Mitt Liv

Berättat av Ingrid

Född 2010. Södertörns friskola. 22MD.

📆 Vilken dag vill du berätta om?

06.09.2023

✏️ Berätta om en dag i ditt liv

Min dag

Jag heter Ingrid Gustafson, är 12 år och går i sjunde klass på Södertörns friskola i Huddinge. Jag bor i ett villaområde i Stuvsta tillsammans med min mamma, pappa

och nio-åriga lillasyster Elna. Huset vi bor i har en ganska stor tomt och två våningar.

Huset byggdes 1948 och beboddes av en man som gillade att odla. Vi har fem äppelträd som han planterade, som fortfarande står kvar på våran framsida.

Jag brukar cykla eller åka kommunalt till skolan beroende på vädret. Jag tycker att det är lättare att ta cykeln till skolan hellre än tåg och buss eftersom att jag inte behöver anpassa mig till tidtabeller eller plötsligt inställda tåg. På vintern har jag däremot inget val utan måste åka kollektivt då det är för kallt för att cykla.

Jag har satt ett alarm på mobilen som väcker mig klockan sex på morgonen varje vardag, jag har oftast lite svårt att komma upp på morgonen och brukar därför inte vara vid min garderob för att välja kläder förrän tio minuter senare. Vilka kläder jag väljer beror främst på vädret, så jag brukar kolla det på mobilen när jag ligger i sängen efter att mitt alarm har ringt. Till exempel ifall det regnar tar jag på mig jeans och en långärmad tröja, medan ifall det är varmt så tar jag på mig något luftigare som löst sittande byxor eller en långkjol och sen en t-shirt.

När jag har lyckats att komma ut ur mitt rum så går jag till köket och steker oftast ägg till frukost och kokar te. Pappa brukar komma upp ungefär tio minuter efter mig och koka ägg. Min mamma och lillasyster behöver inte gå upp förrän klockan sju, eftersom att min systers skola inte ligger lika långt bort och min mamma behöver inte vara på jobbet förrän klockan nio.

Min mamma jobbar på kemikalieinspektionen inne i Sundbyberg och brukar ta pendeltåg till jobbet medan min pappa jobbar på Södertörns högskola nära där jag går i skolan och brukar cykla med mig. Min pappa är professor i biologi och min mamma arbetar med att hitta farliga ämnen i till exempel barnleksaker, elektriska prylar eller mjuk plast.

Som sagt cyklar pappa oftast med mig en bit innan han svänger av mot sitt jobb och jag fortsätter till skolan. Vi har på måndagar och onsdagar med svenska och på torsdagar och tisdagar med matte. På fredagar börjar jag med bild i bildsalen som ligger i “P huset” (vilket är i samma hus som slöjdsalarna och en av de två musik salarna). Vi äter lunch mellan elva-tolv i matsalen, som ligger i ett hus som heter L-huset. Vi slutar dagen mellan klockan ett och tre.

När vi har slutat stannar jag antingen på en av skolans klubbar, i kontoret eller cyklar hem. Klubbarna leds av it-tekniken och det finns många olika inriktningar, till exempel skrivarklubb, data klubb eller rollspelsklubb. Pappa brukar redan ha åkt hem när jag cyklar förbi hans jobb, så han brukar oftast sitta på verandan och titta på fåglar när jag låser fast cykel under trappan.

Jag brukar oftast lyssna på ljudböcker medan jag gör läxor eller studerar till prov.

Min lillasyster brukar komma hem runt klockan fyra och oftast kolla på tv. Pappa lagar oftast maten medan jag hjälper till eller dukar. Mamma kommer oftast hem runt klockan sex och en timme senare äter vi middag.

Jag kollar ibland på nyheterna eller läser innan klockan är nio och jag går och borstar tänderna och går och lägger mig.

Publicerat

20 december 2023

Berättat av

Ingrid

Licens

CC BY

Arkivkod

M1:1/05670

Insamling

Mitt liv – en dag i mitt liv

Skola

Södertörns friskola

Klass

22MD

Berättelsens position

Se alla berättelser på karta
Travelers’ Map is loading…
If you see this after your page is loaded completely, leafletJS files are missing.

6528 elever har deltagit! – delta med din klass!

Låt barnen berätta för framtiden. Det är enkelt att använda Mitt liv i undervisningen. Eleven får en unik kod och fyller själv in sitt bidrag. Du som lärare skickar sedan in det med ett knapptryck.

Så kommer du igång!