Mitt Liv

Berättat av Sigrid

Född 2010. Stiftelsen BMSL. 6B, vt2023.

👥 Vilka bor hemma hos dig?

Hos mamma bor jag: En medellång smal tjej som går på cheerleading och älskar naturen. Min bonus pappa Rod: Som är en försiktig och snäll man med fyra systrar.

Min mamma Emma: Hon är också medellång med tunt kort hår och som gillar att dansa.

Min hund Lucy: Hon är alltid glad och allergisk mot allt, hon älskar att leka, springa och vara aktiv.

Hos pappa bor jag (igen)

Min bonus mamma Emelie: Som ofta klär sig i svart och gillar att sticka.

Sist min pappa Theodor: En lång man som älskar att springa och spela Tv-spel.

🛠 Hjälper du till hemma? Med vad?

Ja jag behöver plocka undan efter mig och städa mitt rum (även grovstäda som att dammsuga i mitt rum).

🏞 Hur ser det ut utanför ditt hem?

Utanför mitt hem hos min mamma har vi en stor trädgård på både framsidan och baksidan. Med ett annat hus snett till höger som vi också äger men som vi ofta hyr ut. I trädgården finns det en syrenhäck rakt fram utifrån huset som vi bor i, och framför syrenhäcken har vi några odlingslådor där jag brukar odla olika sorters blommor. Men mamma odlar även tomater och jordgubbar där. Lite till vänster om det så finns det en mellanstor Bok med ett litet bord, en bänk och några fina stolar i trä. Under den boken brukar vi sitta och fika på somrarna eftersom att det är lite nerkylt där på grund av skuggan. Om man går lite mer till vänster så finns det som en inre häck med några träd och rosenbuskar som delar upp tomten till två delar. På den lilla platsen innanför den låga häcken finns det ett äppelträd med en liten typ klätterstege liknande leksak som hänger från en av grenarna, och hela det trädet har varit en fantasikälla hela mitt liv. Mittemot finns det ett körsbärsträd med jättegoda körsbär på somrarna, och mellan de här träden kan man på somrarna hänga upp en hängmatta.

På baksidan är det först ett litet område omgivet av syren-och avenbok häckar. I mitten av den här lilla trädgårds biten så står det en stor ask. Vi har också ett litet äppelträd och rosenbuskar vid stengången. Till höger om allt det här så finns det en ganska stor bod med en stor pil framför sig. Och sen kommer det en syrenhäck och sedan parkeringen rakt framför och det andra huset precis till vänster. Men man får aldrig glömma den lilla boden bredvid den stora som har en stor ask framför sig, och bakom asken så finns det några stenar som jag alltid har gått på när jag har passerat.

Efter den lilla mini tomten som är omgiven av häckar och en liten sten stig igenom så kommer vi till den sista men största biten. Det är en stor äng som börjar med ett stort körsbärsträd som är roligt att klättra upp i, och precis före körsbärsträdet så splittras gången och den ena går till höger och den andra rakt fram. Den till höger leder till grusvägen och en brevlåda. Den till vänster däremot leder till ett till körsbärsträd och virke som pinnar till valborg. (Allting är öppet som en äng). I mitten av den här stora ängen som det sista biten är så finns det ett stort kastanjeträd med ätbara kastanjer. Bakom det har vi vårt odlingsområde där vi odlar potatis, hallon, har en gran, smultron, krusbär, svarta vinbär och lite kryddor. Precis bredvid så finns våran hunds hage men tyvärr så är det bara ett nät som har gått sönder. Efter det så är det mesta lika med många fruktträd som plommon (av olika sorter), päron och äpplen och många olika sorters blommor bland det höga gräset.

☝️ Finns det några regler hemma för vad du får och inte får göra?

Hemma hos mig så har vi reglerna att vi städar undan efter oss själva och vi hjälper varandra och frågar om någon får komma hem eller om man får komma hem till någon. Men man ska också respektera att folk vill vara själva så man knackar innan man kommer in.

⛺️ Hur många rum har ni hemma hos dig?

Mamma: Kök, 1 badrum, vardagsrum, kontor, mitt rum, mamma och ords rum, mellangången med trappan och en städskrubb och en liten extra hall.

Pappa: Hall/korridor, kök, mitt rum, vardagsrum, pappa och Emelies rum, verkstad/kontor och 1 badrum.

⏱ Hur länge har du bott i ditt hem?

Hos mamma har jag bott sen jag föddes. Men Rod flyttade in för ca 3 år sedan.

Men hos pappa har jag bott sen slutet av 2015 och jag tror Emelie flyttade in för ca 5 år sedan.

✏️ Beskriv hur livet är i ditt hem

Hos mamma är det ofta väldigt stökigt på mornarna för att alla vi tre ska in i badrummet och någon ska mata hunden och någon ska köra mig och någon ska ut med hunden och ibland sover någon så man måste smyga på ovanvåningen och alla äter frukost ensamma för att alla vaknar vid olika tider och jag behöver komma ut ur huset innan 07:45 för att annars blir jag sen.

Medans hos pappa brukar det vara väldigt lugnt för att jag vaknar som vanligt vid 06:30 och gör mig redo medans pappa typ vaknar vid 07: 15 och gör te sedan åker vi till skolan.

🕹 Vad tycker du om att göra hemma?

Jag gillar att pyssla, spela TV-spel och organisera grejer.

Jag brukar organisera lite vad som helst som går att organisera i mitt rum som t.ex. gammla leksaker eller kläder som jag har kvar från när jag var liten.

Jag och pappa gillar ett spel som heter horizon zero dawn och uppföljaren till det som heter horizon forbidden west. Men när jag spelar själv så är SIMS 4 och Minecraft poppis, ibland så spelar jag Minecraft med kompisar som min granne.

När jag pysslar gillar jag att skapa användbara saker eller typ modeller av hus och sådant.

🏘 Bor du i flera hem? Berätta mer!

Jag bor i två men det här är det hos mamma. Hos mamma bor jag i en by utanför lund. När man kommer in i mitt hus kommer man direkt in i köket där vi har ett ovalt bord i mitten, vi har en soffa som är inbyggd mellan bänkarna. Sedan i hörnet så har vi två kyl-frysar bredvid varandra och bredvid är det en dörr som nästan alldrig används. Sedan har vi en gammal ugn mellan den nya ugnen och dörren till vardagsrummet. I en annan hörna är det bara jättemycket träbänk som nästan alltid är täckt av pyssel eller lego från mig. Om man går in genom dörren som är precis bredvid så kommer man in i en kort korridor med ett avlångt badrum på vänster sida och precis efter är dörren till trappan upp. I slutet av korridoren är vardagsrummet med en öppen spis och Tv. Om man går igenom det rektangulära vardagsrummet så finns det en liten hall med dörr ut på vänster sida som är ett annat rum, och mammas kontor på höger sida.

På övervåningen kommer man upp till ett avlångt rum där man står i mitten. Vid ena kortsidan ligger mitt rum som är ganska stort och har en liten dörr i en större dörr där ett barn kan gå igenom och så har det två fönster och snedtak. Vid andra kortsidan ligger mamma och Rods rum. Det har glasdörrar och stora fönster. I mittenrummet som man kommer upp i så har vi mycket förvaring med hyllor på marken och upphängda kläder mittemot.

🛌 Var sover du? Har du eget rum?

Jag sover i mitt egna rum hos både mamma och pappa. Hos båda har jag ett ganska stort rum men hos pappa är teven i mitt rum så det är typ också vårat vardagsrum. Jag tycker att det är okej, men det kan ibland vara störigt när jag har många prov och inte hinner städa och de säger massor och klagar på att det är stökigt.

Publicerat

10 augusti 2023

Berättat av

Sigrid

Licens

CC BY

Arkivkod

M1:2/01612

Insamling

Mitt liv – mitt hem

Skola

Stiftelsen BMSL

Klass

6B, vt2023

Berättelsens position

Se alla berättelser på karta
Travelers’ Map is loading…
If you see this after your page is loaded completely, leafletJS files are missing.

6528 elever har deltagit! – delta med din klass!

Låt barnen berätta för framtiden. Det är enkelt att använda Mitt liv i undervisningen. Eleven får en unik kod och fyller själv in sitt bidrag. Du som lärare skickar sedan in det med ett knapptryck.

Så kommer du igång!