Mitt Liv

Berättat av Ebba

Född 2008. Entréskolan Stockholm. 8:2.

📆 Vilken dag vill du berätta om?

24.01.2023

💬 Om du vill, berätta lite om dig själv och vad du tycker om att göra

Jag heter Ebba och jag älskar sport. Jag älskar allt som har med att röra på sig att göra. Jag går på gymnastik fyra gånger i veckan och thaiboxning en gång i veckan. Jag tycker också om att kolla på Tiktok, spela Zelda och att läsa, men bara om det är en riktigt bra bok. En annan sak som jag älskar är att spela sällskapsspel med familj eller vänner, det är SÅ kul!

✏️ Berätta om en dag i ditt liv

En vanlig skoldag i januari

På morgonen kommer pappa och väcker mig klockan halv sju, för han är alltid vaken tidigt och jobbar. Jag är alltid trött på morgonen och har svårt att stiga upp ur sängen. Då brukar också en av mina katter komma och spinna och lägga sig hos mig så att det blir ännu svårare att gå upp. Jag stiger upp och går in på toaletten på övervåningen som ligger precis bredvid mitt rum. Där har jag alla mina smink-grejer, och där sminkar jag mig. Det tar ungefär 25 minuter, jag stressar inte. Sedan klär jag på mig jeans och en tröja. När klockan är sju går jag ner och gör frukost till mig. Den består av keso, olika bär och hemmagjord müsli som mamma gjort, ibland tar jag en macka också. Oftast läser jag en tidning eller bok till frukosten. Efter frukosten går jag och hämtar min telefon och skickar mina dagliga “dagar” till alla mina kompisar på Snapchat. Sedan klär jag på mig ytterkläder, en jacka, mina Air forces, och ibland en mössa och vantar om det är kallt ute. Klockan halv åtta kommer mamma och pappa och ger mig en hejdåkram och jag börjar promenera till tunnelbanan vilket tar ungefär tio minuter. Tunnelbanefärden tar åtta minuter och sedan byter jag till en tvärbana på en annan linje. På tvärbanan brukar jag möta upp mina fem andra kompisar, vi åker alltid tillsammans till skolan. På tunnelbanan brukar jag antingen kolla på Tiktok eller lyssna på en podd, och på tvärbanan pratar jag med mina kompisar.

Klockan halv nio börjar skolan. Min skola ligger precis vid en liten sjö som man kan bada i på somrarna och åka skridskor på på vintern. Vi har alla teoretiska lektioner i vårt klassrum då alla lärare får komma till oss. De praktiska ämnena är slöjd, musik, bild och hemkunskap och de sker i andra klassrum. På de teoretiska lektionerna brukar läraren antingen ha genomgång och då får man anteckna på sin dator, eller så har vi någon skrivuppgift och skriver på datorn. Jag gillar skolan för jag har många kompisar där och vi brukar alltid prata och skratta och busa tillsammans. Men det jag tycket är jobbigt är lektionerna för jag har så mycket press på mig själv att jag måste vara bäst. Ungefär klockan halv tolv är det lunch och jag och mina kompisar går till matsalen som ligger högst upp i skolbyggnaden. Där får vi gratis lunch från skolan som denna dag består av pasta och köttfärssås med ketchup. Det finns också alltid olika knäckebröd och grönsaker att välja mellan om man inte tycker om maten.

Efter lunch har vi rast och lektionerna börjar igen. Skoldagen är slut ungefär klockan tre. Jag går på gymnastik fyra gånger i veckan så jag brukar åka tunnelbana till träningen direkt efter att skolan slutar. På vägen äter jag mellis som jag tagit med hemifrån vilket brukar vara en hallon eller mango smoothie. Väl framme byter jag om till träningskläder, svarta tights och ett tajt, svart träningslinne med min gymnastikförenings logga på. Jag har gymnastikträning i tre timmar från klockan fyra till sju. Efter träningen blir jag hämtad med bil av antingen mina föräldrar eller någon av mina gymnastik-kompisars föräldrar. Det tar ungefär 20 minuter. Väl hemma äter jag middag. Mina föräldrar är väldigt angelägna om att jag och min syster ska äta bra mat, så de lägger ner nästan en timme på matlagning varje dag. Antingen lagar de mat tillsammans eller så turas de om varannan dag. Jag och min syster har också varsin matlagningsdag i veckan där vi själva ansvarar för maten och får bestämma vad vi ska laga.

Efter middagen går jag och duschar. Det brukar ta ungefär femton minuter om jag tvättar håret, annars brukar jag bli klar inom fem minuter. Jag stänger alltid av duschen när jag tvålar in mig för att spara på vattnet nu när elen är så dyr. Efter duschen klär jag på mig sovkläder och hänger ut mina träningskläder på vädring utanför dörren. Om det finns tid över på kvällen så spelar jag och min familj ett sällskapsspel. Det är mysigt för att jag älskar att spela spel. Om ingen är sugen på att spela brukar jag sitta med mobilen och antingen skriva med mina kompisar på Snapchat eller scrolla på Tiktok eller Instagram. Mamma och pappa tycker det är dåligt att jag håller på med mobilen, men jag gör det ändå. När klockan börjar närma sig nio på kvällen borstar jag tänderna och tar bort mitt smink. Sedan sätter jag på ett serum som tar bort finnar i mitt ansikte och tar läppolja så att mina läppar inte blir så torra som de brukar bli på vintern. Mamma säger alltid att vanliga hudvårdsprodukter innehåller dåliga och onödiga ingredienser, bara för att skönhetsindustrin ska tjäna pengar. Man ska tydligen bara använda naturliga saker som typ rosenbladsoljor, så jag använder inte mycket hudvårdsprodukter.

Sedan kramar jag mamma och pappa godnatt och går upp till mitt rum och läser en bok. Ibland skriver jag också i min dagbok om det hänt något särskilt i skolan som jag måste skriva av mig. Runt klockan tio släcker jag lampan och somnar.

Publicerat

24 februari 2023

Berättat av

Ebba

Licens

CC BY

Arkivkod

M1:1/04520

Insamling

Mitt liv – en dag i mitt liv

Skola

Entréskolan Stockholm

Klass

8:2

Berättelsens position

Se alla berättelser på karta
Travelers’ Map is loading…
If you see this after your page is loaded completely, leafletJS files are missing.

6528 elever har deltagit! – delta med din klass!

Låt barnen berätta för framtiden. Det är enkelt att använda Mitt liv i undervisningen. Eleven får en unik kod och fyller själv in sitt bidrag. Du som lärare skickar sedan in det med ett knapptryck.

Så kommer du igång!