Mitt Liv

Berättat av Huda

Född 2007. Köpingebro skola. åk 6.

👥 Vilka bor hemma hos dig?

Vi är en ganska så liten familj, mamma, pappa, jag och min bror. Min bror är äldre än mig, ungefär 3 år äldre. Min mamma är 39 och pappa är 42. Min bror går i 9:an på Norreport skolan medans jag går i 6:an på Köpingebro skola. Min mamma jobbar på ett företag som heter Hemrex, det är ett städföretag. Oftast så jobbar min mamma från klockan 6 på morgonen till 16 på eftermiddagen. Men det finns undantag, så att tiderna kan ändras. Min pappa jobbar inte, han studerar svenska. Han brukade gå till skolan innan corona viruset började spridas men nu studerar han på distans, alltså via datorn.

🛠 Hjälper du till hemma? Med vad?

Att hjälpas åt i hemmet kan vara att vi måste hjälpa varandra med läxor och att hjälpas åt att städa huset. Hemma så brukar jag diska för att jag gillar inte att t ex ta ut soporna eller dammsuga golvet. Min uppgift hemma är att diska och så brukar jag städa runt, här och där. I huset så hjälps vi alla åt att städa för att vi alla smutsar ner.

🏞 Hur ser det ut utanför ditt hem?

Vi bor i radhus så att det är fyra radhus i varje byggnad, det är två byggnader bredvid vår byggnad sen är det exakt likadana byggnader bakom oss så att när vi sitter i trädgården bakom huset så ser vi grannarnas främre trädgård. Fönstret i mitt rum visar grannarnas främre trädgård och det finns som en lekplats för barn mellan vår byggnad och våra grannars byggnad, det ser jag också från mitt fönster.

☝️ Finns det några regler hemma för vad du får och inte får göra?

I vårt hus så har vi inte så många regler eftersom vi är inte hemma så mycket. Vi kommer hem vid 15:00 och så brukar jag och min bror plugga till prov och göra läxor som vi har till nästa dag sen städar vi lite runt i huset och sen så kollar vi serier och äter middag sen så sover vi så att våra dagar är ganska så korta. I alla fall så har vi bara tre viktiga regler i huset. Den första regeln är att vi måste spendera minst en timme där vi pluggar sen är nästa regel: absolut inga bollar i huset och då menar mina föräldrar att vi inte får köra tex fotboll inne i huset. Sen är sista regeln att vi måste hjälpas åt hemma.

⛺️ Hur många rum har ni hemma hos dig?

I vårt hus finns det två sovrum, ett vardagsrum, en toalett, ett kök, en hall och ett litet förråd , där har vi bara lagt saker som vi inte använder nu för fället. Utanför huset har vi en trädgård. Vi har en trädgård framför huset också och sen en liten stig som leder till trädgården bakom huset. Vi räknar båda två som en trädgård. I trädgården bakom vårt hus så har vi ett till förråd där vi ställer grillen och andra utesaker.

⏱ Hur länge har du bott i ditt hem?

Vi har inte alls bott här länge, vi flyttade hit i februari 2020 så vi har bott här i 3 snart 4 månader. Vi brukar flytta runt jätte mycket under väldigt kort tid. Vi har nu flyttat minst 8 gånger men vi har aldrig flyttat ut från Skåne, vi har bara flyttat mellan städer i Skåne.

✏️ Beskriv hur livet är i ditt hem

Livet i mitt är rätt bra. Det går inte en enda dag utan att vi skrattar alla tillsammans och det har inte gått en enda dag i hela mitt liv där jag inte kramar mina föräldrar innan jag sover för att om jag inte gör det så blir jag bara ledsen. Jag brukar krama de även när jag eller de är sjuka, jag bryr mig inte om det. Min pappa har jättebra skämt som han säger hela tiden och mamma är så snäll även om hon inte har de bästa skämten men hon förstår mig bättre än alla andra. Alla människor bråkar ofta med deras syskon men jag och min bror bråkar om bara små saker.

🕹 Vad tycker du om att göra hemma?

Jag gör alla möjliga saker hemma. Jag pluggar, städar, målar, äter, leker osv. Jag brukar städa min garderob och mitt rum ofta eftersom jag hatar ostädade rum, det får mig att känna mig oren. Sen så älskar jag att måla, jag brukar måla på min fritid alltså efter alla läxor och prov jag har att träna på. Att plugga är en självklar sak som jag måste göra varje dag så att jag aldrig ligger efter. Jag leker inte så ofta men jag gör det när jag tycker att allt annat är tråkigt. Den grejen som jag tycker är rolig att göra är att kolla på filmer och serier.

Mitt favorit ställe hemma är vardagsrummet för att där brukar jag sitta på soffan, kolla film eller serie på tv och så brukar jag småäta hela tiden. Men när mina föräldrar sitter i vardagsrummet så kollar de på serier som jag inte gillar så mycket så jag låter de kolla på deras serier och jag kollar på mina favorit serier när de ska jobba eller göra något annat.

🏘 Bor du i flera hem? Berätta mer!

Mina föräldrar bor tillsammans så jag bor med de. Vi bor i radhus. Vi bor alla I samma hus. Mina föräldrar brukar alltid säga att de inte kan sova om jag eller min bror är sjuka eller om vi inte är hemma. Mina föräldrar har inte heller råd att hyra och köpa flera hus så vi har det huset och vi nöjer oss med det.

🛌 Var sover du? Har du eget rum?

Som jag sa innan så har vi två sovrum, ett litet och ett stort. I det stora rummet sover jag och min bror, vi delar rum. Jag och min bror har alltid delat rum för vi hittade inget hus eller lägenhet där de har tre sovrum. Sen i det lilla rummet så sover min mamma och pappa, de har en stor säng mitt i rummet och en liten garderob framför sängen. I mitt och min brors rum så finns det fem inbyggda garderober som fanns i rummet när vi fick det. Jag och min bror behöver bara en garderob till var och en så min mamma och pappa använder också två olika garderober för deras extra saker. I den sista garderoben brukar vi lägga sängkläder, filtar, luftmadrasser och några extra kuddar.

Publicerat

16 juni 2020

Berättat av

Huda

Licens

CC BY

Arkivkod

M1:2/00152

Insamling

Mitt liv – mitt hem

Skola

Köpingebro skola

Klass

åk 6

Berättelsens position

Se alla berättelser på karta
Travelers’ Map is loading…
If you see this after your page is loaded completely, leafletJS files are missing.

6528 elever har deltagit! – delta med din klass!

Låt barnen berätta för framtiden. Det är enkelt att använda Mitt liv i undervisningen. Eleven får en unik kod och fyller själv in sitt bidrag. Du som lärare skickar sedan in det med ett knapptryck.

Så kommer du igång!