Mitt Liv

Berättat av Matilda

Född 2012. Resarö skola. 4:3.

👥 Vilka bor hemma hos dig?

Jag bor med min mamma Lotta, pappa Tobias, lillebror Alex och två marsvin som heter Klöver och Lakrits. Klöver är ett år och Lakrits två. Min lillebror går i tvåan och är ganska jobbig. Men han har lärt sig av mig.

🛠 Hjälper du till hemma? Med vad?

Jag hjälper inte till så mycket hemma men ibland sopar jag trappan som är jättetråkigt, eller så plockar jag ur diskmaskinen.

🏞 Hur ser det ut utanför ditt hem?

I min trädgård finns det mycket växter och sådant. Min trädgård är ganska stor. Vi har sex äppelträd, två vinbärsbuskar, ett plommonträd, ett päronträd, en vindruvsbuske, ett par hallonbuskar, björnbärsbuskar och krusbär. Det finns också en gungställning som det hänger en slags fåtölj i och i ett av äppelträden hänger en gunga.

☝️ Finns det några regler hemma för vad du får och inte får göra?

Det finns inga regler hemma direkt men det finns rutiner som att ta undan tallriken efter maten och att ge marsvinen mat, vatten och ren bur.

⛺️ Hur många rum har ni hemma hos dig?

Det är fem rum hemma hos mig, två sovrum, ett gästrum, kök och vardagsrum. Det ena sovrummet kallas för stora sovrummet men det är mest bara för att det är en stor dubbelsäng där. I gästrummet finns också pappas jobbkontor.

Köket och matbordet sitter ihop men matbordet är lite mer omringat av tre väggar. Vardagsrummet ligger på ena sidan av gästrummet och badrummet på andra sidan.

⏱ Hur länge har du bott i ditt hem?

Jag har bor i mitt hem i fem år ungefär, kanske fyra och en halv men typ fem. Jag har bott där sedan jag gick i förskoleklass och nu går jag i fyran. Vi flyttade in helt i huset några veckor eller en månad innan jag skulle börja förskoleklass.

✏️ Beskriv hur livet är i ditt hem

Jag trivs jättebra i mitt hem. Min mamma bodde där innan när hon var liten så det är lite extra speciellt att bo just där.

🕹 Vad tycker du om att göra hemma?

Hemma brukar jag spela på min mobil, rita eller pyssla om mina marsvin lite. Ibland brukar jag spela Sims eller minecraft på vårt playstation. På min mobil brukar jag spela roblox eller kolla på tik tok typ. När jag ritar brukar jag sitta i mitt pysselrum. Oftast ritar jag djur. Just nu håller jag på att rita en häst till mamma. På kvällarna gillar jag att kolla på film med familjen.

🏘 Bor du i flera hem? Berätta mer!

Jag bor bara i ett hem men vi har landställe på Gotland som vi delar med släkten på mammas sida. På Gotland har vi 4 riktiga hus med kök, sovrum, vardagsrum och sådant men sedan har vi två andra småhus där det bara finns sängar. Vi måste ha så många hus för att släkten ska få plats. I det största huset bor mormor. Det finns bara en våning på husen men vi behöver inte fler ändå.

Man kan kanske inte säga att vi har landställe i Skåne men farmor bor där så vi brukar hälsa på. Hon har två hus, ett i Viken och ett i Vollsjö. Det som är roligast när man är hos farmor är att vara med Laban, hennes hund och att gå på badhus eller dollar store.

🛌 Var sover du? Har du eget rum?

Jag och Alex delar rum men man kan säga att vi har som två olika sidor av rummet. Min säng går att veckla ut till en dubbelsäng så ibland när den är dubbel brukar Alex få sova där, men det är bara om han har fått tillåtelse av mig eller om han är rädd.

Publicerat

27 februari 2023

Berättat av

Matilda

Licens

CC BY

Arkivkod

M1:2/01345

Insamling

Mitt liv – mitt hem

Skola

Resarö skola

Klass

4:3

Berättelsens position

Se alla berättelser på karta
Travelers’ Map is loading…
If you see this after your page is loaded completely, leafletJS files are missing.

6528 elever har deltagit! – delta med din klass!

Låt barnen berätta för framtiden. Det är enkelt att använda Mitt liv i undervisningen. Eleven får en unik kod och fyller själv in sitt bidrag. Du som lärare skickar sedan in det med ett knapptryck.

Så kommer du igång!