Mitt Liv

Berättat av Andrea

Född 2009. Sågtorpsskolan. 6a.

👥 Vilka bor hemma hos dig?

Hela min familj bor i mitt hem. Mina föräldrar har aldrig skiljt sig och vad jag vet så brukar de aldrig bråka vilket jag är glad för. Jag bor med min syster som heter Rebecka, min mamma och pappa som heter Vendela och Emil och mitt marsvin som heter Buzan.

🛠 Hjälper du till hemma? Med vad?

Jag hjälper inte så mycket till hemma men det är för att det inte behövs. Om mina föräldrar behöver hjälp med något så hjälper jag ju såklart dem med det.

🏞 Hur ser det ut utanför ditt hem?

Min tomt är stor och vi har ett väldigt stort fotbollsmål i trädgården som jag och min mamma brukar använda för att jag ska kunna träna målvakt och så att jag också ska kunna träna på skott. På uppfarten så står alltid min vita bil och min lilla husbil. Där mitt hus ligger så är det jätte många andra villor runt omkring men jag pratar aldrig med mina grannar.

☝️ Finns det några regler hemma för vad du får och inte får göra?

Vi har inte några regler hemma. Jag tror inte jag hade följt dem ändå men det finns nog inga eller inte vad jag kommer ihåg iallafall.

⛺️ Hur många rum har ni hemma hos dig?

Jag vet inte exakt hur många rum det finns i hemma hos mig men om jag skulle gissa så kanske runt 30-40 rum. Vi har väldigt många rum och platser i mitt hus men det känns ändå ätt så litet när man är där inne.

⏱ Hur länge har du bott i ditt hem?

Jag har bott i mitt hus i hela mitt liv men det såg inte alltid ut som det gjorde nu. Det var mindre och inte så bra med plats för en 2 barns familj.

✏️ Beskriv hur livet är i ditt hem

Min familj består av mig, min mamma, min pappa, min äldre syster och mitt marsvin. Vi alla bor i samma hus. Huset är ganska stort och brunt. Det var kyckling gult innan men mina föräldrar tyckte att det var för utstickande. Jag gillade dock när det var gult för att det såg liksom glatt ut. Det såg ut som ett hus som man vill gå in i för att det verkade så hemtrevligt, vilket det var också.

Nu har mina föräldrar börjat bygga på en attefallare med hjälp av några byggare och den ska tydligen bli klar runt april. Jag längtar tills den blir klar så att när jag har kompisar över som ska typ sova hos mig så kan vi sova där och inte bli störda av mina föräldrar. Attefallaren ska ha allting som ett riktigt hus har. Den ska ha kök, toalett + dusch, sovrum, vardagsrum och så ska den ha ett loft vilket jag tror kan bli rätt så mysigt. Mina föräldrar hade först idéen att min farmor och hennes katt, Matza skulle flytta in där när det var klart men det vill jag inte. MIn farmor bor 6 timmar bort i varberg men jag gillar hennes hus i varberg och om hon flyttar till nacka så skulle min familj inte ha någon anledning att åka till varberg något mer.

Mitt hus har många rum och jag trivs bra i mitt hus. Det är inte för stort och inte för litet, helt perfekt. Jag älskar särskilt att vara på balkongen men mest när det är sommar. Vi har en stor fatboy hängmatta där som man kan ligga och slappa i om dagarna när det är varmt ute. Jag brukar oftast försöka bygga som ett tält över den så att jag kan ligga och kolla på serier utan att bli för varm.

Jag har bott i mitt hus i hela mitt liv. Jag vill aldrig flytta och jag tror inte att vi kommer det heller eftersom att mina föräldrar har lagt ner så mycket tid på att hjälpa till att bygga ut det och för att göra det till var det är idag. Området jag bor i är också väldigt fint och jag har nära till väldigt mycket vilket är en bonus och det gör att aldrig vilja flytta ännu mer eller hur jag nu ska förklara det.

Mitt rum är på övervåningen vägg i vägg med köket så jag hör alltid när min pappa spelar hög musik där. När min pappa börjar spela sådan hög musik så vet jag att det snart är dags för middag. Han lyssnar bara på musik när han lagar mat eller när han gör någonting i garaget så man vet liksom vad som händer om han nu lyssnar på musik. Jag gillar inte min pappas musiksmak så mycket. Han gillar mest syntmusik men jag gillar bara kpop/koreansk pop. Jag försökte faktiskt få min pappa att gilla några kpop grupper och det lyckades!

Jag har bara ett fönster i mitt rum och utanför det så kan man se mina grannars hus. Ett av mina grannars hus är svarta och det är det jag ser direkt utanför mitt fönster. Jag ser också min bod men den ser ut som att den tillhör våra grannar eftersom att den också är svartmålad.

Så fort jag kommer hem från skolan så brukar jag alltid slänga mig på min säng och läsa olika onlineböcker på wattpad eller bara skrolla på tiktok. Det är sällan jag faktiskt kollar på youtube eller netflix men om jag gör det är det alltid något som hör till kpop eller korea.

Min favoritplats i mitt hem är nog i badrummet på nedervåningen. Det är ett stort, vitt rum med kakelväggar och marmorgolv. Det ligger nästan under marken men vi har ett litet smalt fönster som är tonat/blurrat så att ingen ska kunna se in.

Vi har inga speciella regler i mitt hus. Det är ganska fritt men jag och min syster måste göra som mina föräldrar säger. Om vi inte gör som mina föräldrar säger så får vi mindre månadspeng men om vi gör som vi blir tillsagda så kan vi få höjd månadspeng. Jag får vanligtvis 1000 kr i månadspeng. Mina föräldrar för över 500 kr till mitt sparkonto och 500 kr till mitt vanliga konto som är kopplat till mitt bankkort.

Hemma så brukar jag hjälpa till med att städa, vika tvätt, stoppa in tvätt i tvättmaskinen och torktumlaren, städa mitt marsvins bur, laga mat, baka (det gör jag inte så ofta eftersom att min syster alltid vill göra det). Mina föräldrar vill alltid att jag ska hjälpa till med mycket mer men då försöker jag bara att förhandla om min månadspeng och då ger dem sig direkt och låter mig slippa hjälpa dem.

🕹 Vad tycker du om att göra hemma?

Hemma så gillar jag att umgås med min syster. Även om jag inte är så social utanför mitt hus eller mot andra så är jag det med min syster. Vi brukar göra väldigt mycket med varandra och det är roligt att vara med henne.

🏘 Bor du i flera hem? Berätta mer!

Jag har bara ett hem vilket är väldigt skönt för mig så att jag inte behöver gå mellan två hem/hus hela tiden. Mina föräldrar har alltid varit tillsammans sen jag och min syster föddes så jag tror inte att det någonsin kommer bli flera hem för mig tills jag flyttar hemifrån.

🛌 Var sover du? Har du eget rum?

Jag sover i mitt rum som jag har för mig själv. Jag bytte rum med mina föräldrar för ganska länge sen för att mitt förra rum inte passade mig så mycket och det var för stort. Jag är nöjd med mitt rum nu men skulle gärna vilja ha lite mer planscher på kpop grupper på väggarna.

Publicerat

24 februari 2022

Berättat av

Andrea

Licens

CC BY

Arkivkod

M1:2/00519

Insamling

Mitt liv – mitt hem

Skola

Sågtorpsskolan

Klass

6a

Berättelsens position

Se alla berättelser på karta
Travelers’ Map is loading…
If you see this after your page is loaded completely, leafletJS files are missing.

6528 elever har deltagit! – delta med din klass!

Låt barnen berätta för framtiden. Det är enkelt att använda Mitt liv i undervisningen. Eleven får en unik kod och fyller själv in sitt bidrag. Du som lärare skickar sedan in det med ett knapptryck.

Så kommer du igång!