Mitt Liv

Berättat av Kayra Beren

Född 2009. Södertörns friskola. 7nv2.

👥 Vilka bor hemma hos dig?

Hemma hos mig bor mamma, pappa och min lillebror på 12 år. Han är ett år yngre än mig. Vi planerar även att införskaffa oss en ny familjemedlem. En hund av rasen franskbulldog.

🛠 Hjälper du till hemma? Med vad?

Jag är ganska dåligt på att diska och städa. Min mamma och pappa säger att en tjej borde hjälpa till mer med hushålls göra ännu mer. Jag är duktigt på att laga mat men dålig på att diska efter mig. Det händer att jag hänger kläder inför torkning och kan använda tvättmaskinen. Pappa har köpt en Dysons sladdlösa dammsugare som är av senaste modellen och den kan jag lätt använda.

🏞 Hur ser det ut utanför ditt hem?

Utanför vårt hus är det en fin gräsmatta med sällskapsutrymmen med sittbänkar, gungor, pingisbord och ruschkana för små barnen. Antingen är grunden av sand, konstgräs eller mjuk gummi så att barnen inte skadar sig om de ramlar. Vi brukar grilla utanför huset med grannar.

☝️ Finns det några regler hemma för vad du får och inte får göra?

Alla måste närvara vid matbordet vid kvällsmaten. Även om man inte har lust att äta eller är mätt ska alla sitta och smaka lite. Det är en viktig träffpunkt för dagen eftersom alla är antingen i skolan eller på jobbet och man träffas enbart på kvällen och måste ta vara på den tid man har för att umgås. Detta är en regel som vi har respekt för sedan vi var små.

⛺️ Hur många rum har ni hemma hos dig?

Vårt hus har 3 rum och kök, men vi flyttar snart till ett större hus där jag, min bror och mamma och pappa kan ha varsitt sovrum. Nya huset kommer även ha större terrasser som är bra för grillning och utomhusfester.

⏱ Hur länge har du bott i ditt hem?

Nu har vi bott exakt tre år i vårt nuvarande hus.

✏️ Beskriv hur livet är i ditt hem

Livet i mitt hem är ibland fartfylld och ibland helt tråkigt. När det blir tråkigt lägger jag mig i soffan och sätter på vår 65 tums 8k ultra high definition tv och tittar på en Netflixserie. Det händer också att jag och min bror spelar Sony PlayStation 5. Antingen blir det Fifa22 eller Fortnite spel. Innan jag sover kan jag ligga i min säng och bara titta i min Iphone 13 telefon där jag oftast använder apparna Tiktok, Snapchatt och Instagram. Utöver lek och nöje gör jag självklart mina läxor. Jag loggar in på Classroom från min skoldator som jag tar hem och gör uppgifterna som mina lärare har lagt upp. Min pappa har många böcker hemma som han rekommenderar mig att läsa. Han tycker att läsning är bra inför barns språkutveckling och tjatar jämt att vi måste läsa mer än vad vi tittar på våra telefoner. Några dagar i veckan tränar jag karate och åker till träningarna tillsammans med min pappa. Många barn leker ute på gården och det är en bra samlingsplats både för barn, ungdomar och vuxna. Det var lite kort om livet i och runt omkring mitt hem.

🕹 Vad tycker du om att göra hemma?

Jag har en piano hemma som jag spelar då och då. Men mest tycker jag om att baka. Oftast bakar jag Subway kakor i ugnen, men sedan vi köpte hem en Airfry har det underlättat bak tiden i jämförelse till vanliga ugnen. Tidigare brukade jag rita och måla tavlor men på sistone har jag inte haft tid eller intresse för det. Jag brukar sminka mig, min mamma och mina kompisar som kommer över till oss. Jag är ganska bra på att göra lösa ögonfransar också.

🏘 Bor du i flera hem? Berätta mer!

Under sommarlovet brukar vi flyga ner till Turkiet och då bor vi i vårt hem under skollovet. Det är varmare än i Sverige och har fina sandstränder och turkosblå hav. Jag är även mycket intresserat av historiska sevärdheter och det är gott om historiska platser.

🛌 Var sover du? Har du eget rum?

Jag har ett eget rum som består av en säng, en garderob, ett skrivbord/sminkbord och två pallar. Jag har led belysning runtom dörrens kamrar som lyser i olika färger. När taklampan är släckt på kvällen brukar jag tända led lamporna för att det ska bli mysigt i rummet.

Publicerat

26 september 2022

Berättat av

Kayra Beren

Licens

CC BY

Arkivkod

M1:2/00797

Insamling

Mitt liv – mitt hem

Skola

Södertörns friskola

Klass

7nv2

Berättelsens position

Se alla berättelser på karta
Travelers’ Map is loading…
If you see this after your page is loaded completely, leafletJS files are missing.

6528 elever har deltagit! – delta med din klass!

Låt barnen berätta för framtiden. Det är enkelt att använda Mitt liv i undervisningen. Eleven får en unik kod och fyller själv in sitt bidrag. Du som lärare skickar sedan in det med ett knapptryck.

Så kommer du igång!