Mitt Liv

  • Gunnar Olin

  • Frida Persson

Berättat av Gunnar

Född 2009. Rörsjöskolan. 5a.

👥 Vilka bor hemma hos dig?

När jag är hos min pappa bor min bonusmamma Sara, min lillasyster Alicia, min lillebror Axel och min pappa Oscar och jag. Min lillsyster är 2 år och hon gillar att busa. Min lillebror Axel är 1 år och gillar att springa runt, skrika och busa.

När jag är hos min mamma bor min bonuspappa Nils, min lillasyster Ester och min mamma som heter Frida. Min lillasyster är 3 och en halv månad gammal.

🛠 Hjälper du till hemma? Med vad?

När jag är hos min mamma diskar jag och torkar disken varje tisdag, torsdag och lördag. Jag brukar hjälpa min mamma att göra mat och hjälpa henne med min lillasyster som man måste hålla koll på för hon är så liten.

Hos min pappa brukar jag hjälpa han med att hålla koll på mina busiga småsyskon när han gör mat. Jag brukar ibland också gå ut och släng soporna.

🏞 Hur ser det ut utanför ditt hem?

Utanför min lägenhet är det en stor parkering där de ska bygga någon slags park sen, men än så länge är det bara en tråkig parkering. Brevid min lägenhet ligger region skånes hus. Om man går typ 50 meter mot en båtplats ligger Mercedes-Benz kontor precis brevid. Mercedes är ett bilmärke. Det tar bara typ 5 minuter att åka ner till skaniabadet som också kallas djuphavsbadet för det är typ 5 meter djupt.

☝️ Finns det några regler hemma för vad du får och inte får göra?

Hemma hos min pappa måste man ställa in sin disk efter maten om diskmaskinen är tömd.

Hos min mamma har vi en regel att man måste gå ut i köket med sin tallrik när man är klar.

Ibland behöver jag diska tallriken men inte alltid.

⛺️ Hur många rum har ni hemma hos dig?

Hemma hos min pappa finns det tre sovrum, ett kök och ett vardagsrum/matrum. Det finns också två toaletter en på ovan våningen och en på nedan våningen. Hemma hos min mamma finns det ett kök, en toalett, en hall, ett matrum och två sovrum. Ett av sovrumm sitter ihop med vardagsrummet. Det andra sovrummet är mitt rum.

⏱ Hur länge har du bott i ditt hem?

När jag föddes bodde mina föräldrar tillsammans i en lägenhet på Exercisgatan 13 i Malmö men när jag var 5 år skildes dem. Min pappa bodde förfarande kvar i den lägenheten men min mamma flyttade till en lägenhet på Föreningsgatan 79B. Efter 6 år flyttade min mamma till en lägenhet som låg mittemot den lägenheten som min pappa bodde i. Sen efter några veckor flyttade min pappa till en lägenhet med två våningar på Lägatan 9A.

✏️ Beskriv hur livet är i ditt hem

Ibland brukar det vara lugnt men när mina syskon stökar och skriker brukar det vara lite jobbigt. På helgerna brukar jag leka med kompisar och åka kickbike. Vissa helger brukar jag åka till min mormor och morfar eller min farmor och farfar.

🕹 Vad tycker du om att göra hemma?

Jag tycker om att spela spel på mitt nitendo switch. Jag brukar spela fortnite och among us.

När vädret tillåter brukar jag åka kickbike i Stapelbedsparken i Malmö. Det är bara typ 50 meter dit.

Ibland spelar jag fotboll med mina vänner. Då brukar vi köra snabbisar, chicken eller match.

🏘 Bor du i flera hem? Berätta mer!

I mitt ena hem går man in från gården och innan man kommer in har vi en liten uteplats där man kan sitta och fika . När man kommer in genom dörren har vi en hall. På väggen hänger det tre slags hyllor där man kan lägga sina mössor och vantar på. Rakt fram har vi två spegeldörrar som leder in till en garderob där man hänger sina jackor. Till vänster om garderoben har vi köket. Det är ett gråt kök med en marmor skiva med spotlights på köks hyllorna. Sen har vi en diskmaskin brevid vasken. Det finns en glasdörr ut till uteplatsen. Brevid glasdörren har vi en ugn och en microvågsugn. Vi har ett vitt matbord men svarta stolar i mitten av köket. Brevid spisen är det en liten korridår som leder in till vardagsrummet. På andra sidan av korridåren har vi två kylskåp. Precis brevid kylskåpen har vi en trappa upp till sovrummen. Mittemot trappan har vi en toalett med en torktumlare och en tvättmaskin. Om man går upp för trappan är mitt rum precis till höger och mittemot mitt rum är min lillasysters rum. Min pappas och hans fru har sitt sovrum in mot gården där min lillebror också sover. Mellen sovrummen är det en till toa.

I mitt andra hem måste man gå upp för en trappuppgång. På andra våningen i trappuppgången ligger våran lägenhet. När man kommer in genom dörren är man i hallen. Där har vi en stor spegel. Till vänster om hallen har vi ett litet rum där vi hänger av våra ytterkläder. Till höger har vi en toalett. Om man går ut ur toan är mitt rum till höger. På mitt rum har jag ett långt svart skrivbord där jag brukar rita och göra läxan. Jag har min säng mot fönstret. Till vänster om sängen har jag en tv där jag har kopplat in mitt nintendo. Om man står framför toalettdörren är det en liten korridår till vänster som leder in till köket. I köket har vi ett litet bord. Om man ska gå in till rummet där vi har ett stort matbord får man gå ut i hallen för där är det en ganska stor öppning in dit. Min mammas och hennes pojkvän sover i rummet brevid matrummet. Där har de en stor säng en soffa och en garderob till min lillasyster Ester. Brevid garderoben är det ett skötbord där min mamma eller bonuspappa byter blöja på min lillasyster.

🛌 Var sover du? Har du eget rum?

Jag har ett eget rum hos både min pappa och hos min mamma. På mitt rum hos pappa sover jag i en Ikea säng som man kan fälla ut en till del så sängen blir som en dubbelsäng. Jag har en vit trä garderob där jag har massor av kläder. Sen har jag en trä byrå brevid garderoben där jag har massor av brädspel och handdukar. Jag har en vit fluffig matta mitt på golvet. Brevid byrån har jag min gaming setup. Jag har ett vitt bord med lite blåt på en 30 tums tv och ett nintendo switch med en procontroller. Jag har också en apple tv som man kan kolla på netflix på.

Publicerat

18 februari 2021

Berättat av

Gunnar

Licens

CC BY

Arkivkod

M1:2/00183

Insamling

Mitt liv – mitt hem

Skola

Rörsjöskolan

Klass

5a

Berättelsens position

Se alla berättelser på karta
Travelers’ Map is loading…
If you see this after your page is loaded completely, leafletJS files are missing.

6528 elever har deltagit! – delta med din klass!

Låt barnen berätta för framtiden. Det är enkelt att använda Mitt liv i undervisningen. Eleven får en unik kod och fyller själv in sitt bidrag. Du som lärare skickar sedan in det med ett knapptryck.

Så kommer du igång!