Mitt Liv

Berättat av Allison

Född 2010. Stiftelsen BMSL. 6A, vt2023.

👥 Vilka bor hemma hos dig?

Hemma hos mig bor mamma, pappa, min lillebror och jag. Vi har inga husdjur. Min mamma och pappa är lika gamla. Pappa jobbar hemma ibland men det gör inte mamma. Pappa är väldigt rolig och hjälper mig alltid när jag frågar om hjälp. Han är snäll, omtänksam och tänker alltid på familjen. Han är väldigt ordentlig och det har smittat av sig på mig. Pappa har alltid smarta lösningar på problem och kan laga det mesta. Han är bra på att förklara saker och han kan det mesta om bilar och cyklar. Han tycker också om att köra bil och det är bra, annars så skulle jag och min lillebror inte få gå på taekwondo lika ofta. Mamma tycker att det är jobbigt att köra till taekwondon fyra gånger i veckan så pappa gör det istället.

Mamma är jättesnäll och snabb på nästan allt. T.ex. laga mat och räkna matte. Hon lär mig och min bror många saker, ofta sånt som man kan ha nytta av senare i livet. Mamma är väldigt sparsam och det tycker jag är bra. Något som mamma inte är lika bra på är att plocka undan efter sig så det blir ofta så att jag eller pappa får göra det.

Min lillebror är tre år yngre än mig och vi kommer ganska bra överens. Vi bråkar nästan aldrig vilket många tycker är konstigt. Han är väldigt smart, tyst och har ofta svårt att bestämma sig. Jag och min lillebror brukar också hjälpa varandra och vi delar alltid med oss om vi har något bra.

🛠 Hjälper du till hemma? Med vad?

Ja. Hemma brukar jag diska, tömma diskmaskinen, duka, slänga soporna, städa och dammsuga trappan. Alla i min familj hjälper till eftersom vi bor tillsammans och då blir det allas ansvar att ta hand om huset. Därför får jag och min lillebror ingen veckopeng för att vi gör sysslor hemma. Mina föräldrar lagar mat så jag och min lillebror får diska, duka och tömma diskmaskinen.

🏞 Hur ser det ut utanför ditt hem?

En snöig dag utanför mitt hus, på framsidan (nuförtiden är det bara snö om vi har tur, vi bor i Skåne så det är för varmt för snö)

Ett ungefär fyra centimeter tjockt lager av snö ligger som ett täcke över marken och bilarna. Hela uppfarten är vit och varenda litet fotspår syns. Till skillnad från sommaren som är så ljus och färgglad så är allt nu dystert och enfärgat. Jag står på andra våningen i mitt rum och blickar ut över gatan och ser som vanligt den lilla, ovala lekplatsen som omringas av låga buskar och små träd. Gatans röda hus är vända in mot lekplatsen. På lekplatsen finns en röd liten rutschkana omgiven av sand och en trälåda med leksaker som nu är täckt med snö. Mittemot rutschkanan, på andra sidan av en liten stig, finns två gungor, en för lite äldre barn och en för lite yngre barn. Gungorna svajar lätt i vinden och det är tydligt att ingen gungat idag eftersom det finns ett lager med snö på. Ett brunt trästaket står runt gungorna. Bakom rutschkanan finns en träbänk som även den är igensnöad.

Vår lilla trädgård på framsidan är omringad av en hög häck utan löv. På sommaren är den alltid full och gröna, friska löv. Gräsmattan är helt täckt av snö och inget grönt syns. Det lilla trädet på tomten är även det tomt på löv. Mellan huset och den lilla gräsmattan finns ett trädäck som det på sommaren vanligtvis står ett rött bord och två stora, röda sittbänkar på. Nu syns inte den röda färgen utan det finns bara en militärgrön skyddande plastbit ovan på möblerna.

Bakgården februari 2023:

Om jag istället går till min lillebrors rum och tittar ut genom fönstret ser jag bakgården. I sommar var det en stor gräsmatta med en stenmur längst bort men nu är det ett litet rött hus där. Det är ett attefallshus som redan var byggt utomlands men som vi satte på plats december år 2022. Det är som ett litet extra gästhus. Runt attefallshuset finns det gräs och framför finns en bit trädäck som min pappa med lite hjälp flyttade dit. Det finns också hål efter där det innan funnits rör. Hela trädgården omringas av häcken som är full av bruna löv.

☝️ Finns det några regler hemma för vad du får och inte får göra?

Ja, men de är inte jättestrikta. T.ex. äter vi bara godis på lördagar men det finns vissa undantag, exempelvis ett kalas eller en högtid, då vi antingen frågar om lov eller kan bedöma själva, vi har inga skärmar vid matbordet när vi äter utan de ska vara på en byrå under trappan och man ska alltid plocka undan efter sig. Exempelvis duka av när man ätit klart. Hemma har vi även fyra andra regler som har funnits sedan jag var liten och som vi alltid ska följa:

1. Var snäll

2. Gnäll inte

3. Ät upp på tallriken

4. Var smart

⛺️ Hur många rum har ni hemma hos dig?

Nedre våningen: vardagsrum, badrum, ett förråd, kök, hall

Övre våning: badrum, tre sovrum, vardagsrum, tvättrum

⏱ Hur länge har du bott i ditt hem?

Ungefär tio år. Jag och mina föräldrar flyttade in när jag var ungefär två år.

✏️ Beskriv hur livet är i ditt hem

Livet i mitt hem är tryggt och avslappnande. Varje dag efter att jag varit ute längtar jag efter att få komma hem och slappna av. Det är ganska lugnt och alla hjälps åt i huset. Ofta kan man höra musik, antingen av att jag eller min lillebror spela altfiol eller cello eller så är det musik som spelas från Spotify. Spotify är en musikapp som vi brukar spela musik från. Hela familjen äter mat tillsammans och pratar om lite olika saker och det är väldigt trevligt. Ibland tittar vi på tv tillsammans. Hemma känner jag att jag kan göra det jag vill utan att bli störd.

🕹 Vad tycker du om att göra hemma?

Hemma tycker jag bland annat om att läsa, öva altfiol och cello, vika origami, pyssla, titta på film, träna taekwondo, hålla på med min mobil och organisera sakerna i mitt rum. Jag kan hitta på lite vad som helst när jag inte har något att göra, men det är väldigt sällan. Jag har ofta mycket att göra och ibland blir jag stressad. Men när jag inte har något att göra kan jag t.ex. hitta något i mitt rum och börja leka med det. Jag tycker om att organisera sakerna i mitt rum, men det tror jag inte att många gör…

🏘 Bor du i flera hem? Berätta mer!

Nej, mitt hem är ett rött hus med snett tak.

🛌 Var sover du? Har du eget rum?

Jag sover på övre våningen i en våningssäng i mitt rum. Min lillebror sover i den nedre våningen av våningssängen i mitt rum även om han har ett eget rum. Jag och min lillebror har delat rum sedan vi var små men på senare år har vi fått separata rum.

Publicerat

10 augusti 2023

Berättat av

Allison

Licens

CC BY

Arkivkod

M1:2/01551

Insamling

Mitt liv – mitt hem

Skola

Stiftelsen BMSL

Klass

6A, vt2023

Berättelsens position

Se alla berättelser på karta
Travelers’ Map is loading…
If you see this after your page is loaded completely, leafletJS files are missing.

6528 elever har deltagit! – delta med din klass!

Låt barnen berätta för framtiden. Det är enkelt att använda Mitt liv i undervisningen. Eleven får en unik kod och fyller själv in sitt bidrag. Du som lärare skickar sedan in det med ett knapptryck.

Så kommer du igång!