Mitt Liv

Berättat av Siri

Född 2010. Stiftelsen BMSL. 6A, vt2023.

👥 Vilka bor hemma hos dig?

I lägenheten bor, förutom jag, min syster, min mamma, min pappa och min hund. Min syster är ofta på sin mobil och lyssnar på musik 24/7. Hon har ett eget, ganska stort rum och pratar ofta med sina vänner på mobilen. Hon är lika gammal som mig och störig.

Min mamma jobbar hemifrån och tar hand om hunden. Hon tycker som mig om att läsa och är uppväxt i USA, men bor nu i Sverige.

Min pappa jobbar som kirurg och är oftast på jobbet eller forskningsresor. Han är uppväxt i Sverige och längst i familjen, nästan två meter lång.

Min hund är väldigt gullig och fyller snart två år. Hon föddes i Sverige och är av en stor, korthårig ras. Nästan hela dagen spenderar hon sovande, och hon vill alltid ha mer mat och längtar efter att kunna äta maten som vi äter.

🛠 Hjälper du till hemma? Med vad?

Jag hjälper inte till jättemycket hemma, men det gör jag ibland. T. ex. hjälper jag ibland till med att laga maten om jag inte har något att göra. Mina föräldrar säger ofta till mig att plocka ur och plocka in i diskmaskinen, och jag gör faktiskt det ibland. Jag hjälper ganska ofta till med att baka saker, speciellt om vi ska ha gäster. När vi ska ha gäster hjälper jag dessutom till med att städa.

🏞 Hur ser det ut utanför ditt hem?

Utanför vår lägenhet finns en korsning där fyra vägar möts. Det finns ganska mycket gräs, och det är många hundar som går där. Alldeles bredvid ligger ett stort hus som är omringat av gräs och växter. Det är nära till mycket, mataffären är bara 200 meter bort och ett fikaställe mindre än 50 meter bort. Vi har en innergård som alla i styrelsen delar på. Halva innergården är grus, halva är gräs (vår hund har rivit upp halva gräset) och det finns ett stort cykelställ bredvid sopptunnorna. Det finns plats där man får odla om man vill, vi har odlat jordgubbar, och tillsammans med gungorna är det ganska trevligt.

☝️ Finns det några regler hemma för vad du får och inte får göra?

Ja, vi har några regler:

Vi får inte svära, kolla för mycket på mobilen, man måste leka med hunden, man ska lyssna på de vuxna, man måste äta med kniv och gaffel, man får inte skrika och mycket av de vanliga reglerna som man brukar ha.

⛺️ Hur många rum har ni hemma hos dig?

Vi har tre sovrum, två toaletter, ett arbetsrum, ett matrum, ett vardagsrum och ett kök.

⏱ Hur länge har du bott i ditt hem?

Jag har bott i mitt hem sen jag var ett år gammal, så ca 11-12 år. Innan bodde vi i en lägenhet ett par kvarter bort men vi flyttade eftersom det var för litet.

✏️ Beskriv hur livet är i ditt hem

Min lägenhet är ganska stor och det finns mycket plats. Vi har många stora fönster som på största delen av dagen släpper in mycket solljus. Det finns en fransk balkong i köket som släpper in mycket ljus. Vi har många växter, minst två på varje fönsterkarm och flera på golvet. Möblerna är för det mesta placerade i mitten av rummen, och det är inte inrett väldigt trångt, vilket bidrar till en luftigare atmosfär. Det är tur, då vår hund behöver mycket plats för att springa runt. Hon har redan lämnat skrapmärken i hela lägenheten, och älskar att sitta i fönstret och se ner på folket och hundarna som går runt. Vi bor högst upp i byggnaden, men det finns ingen hiss. Trapphusets väggar är målade i grönt, och på varje våning finns det tre lägenheter, förutom där vi bor då två av dörrarna tillhör vår lägenhet eftersom de har gjort det till en lägenhet. Mellan varje våning finns en balkong som man delar på och ser ut över innergården.

I lägenheten är det tyst mesta delen av tiden förutom när min syster tittar på något. Det är ganska lugnt hemma och skönt att komma hem efter en lång dag.

🕹 Vad tycker du om att göra hemma?

Hemma brukar jag oftast läsa, då det är avkopplande efter en lång skoldag, men ibland gör jag skolarbete om jag inte hunnit klart det i skolan eller har en läxa. Jag tycker om att rita, men jag gör inte det väldigt ofta då jag har svårt för att starta saker. Jag har många anteckningsböcker, men jag har inte skrivit något i hälften va dem och tänker alltid på att göra det, men jag gör aldrig det. Istället spenderar jag tiden med att fixa saker och sortera sakerna vi har hemma men jag gör inte det hela tiden. Jag läser oftast, men mest i engelska, och jag tycker om det av många anledningar.

🏘 Bor du i flera hem? Berätta mer!

Nej, jag bor i ett hem.

🛌 Var sover du? Har du eget rum?

Jag har ett eget rum där jag sover. Det är ett ganska litet rum i änden av lägenheten och ganska långt bort från de andra rummen. Innan sov jag i samma rum som min syster, men nu har jag fått gästrummet som mitt rum och min syster har kvar rummet. Detta rummet är ganska mycket mindre än det förra, men jag tycker om det. I mitt rum har jag en säng, en fåtölj, en bokhylla, en byrå, ett nattduksbord och ett skrivbord. Rummet är för det mesta blått och vit och på mitten av dagen är det upplyst av solen. Jag har ganska många växter, men inte riktigt några blommor. På väggen hänger tavlor i A4 format, men jag har inte hängt upp alla tavlor än. Skrivbordet är praktiskt för mig, med mycket plats att ha saker och ting i vilket är bra då jag har ett litet rum. Det finns en vit matta som min hund tycker om att ligga på och det ger mig dessutom bra sällskap. Jag har en skrivbordslampa som ofta används som ljus för att kunna se bokstäverna i böckerna.

Publicerat

10 augusti 2023

Berättat av

Siri

Licens

CC BY

Arkivkod

M1:2/01582

Insamling

Mitt liv – mitt hem

Skola

Stiftelsen BMSL

Klass

6A, vt2023

Berättelsens position

Se alla berättelser på karta
Travelers’ Map is loading…
If you see this after your page is loaded completely, leafletJS files are missing.

6528 elever har deltagit! – delta med din klass!

Låt barnen berätta för framtiden. Det är enkelt att använda Mitt liv i undervisningen. Eleven får en unik kod och fyller själv in sitt bidrag. Du som lärare skickar sedan in det med ett knapptryck.

Så kommer du igång!