Mitt Liv

Berättat av Elin

Född 2011. Katarina Norra skola. 5C.

👥 Vilka bor hemma hos dig?

Hemma så bor jag alltså Elin, Hedda min nästan 14 åriga storasyster, min 49 åriga mamma Lisa och min pappa Johan som är 48. Vi är alltså fyra i familjen. Inga husdjur för det tycker mamma och pappa tar för mycket plats och tid. Plus att det blir svårt om vi reser utomlands.

🛠 Hjälper du till hemma? Med vad?

Jag hjälper till med vissa grejer som till exempel plocka in och ut ur diskmaskinen, duka av matbordet efter middagen, gå ner med sopor, vika tvätt och lägga allt i rätt garderober. Alltså vanliga saker men inte för jobbiga och krävande. Ibland gå och handla om någon glömt köpa typ bröd, mjölk, smör och ibland på helger glass.

🏞 Hur ser det ut utanför ditt hem?

På ena sidan är det buskar, fontäner och en stor röd villa fast att jag bor nästan mitt på Södermalm. Man kan också se en skola som heter Vitra. Det är mycket träd och man ser relativt mycket himmel. Man ser ofta lite solupp och nergång. Och om man står på balkongen så kan man se city mellan några hus. Alltså Stockholm city. Och andra sidan så ser man ett stor gult lägenhetshus med massa stora fönster.

☝️ Finns det några regler hemma för vad du får och inte får göra?

Ja det finns det.

•Man får städa om man gjort mellis. Alltså plocka in Bregott och pålägget.

•Inte lägga sina saker överallt.

•Inte slänga av sig sina skor huller om buller.

•Man kan inte bara glufsa i sig allt vi har hemma(förutom mellis då). Om det är något speciellt så ska man fråga om lov först.

•Jag och Hedda min storasyster ska hjälpa till ibland t ex gå ner med sopor till soprummet, vika våra kläder och lägga in de i våra garderoben och plocka upp ren disk från diskmaskinen.

Det är bra regler men ibland känns de jobbiga. Som att gå ner till soprummet i källaren själv.

⛺️ Hur många rum har ni hemma hos dig?

Vi har ett vardagsrum som lite hänger ihop med köket, köket då, 2 badrum ett med dusch och ett utan. Sen är det 3 sovrum. Varsitt till mig och Hedda och mamma och pappa delar på deras rum.

⏱ Hur länge har du bott i ditt hem?

Jag har bott i mitt hem sedan jag var 1 år gammal så nästan 11 år då. Innan så bodde vi ganska nära där vi bor nu (mamma och pappa har berättat). Jag kommer inte ihåg något alls av mitt gamla hem.

✏️ Beskriv hur livet är i ditt hem

Hemma hos mig är det fint. Vi har ganska mycket elektroniska prylar som tv, dator, mobiltelefoner och iPads. Annars rätt vanlig. Vitt kök, mycket böcker, lampor överallt och mycket vitt. Alltså ett relativt vanligt hem. Det är 4 rum och kök.

🕹 Vad tycker du om att göra hemma?

Jag tycker om att spela på min telefon, prata om något intressant och mest av allt baka saker. Jag älskar att baka med kompisar och familj. Det är inte lika kul själv. Jag gillar mest kladdkaka, chokladbollar och det bästa min och pappas chokladkaka med hallongrädde. Det är också kul att läsa om man har en bra bok. Det är också kul att laga mat mest om man vet att maten blir god men också att prova nya recept som man kanske inte testat innan.

🏘 Bor du i flera hem? Berätta mer!

Nej det gör jag inte.

🛌 Var sover du? Har du eget rum?

Jag sover i mitt egna rum. Det är ett ganska vanligt rum jag har en säng, skrivbord som hänger ihop med bokhylla, en mörkblå fåtölj, en vit garderob, led lights och onödiga saker överallt. Men jag älskar det ändå för det är mitt egna ställe för jag vet var allt är och allt är mitt. Plus att i mitt rum så är det jag som bestämmer och det kan ingen ändra på. Men annars är det ett vanligt sovrum på 12 kvadratmeter.

Publicerat

23 februari 2023

Berättat av

Elin

Licens

CC BY

Arkivkod

M1:2/01191

Insamling

Mitt liv – mitt hem

Skola

Katarina Norra skola

Klass

5C

Berättelsens position

Se alla berättelser på karta
Travelers’ Map is loading…
If you see this after your page is loaded completely, leafletJS files are missing.

6528 elever har deltagit! – delta med din klass!

Låt barnen berätta för framtiden. Det är enkelt att använda Mitt liv i undervisningen. Eleven får en unik kod och fyller själv in sitt bidrag. Du som lärare skickar sedan in det med ett knapptryck.

Så kommer du igång!