Mitt Liv

Berättat av Jessica

Född 2011. Katarina Norra skola. 5B.

📆 Vilken dag vill du berätta om?

31.01.2023

💬 Om du vill, berätta lite om dig själv och vad du tycker om att göra

Jag heter Jessica och är 11 år och går i 5:an. Jag gillar att pyssla, rita, vika, leka, röra på mig och så. Jag gillar att ha på mig utsvängda byxor, jag hatar jeans, men jag tycker jeans är snyggt, och jag gillar att ha huddies med lite för långa ärmar.

✏️ Berätta om en dag i ditt liv

Dagen börjar med att jag väcks av mitt alarm på telefonen, alarmet ringer klockan 05:30. Då stänger jag av alarmet och går upp. (det kan också hända att jag kollar lite på mobilen innan jag går upp) Jag tvättar mig lite och klär på mig. Jag klädde på mig mina utsvängda leopardbyxor och en långärmad tröja med samma mönster. Jag tycker att utsvängda byxor är fint. Det är typ modernt med utsvängda jeans nu. Jag tycker att det är snyggt men jag gillar inte jeans, så jag brukar ha utsvängda mjukisbyxor istället. Sedan så går jag och gör frukost åt mig och min lillebror som är 7 år. Åt honom gör jag en smälltostmacka, då tar jag en skiva av mammas hembakta bröd och brer lite smör på och skivar lite ost och lägger på mackan. Sedan ska den in i micron i en och en halv minut ungefär, sedan tar jag ut den och maler över lite peppar, det tycker nog de flesta är lite konstigt men jag och min bror tycker det är gott. Jag ställer fram tallriken på bordet med ett glas mjölk och ropar att han ska vakna och komma och äta. Efter det gör jag frukost till mig själv, jag tar en ny skiva av mammas bröd och brer på smör, sedan skivar jag en halv mossarella och lägger på (jag ääälskar mossarella). Jag skivar sedan en tomat och lägger på det på mackan. På med peppar! Jag får vanligtvis inte mossarellamacka med tomat och peppar men just denna dag fick jag det. Jag brukar äta mammas bröd med mjukost på. Jag sätter mig INTE vid bordet med min bror, för att det är ändå bara han och jag som äter, och jag tycker det är bättre att stå vid diskbänken. Men på helger när hela familjen äter (alltså mamma min bror) då sitter jag med de. Anledningen till att pappa inte är med är att jag har skilda föräldrar, det blir allt mer vanligt nu. Jag är varannan vecka hos mamma och varannan hos pappa.

När jag har ätit upp så går jag in i badrummet och ”preppar” tandborsten, alltså spritsa tandkräm på. Och så borstar jag håret. Sedan så leker jag ett tag tills mamma säger

”nu kan du börja borsta” då börjar jag borsta med min eltandborste. Eltandborsten ringer var trettionde sekund. Efter tre ring-ring så ska mamma borsta de sista 30 sekundrarna för att det ska bli ordentligt borstat. Sedan spottar jag och så. Och sedan borstar hon igenom mitt hår så att det blir ordentligt borstat, och jag sätter upp en tofs samtidigt som jag tar flux som är en vätska som man gurglar med i munnen och sedan spottar ut för att tänderna ska bli riktigt rena, pluss att det lägger ett skyddande lager på tänderna. Vilket gör att man inte får äta eller dricka på 1 timme. Jag tar fluget för barn som är lite mindre skyddande, det är för att om man skulle råka svälja (som man helst inte ska göra) så är det inte lika ”farligt”. Efter det tog jag på mig ytterjacka, mössa, vantar och skor medans mamma bostade tänderna och håret på min bror, och satte upp en tofs. Min lillebror klädde på sig fort och vi gick i förväg ut på innergården. När vi hade kommit ut så tog vi alla bollar vi kunde hitta och lurpassade på mamma. Och när mamma kom kastade vi alla bollar nära henna för att skrämmas, det gör vi nästan varje dag, men bara på skoj förstås. Vi går till skolan, det är inte så långt. Vi går till någonting som heter sexårs eller förskoleklass som är en del av Katarina Norra skola (som skolan vi går på heter). Vi är där runt 7 tiden. Där kan man spela olika brädspel som t.e.x vildkatt, råttfällan och kortspel, man kan även rita eller vika origami som jag oftast brukar göra. Denna dag sorterade jag lite spelkort och ritade av en tecknad sjöhäst från mobilen. Jag har en iPhone 6s. Det är många som har den nyaste 11 pro tror jag det är, men jag är lite osäker. Men jag tycker att min mobil fungerar jättebra, förutom att jag har använt nästan allt lagringsutrymme.

När man kommer så tidigt så kallar det för öppningsfritids. Kl tio i åtta brukar vi som går på stora skolan gå, där går 1:an-9:an, alltså går jag där. För jag går i 5:an. Vi har inte hemklassrum men vi hade det i 4:an.

När jag kommer till stora skolan går jag till mitt skåp och låser upp det med min nyckel, för att det är ett nyckellås. Just nu finns bara kodlås, nyckellås och fingeravtryckslås vad jag vet. Jag lägger in mina ytterkläder i skåpet och ser på vårat schema att vi har matte som första lektion. Då tar jag min gröna mattemapp, Jag går till matteklassrummet och väntar på att vi ska börja. Matten börjar 08: 15. Då lämnar vi in våra mobiler för dagen. Matten börjar och läraren Ida har en kort genomgång, vi ska räkna i matteboken om mönster. Det var kul, kanske för att det var ganska enkelt. Och sedan slutade vi 09:15. Jag gick till mitt skåp och lämnade min mattemapp. Jag såg på schemat att nästa lektion är bild, den börjar 09:30 och på bilden behöver man ingen mapp, för mapparna är redan i bildsalen på högsta våningen i skolan. Jag går upp dit och sätter mig på en träbänk och väntar på att läraren ska öppna. Läraren heter Anna. På bilden ska vi fortsätta med våra anti-rök-afficer som vi började med veckan innan. Jag skissade klart på mitt lite tjockare A3 papper och när jag var klar med det så började jag måla med färgpuckar. Vi har akrylfärg också men den får vi inte använda, vi får bara använda vattenfärg, alltså färgpuckar. Det tycker jag var kul, med det var dock lite stökigt i klassrummet. Det var folk som inte jobbade eller som gjorde massa ljud. Vi slutade 10:15. Och om jag får säga det själv så tycker jag (och många fler) att vår klass, B-klassen är den stökigaste klassen. Och det är lite konstigt för när vi har bild, slöjd, idrott eller inte tal om vikarie då är det jätteofta jättestökigt. Det finns tre grupper i vår årskurs (5) det är A, B och C. När vi hade haft bild så hade vi en kort rast, då brukar folk stå på händer brottas, slåss eller bara prata. Vi har två slöjdgrupper trä och sy, vi har en termin sy och en trä. Halva klassen är i sy och andra halvan i trä (alltså 10 personer i varje grupp). Jag har just nu sy. Slöjdsalarna är också på högsta våningen. Vi har slöjd 1 gång i veckan. Lektionen börjar 10:25. Läraren heter Ylva.

På lektionen började vi med närvaro, sedan fick vi börja direkt med våra arbeten. Vi har bestämda saker vi ska göra i slöjden. Just nu ska alla göra en tygkasse eller en jympakasse, jag valde tygkasse. Jag hade kommit så långt förra gången så jag hade bara att sy fast hängarna kvar att göra. Jag började trä min symaskin med över och undertråd, svart tråd, för att det passade till tyget. Jag hade valt ett grafitti tyg som jag tyckte såg coolt ut och svarta hängare. Man skulle sy en kvadrat och ett kryss inuti. När jag hade sytt fast en med symaskinen frågade jag läraren om den var lagom stor, hon sa att den var för liten. Så jag fick sprätta. Sedan när jag hade gjort det så sydde jag igen på samma ställe fas med en större kvadrat. Då såg det faktiskt bra ut, men snart märkte jag att jag hade sytt ihop påsen så att den inte gick att öppna. Sprättdags igen. Gången efter det blev det bra, (den var klar) jag blev faktiskt riktigt nöjd med min tygkasse. Och då var lektionen snart slut så jag han inte börja med nästa sak man skulle göra. Då började jag städa min symaskin och samla in lite saxar från salen. Vi slutade 11:40, samma tid som lunchen börjar, matsalen är längst ner i skolan, alltså bottenvåningen. Där man går in i matsalen finns det handspritflaskor som de satte upp när corona eller covid-19 kom. Men nu slarvar folk med det. Till lunch blev det fiskburgare, men det fanns inget bröd, bara fisk, det var helt okej gott sa men det brukar vara godare när det inte är fisk. Vi brukar få fisk på tisdagar, alltså idag. Det är flera matsalar än en. Det är även en spindel i nästan varenda hörn, inte så trevligt, annars gillar jag faktiskt matsalen. 12:00 slutar vår mat tid, men jag tycker att det inte räcker ibland när man vill äta extra mycket och är extra hungrig. Efter lunchen är det ute rast 12:00-12:30 då brukar jag gå till sexårs/förskoleklassen och träffa min lillebror.

12:30 börjar SO:n. På SO:n pratade läraren Gabriella om denhär skrivuppgiften. Sedan så tittade vi på en film från typ 1890-talet och om hur det var att leva då. Det var ganska intressant faktiskt, men inland i ämnet SO och speciellt historia kan det vara lite obehagligt men samtidigt spännande, som i en skräckbok. SO:n slutade 13:35, sedan är det en kort rast till nästa lektion som är svenska, den börjar 13:45. På svenskan fortsatte vi skriva om smak och lukt, förklarande text. 14:45 slutar vi för dagen och då får man antingen gå hem eller till klubben. Klubben är som fritids fast för lite större barn, där går 4:an-6:an. Man får göra lite vad man vill på klubben, spela på mobilen, spela tv-spel, vara i ateljén och pyssla eller måla, man kan spela brädspel, gå ut på gården eller bara umgås. Jag brukar alltid gå till klubben och gå hem från klubben mellan 16:00 och 17:00. Jag brukar ofta vara i ateljén och rita, måla, pyssla, vika m.m. Men denna dag så fanns det ett litet rum som är ledigt, där brukar de ha lektioner som typ spanska tror jag. I alla fall, där inne lekte vi skola, jag var lärare och två andra var två störiga elever som bara bråkar hela tiden. De är ”dagisbarn”. Det var faktiskt riktigt roligt, det tror jag vi alla tyckte. Det lekte vi tills lärarna var tvungna att låsa där för att det var för sent för att vara där inne. Till slut var det dax att gå hem. Väl hemma började jag med att öppna paketet som jag hade beställt från amason. Jag hade beställt (jag vet inte om jag stavar rätt) moschie squichi. Det är alltså små mjuka gummifigurer som är till för att klämma på. Men jag beställde de för att de är supersöta. När jag hade öppnat det och kollat på de ett tag så började jag blanda vatten, flytande lim och toapapper. När man blandar det så blir det pappersmassa. Jag formade det till en tärning, den blev inte så bra. Sedan så packade jag jumpakassen för att det var idrott dagen efter. Efter det scrollade jag lite tik tok. Jag brukar kolla på någonting som kallas ASMR (troligen en förkortning men jag vet inte säkert). Det är i alla fall en person som har en mikrofon, ganska stor. Och då gör de olika ljud, det kan vara t.e.x att de skrapar naglarna mot varann, munnljud eller att de klämmer på en stressboll. Det är alltså lugna avslappnande ljud, ofta som man lyssnar på om man vill somna. Jag tycker det är härligt att lyssna på, en av mina favoriter är munljuden. Vissa tycker att det låter äckligt (vilket jag förstår eftersom det liknar lätet som kommer när man smaskar) Jag tycker inte att det är så trevlig att smaska, men på ASMR så gör de om det så att det blir härligt på något sätt. Medans jag tittade på tik tok lagade mamma mat i köket. I köket har vi en diskho, en microvogsugn, en kyl & frys, en ugn, en spis och några skåp och lådor med bestick och verktyg i. Vi har också kastruller, stekpannor, talrickar, durkslag, skärbrädor, grytlapp osv.

Mamma lagade lax, och pommes. Det tycker jag är gott men jag är lite rädd för att sätta ett laxbenben i halsen. Jag äter långsamt för att kunna känna och spotta ut benen om jag får några. Det har hänt en gång tidigare och det var inte kul.

Mamma lagar laxen i ugnen och hon gör den utan sås för varken jag eller min bror gillar såsen. Det var supergott.

Mamma friterar pomfritten i våran fritös. De blir jätte krispiga och jättegoda och passade perfekt till laxen. Min mamma och bror äter ajoli till, men jag gillar inte det. Efter maten så borste vi tänderna med våra eltandborstar och borstar håret. Sedan lägger vi oss i vår våningssäng ( jag och min bror ). Jag sover där uppe och min bror där nere, min mamma brukar ligga med min bror och läsa en serietidning som heter Bamse. Den handlar om en Björn som har en farmor som kan göra en speciell honung, dunaderhonung. Den gör så att Bamse blir världens starkaste Björn. Han är snäll och hjälper folk. Jag tycker också att Bamse är bra, Bamse är en väldigt populär serie för barn. När min bror har somnat brukar mamma komma och ligga med mig, det gillar jag. Och sedan somnar jag med.

Publicerat

21 februari 2023

Berättat av

Jessica

Licens

CC BY

Arkivkod

M1:1/04268

Insamling

Mitt liv – en dag i mitt liv

Skola

Katarina Norra skola

Klass

5B

Berättelsens position

Se alla berättelser på karta
Travelers’ Map is loading…
If you see this after your page is loaded completely, leafletJS files are missing.

6528 elever har deltagit! – delta med din klass!

Låt barnen berätta för framtiden. Det är enkelt att använda Mitt liv i undervisningen. Eleven får en unik kod och fyller själv in sitt bidrag. Du som lärare skickar sedan in det med ett knapptryck.

Så kommer du igång!