Mitt Liv

Berättat av Alma

Född 2010. Stiftelsen BMSL. 6B, vt2023.

📆 Vilken dag vill du berätta om?

10.01.2023

💬 Om du vill, berätta lite om dig själv och vad du tycker om att göra

Jag heter Alma, är 13 år gammal och bor i ett hus i Löddeköpinge. På min fritid gillar jag att spela fotboll och träna gymmet, men även att hänga med kompisar eller med familj.

Jag gillar att vara aktiv och hatar att sitta still. Min familj består av mamma, pappa, storasyster, jag och min katt. En musikgenre som jag gillar är pop.

✏️ Berätta om en dag i ditt liv

Kl 06.30 väcker antingen mamma eller pappa mig.Om jag inte har bestämt kläder dagen innan väljer jag ut det då, sedan går jag ner till neder våningen för att äta frukost. I vår skolan har vi inga skoluniformer. Man får ha på sig vad man vill. Jag är en person som faktiskt inte har svårt att äta på morgonen. Jag brukar äta en portion gröt och ett kokt ägg, samt lite vatten. Jag känner ofta inte av att jag är törstig så ibland glömmer jag att dricka mitt glas vatten, men jag brukar ändå alltid ta med mig en flaska till skolan. När frukosten är klar så är klockan ca 07:05 eller 07:10. Då går jag upp för trappan igen och borstar mina tänder och sedan mitt hår. Efter det packar jag ner två frukter och en vattenflaska i väskan. Oftast blir det ett äpple och en banan. Om det är tisdag packar jag också mer en macka då jag har italienska direkt efter skolan. Och sedan hinner jag inte hem och äta mellis innan jag igen måste gå till fotbollen. Efter det kör pappa mig och min storasyster oss till skolan. Då brukar klockan vara 07:30- 07:45.

Det tar ca 20-25 minuter och någon gång vid 08-08:10 är vi framme. Sedan går jag ner i skolans källare för att hänga av mig min jacka och mina skor och sedan ta på mig inneskor. Ibland pratar jag en stund med kompisar innan jag går upp. I klassrummet ska man vara senast 08:15. Första lektionen börjar vid olika tider varje dag. Men antingen börjar de direkt på morgonen, klockan 08:15, eller så börjar de klockan 08:30. Helst så ska man läsa i 15 minuter, men ibland hinner man inte om man kommer prick klockan 08:15 och lektionen också börjar då. Sedan är jag i skolan större delen av dagen, fem gånger i veckan. Lektioner som jag skulle kunna en vanlig dag är till exempel samhällsorienterade ämnen, matematik, svenska, moderna språk ( franska ) och musik. Ämnen där en skärm som dator eller Ipad är vanligt att vi använder är till exempel i franska, musik och. svenska. Då brukar våra lärare lägga upp våruppgift på Google klassrum. Lektionerna brukar vara i 45-60 minuter, utom hemkunskapslektionerna. De varar i 90 minuter. Måndag och onsdag-fredag har vi en kort rast ca klockan 10 som varar i ungefär 15 minuter. Sedan fortsätter lektionerna som vanligt. De minirasterna har vi för att rensa hjärnan lite snabbt och göra av med lite energi så att man kan jobba ännu bättre och mer fokuserat resten av lektionerna.

Någon gång klockan 11:35-11:45 är det dags för lunch. På mellanstadiet där jag går brukar köket skicka upp maten via skolans hiss. Sedan serveras den här uppe. Eleverna äter i sina klassrum. Årskurs F-3 ( F= Förskoleklass, ” Nollan” ) och 7-9 äter på nedervåningen i matsalen, där maten också serveras. Som lunch brukar vi få fisk två gånger i veckan, soppa en gång i veckan och på fredagar brukar vi få något lyxigare som tacos, chili con carne eller spaghetti med köttfärssås. Under lunchen brukar vi ibland kolla på en film, men annars pratar man med sina kompisar som sitter nära en. Klockan 12:03 slutar lunchen och vi dukar av på vagnen som står i vårt klassrum. På vagnen står också knäckebröd och smör. På dagar där det serveras soppa står det också bröd och ost på vagnen. Efter det är det dags för rast. Då går tjejerna i klass 6- AB ner i källaren och klär påsig och går ut. Killarna har sina skåp/av hängnings plats. Rasten varar i 35 minuter. Klockan 12:40 är det dags att gå in och nya lektioner börjar.

Vi slutar olika tider varje dag. På måndagar, tisdagar och torsdagar slutar skolan för en sjätteklassare som går på B M S L 2022-2023 klockan 14:15. På onsdagar slutar idrottslektionen klockan 14, och till sist på fredagar så slutar sista lektionen klockan 15. Varje dag åker jag hem med buss. Om den sista lektionen är idrott åker jag med en grön stadsbuss från idrottshallen till en gata där jag går av och sedan går hela vägen till centrum i Lund. Det går att åka till en annan gata och ta bussen där ifrån till centrumet i Lund. Från Lund C som det heter tar jag en gul buss. Den åker antingen till den närmast busshållplatsen vid mitt hus. Annars är slutstationen vid ett köpcentrum. Där väntar jag antingen tills att en annan buss kommer som åker till gatan nära mitt hus, eller så frågar jag en av mina föräldrar om de har tid att hämta mig. Det beror på vilken situation jag är i. Har jag bråttom hem brukar de kunna hämta mig, annars väntar jag tillsatt nästa buss kommer.

Jag brukar vara hemma ca 15-15:30, utom på tisdagar då jag har modermål till 16. Då brukar jag vara hemma ca 17:10. 17:40 ska jag vara på fotbollsplanen, och från mitt hem tar det ca 10 min att ta sig dit. Övriga dagar när jag kommer hem brukar jag ta ett mellis. Det kan vara till exempel en macka. Sedan gör jag ibland lite av skolans planering. Efter det brukar jag oftast ha någon aktivitet, till exempel fotboll eller gym. Fotbollen på tisdag och torsdagarna slutar klockan 19. Sedan brukar jag duscha med mina kompisar. Ca 19:35 är jag hemma och äter middag. Min mamma brukar laga mat från grunden. Ingen i min familj är vegetarian men vi äter ändå ganska ofta något vegetariskt som soppa hemma. Grytor är något hon ofta lagar. Klockan 20 är jag klar. Då brukar jag duka av min tallrik och ibland också hjälpa till att fixa köket, då t.ex. att fylla diskmaskinen med familjens använda tallrikar. På fredagar fixar jag köket helt själv, d.v.s jag fyller ( och tömmer om det behövs ) diskmaskinen, torkar av ytor, lägger rester i matlådor ( om det finns några rester ) osv.

På kvällarna gillar jag att varva ned med att kolla på tv med min familj. Vi brukar kolla på allt från folk som lagar mat i Mästerkocksköket till humor programmet Marco och Irma som kommer på torsdagar. Någon gång klockan 21-21:20 går jag upp och förbereder mig för att gå till sängs. Jag borstar tänderna, flossar med munsköljet FLUX ( bara på kvällen ), kammar håret och flätar det och inblandat tvättar jag också ansiktet. Jag tar också på mig minpyjamas som består av långärmad tröja och byxor och lägger dagens kläder i mina byråar. Beroende på när jag har gått för att börja förbereda mig till natten så är jag i säng olika tider, från 21:30-22.

Godnatt.

Publicerat

10 augusti 2023

Berättat av

Alma

Licens

CC BY

Arkivkod

M1:1/05454

Insamling

Mitt liv – en dag i mitt liv

Skola

Stiftelsen BMSL

Klass

6B, vt2023

Berättelsens position

Se alla berättelser på karta
Travelers’ Map is loading…
If you see this after your page is loaded completely, leafletJS files are missing.

6528 elever har deltagit! – delta med din klass!

Låt barnen berätta för framtiden. Det är enkelt att använda Mitt liv i undervisningen. Eleven får en unik kod och fyller själv in sitt bidrag. Du som lärare skickar sedan in det med ett knapptryck.

Så kommer du igång!