Mitt Liv

Berättat av Sayako

Född 2010. Stiftelsen BMSL. 6A, vt2023.

👥 Vilka bor hemma hos dig?

Jag bor med min mamma, pappa och en lillasyster.

🛠 Hjälper du till hemma? Med vad?

Det är inte alltid jag hjälper till hemma, då mina föräldrar säger till mig att jag kan göra arbetet från skolan istället. (Jag har oftast inte det) Men jag brukar diska efter maten och hjälpa till med att laga mat. Skära grönsaker och duka upp bordet med tallrik, gaffel, kniv, sked, glas och pinnar. Ibland hänger jag upp tvätten och en annan gång, t.ex innan gäster kommer, städar jag huset. Ordnar så att det blir fint, dammsuga och städa undan saker.

🏞 Hur ser det ut utanför ditt hem?

Utanför mitt hus finns det en parkering, där ca. 12 bilar är parkerade. Vi har även en liten trädgård, där två träd, utav en är ett päronträd och en vinbärs-buske växer. Under våren finns det snödroppar, tulpaner och andra vårblommor. På andra sidan ser man stora, röda lägenheter som hindrar att solen skiner mot oss och åt höger från vår lägenhet, ser man en begravningsbyrå.

☝️ Finns det några regler hemma för vad du får och inte får göra?

Det finns inga stränga regler hemma, men några som oftast alla har hemma. Typ att inte skrika högt och störa grannarna, spela instrument sent på kvällen och äta upp sin mat på tallriken. Men även att man inte ska leka hela tiden, utan måste hjälpa till i hemmet och göra arbeten från skolan, om man har det. Sådana saker…

⛺️ Hur många rum har ni hemma hos dig?

Hemma hos mig har vi två sovrum, två badrum, ett rum för mig, ett förvaringsrum och ett stort rum för vardagsrum/kök/hall. (7)

⏱ Hur länge har du bott i ditt hem?

Vi har bott i lägenheten, sen jag var fyra år och därför i snart nio år. Före detta, har jag också bott i ett hus och i en annan lägenhet.

✏️ Beskriv hur livet är i ditt hem

Hemma hos mig är det livligt med musik från högtalaren, pianot och fiolen. Det är varmt och mysigt, då vi har en stor, skön soffa. I köket brukar mamma stå och laga mat/diska, i sov-/barnrummet brukar min lillasyster sitta och leka och i vardagsrummet brukar min pappa sitta och arbeta. Själv sitter jag gärna på soffan och läsa eller arbeta vidare med olika saker och ting vid skrivbordet. Vi har två badrum, där duschen, toaletten och handfatet alltid finns redo för nästa besök.

🕹 Vad tycker du om att göra hemma?

Under vardagen tycker jag mest om att ta det lugnt. Jag tycker om att läsa böcker, det är livet för mig, utan det skulle mitt liv, typ kollapsa. Men jag tycker även om att spela fiol. Jag går på fiol en gång i veckan på Kulturskolan och därför övar jag på nya låtar hemma. Ibland brukar jag spela det med piano, vilket min mamma spelar. Som andra i min ålder, gillar jag också att spela spel. Både på min Ipad och brädspel. Fast mest tycker jag om att spendera min tid med familjen.

🏘 Bor du i flera hem? Berätta mer!

Nej

🛌 Var sover du? Har du eget rum?

Jag sover i samma rum som min lillasyster, då vi har en våningssäng. För att vara mer exakt sover jag på övervåningen i ett rum med ljusblåa väggar. Det är där jag sover. Men förutom det har jag även ett annat rum. I detta rummet har jag två skrivbord, hyllor, samt andra småsaker, som Lego och böcker. Den första skrivborden tillhör mig och den andra, min pappas, där han brukar arbeta på morgonen/kvällen. Detta rummet har vita väggar med trägolv och en turkosfärgad matta. I framtiden hoppas jag att vi kan ordna så att sängen förflyttas till den rummet med vita väggar. Så att det blir ”mitt” eget rum.

Publicerat

10 augusti 2023

Berättat av

Sayako

Licens

CC BY

Arkivkod

M1:2/01580

Insamling

Mitt liv – mitt hem

Skola

Stiftelsen BMSL

Klass

6A, vt2023

Berättelsens position

Se alla berättelser på karta
Travelers’ Map is loading…
If you see this after your page is loaded completely, leafletJS files are missing.

6528 elever har deltagit! – delta med din klass!

Låt barnen berätta för framtiden. Det är enkelt att använda Mitt liv i undervisningen. Eleven får en unik kod och fyller själv in sitt bidrag. Du som lärare skickar sedan in det med ett knapptryck.

Så kommer du igång!