Mitt Liv

  • Elza

  • Elza

  • Elza

  • Elza

  • Elza

  • Elza

  • Elza

  • Elza

  • Elza

  • Elza

  • Elza

Berättat av Elza

Född 2007. Stavsborgsskolan. 8B.

👥 Vilka bor hemma hos dig?

Jag, min mamma och min lillasyster. Vi har två marsvin också som heter Gördis och Gösta. Det är två killar men vi tyckte att namnen passade bra på de så de fick heta så. De piper väldigt högt när de är hungriga och varje gång man skär någonting i köket piper de för full hals.

🛠 Hjälper du till hemma? Med vad?

Hemma hos mig är det mest min mamma och mormor som fixar med allt, som att laga mat och städa och tvätta och handla och sånt. Jag och min syster gör inte så mycket. Vi städar våra rum och tömmer diskmaskinen ibland men inte så ofta som min mamma tycker att vi borde. Jag brukar duka och så lagar jag mat en gång varannan vecka. Det är oftast väldigt fullt med mat i vårat kylskåp och i skafferiet står allt lite huller om buller.

🏞 Hur ser det ut utanför ditt hem?

Huset ligger i en stor trädgård med flera äppelträd och en liten rund damm och en stor lekstuga i ett villaområde i Älta.

☝️ Finns det några regler hemma för vad du får och inte får göra?

Vi har inte så många regler hemma hos oss förutom inga telefoner vid matbordet och att inte prata i munnen på varandra när vi äter middag. Ibland när jag är lat ringer jag på min mamma för olika ärenden, då blir hon svinsur.

⛺️ Hur många rum har ni hemma hos dig?

4 rum och kök + källare och vind.

⏱ Hur länge har du bott i ditt hem?

Vi har bott i Älta i snart 10 år nu och innan så bodde vi inne i stan i en lägenhet på söder.

✏️ Beskriv hur livet är i ditt hem

Jag bor med min mamma och min lillasyster i en stor villa i Älta. Min mormor bor i närheten och är nästan alltid hemma hos oss och min pappa bor i Tyresö 10 min bort men är ofta och hälsar på. Det är ett ganska gammalt hus som vi bor i. Det märks på t.ex att det blir ganska kallt i huset på vintrarna och väldigt varmt på somrarna och de är typ ingen isolering nånstans så man hör allt och alla hela tiden. Huset är väldigt fint med en ljus gul färg och ljusgröna knutar. Jag tror huset byggdes ca 1940. Mitt hem består av fyra rum och kök plus källare och vind. Och så har vi en stor trädgård som är lite vildvuxen. Det är inte så modernt och snyggt hemma hos oss för att min mamma gillar gammal stil. Det gör inte jag.

🕹 Vad tycker du om att göra hemma?

Hemma gillar jag att ta det lugnt. Mina favoritplatser är min stora sköna säng där jag ofta är och pratar med mina kompisar i telefon och kollar på netflix mm och så soffan i vardagsrummet som man kan ligga flera personer i. Där kollar jag på tv eller bara chillar framför brasan. Där har vi också ett piano som min lillasyster och mormor spelar på ibland.

Jag tycker också om att göra egen glass i vår mixer och retas med min syster.

🏘 Bor du i flera hem? Berätta mer!

Jag bor i ett hem med min mamma och syster men ibland är jag hos min pappa i Tyresö.

🛌 Var sover du? Har du eget rum?

Jag har ett eget rum. Det är stort och har många fönster ut mot trädgården och en bred garderob med spegeldörrar. Jag har en dubbelsäng som jag sover i själv med många kuddar. Vid skrivbordet gör jag mina läxor och sminkar mig på morgonen. Lådorna är fulla med smink men jag brukar ändå låna av min syster. Jag har det oftast ganska stökigt i mitt rum och mycket kläder på golvet. Det gillar inte min mormor.

Publicerat

25 februari 2022

Berättat av

Elza

Licens

CC BY

Arkivkod

M1:2/00545

Insamling

Mitt liv – mitt hem

Skola

Stavsborgsskolan

Klass

8B

Berättelsens position

Se alla berättelser på karta
Travelers’ Map is loading…
If you see this after your page is loaded completely, leafletJS files are missing.

6528 elever har deltagit! – delta med din klass!

Låt barnen berätta för framtiden. Det är enkelt att använda Mitt liv i undervisningen. Eleven får en unik kod och fyller själv in sitt bidrag. Du som lärare skickar sedan in det med ett knapptryck.

Så kommer du igång!