.

När jag kom hem kollade jag en serie på datorn i soffan. När klockan var ungefär 18:30 åt jag middag med min mamma och pappa. Vi åt pasta och tomatsås med vitlöksbröd.

Klockan 19.30 börjar min gitarrlektion. Jag packade min gitarrväska med elgitarren, några plektrum, en stämapparat och mina notpapper. Jag gick klockan 19.00 och tog tunnelbanan till hötorget. Jag gick av tunnelbanan, åkte upp för en jättelångsam rulltrappa, slog in koden till lokalen och mötte mina gitarrlärare. Vi gick igenom en låt som jag håller på att lära mig, han förklarade lite olika tekniker och visade hur jag skulle göra helt enkelt. När lektionen var slut tog jag tunnelbanan hem igen.

När jag kom hem tog jag en dusch och tvättade håret. Resten av tiden tillbringade jag i mitt rum och fortsatte kolla på serien på datorn. När klockan var ungefär 23.30 gick jag och borstade tänderna och gick på toa. När jag kom tillbaka till mitt rum lade jag mig i min säng och scrollade på sociala medier ett tag på min mobil. Tillslut släckte jag lampan, la min mobil på laddning och försökte sova.

Publicerat

24 februari 2023

Berättat av

Thea

Licens

CC BY

Arkivkod

M1:1/04528

Insamling

Mitt liv – en dag i mitt liv

Skola

Entréskolan Stockholm

Klass

8:2

Berättelsens position

Se alla berättelser på karta
Travelers’ Map is loading…
If you see this after your page is loaded completely, leafletJS files are missing.

6528 elever har deltagit! – delta med din klass!

Låt barnen berätta för framtiden. Det är enkelt att använda Mitt liv i undervisningen. Eleven får en unik kod och fyller själv in sitt bidrag. Du som lärare skickar sedan in det med ett knapptryck.

Så kommer du igång!