Mitt Liv

Berättat av Gunnar

Född 2009. Rörsjöskolan. 5a.

👩‍💻 Berätta om tre personer som är viktiga i ditt liv

Jag har intervjuat tre generationer i min släkt. Min mamma, min mormor och min gammelmormor.

Vilket år föddes du?

Mamma Frida: 1980

Mormor Maria: 1957

Gammelmormor Greta: 1931

Vad heter/hette dina föräldrar?

Mamma Frida: Maria och Thomas

Mormor Maria: Greta och Georg

Gammelmormor Greta: Hilma och Oskar

Vart växte du upp?

Mamma Frida: I en villa i Hässleholm med mina föräldrar och lillasyster Julia

Mormor Maria: I en villa i Hässleholm med föräldrar och lillasyster Eljena

Gammelmormor Greta: Ett lantbruk i Lommarp/Vinslöv med föräldrar och nio syskon.

Vad gjorde man efter skolan när du var liten?

Mamma Frida: Jag tränade mycket fotboll (jag ville bli fotbollsproffs), spelade piano och klarinett och skrev brev till mina brevvänner. Tv-spel slog igenom och blev något som många skaffade. Vi spelade Nintendo 8-bitars och Super Nintendo.

Mormor Maria: Bestämde med någon kompis att man skulle leka efter skolan. Vi hoppade ofta gummiband, hopprep eller långrep. Om vi var många som lekte kunde det bli bollen i burken eller dunkgömme.

Gammelmormor Greta: Jag gick hem för att passa lillebror Hasse som hade Downs syndrom, han var 9 år yngre än mig. Min mor jobbade så jag var som en mor för honom. Jag lekte inte så mycket, det fanns alltid arbetsuppgifter i hemmet då vi var en stor familj. Men ibland lekte man med grannbarnen och på vintern åkte vi ofta skidor.

Hur tog man kontakt med någon som inte fanns i närheten?

Mamma Frida: Vi ringde på den fasta telefonen (man kunde inte gå runt och prata utan var tvungen att sitta stilla eftersom telefonen satt fast med en kontakt i väggen). Jag kunde sitta och prata i flera timmar med mina kompisar och mina föräldrar klagade ofta på våra dyra telefonräkningar. När en i familjen satt och pratade i telefon kunde ingen annan i huset ringa.

När vi skaffade dator hemma, i slutet av 90-talet gick datortrafiken på samma linje som telefonen så om jag använde internet bröts det när någon lyfte telefonluren.

Det tog även ganska lång tid att kopplas upp på internet, datorn gjorde mycket och långa ljud ifrån sig när den kopplade upp sig.

Jag hade även några brevvänner på andra ställen i Sverige som jag gärna skrev till.

Mormor Maria: Man ringde på en telefon som satt fast med en sladd i väggen, man kunde också skriva brev. Jag tyckte om att skriva och hade många brevvänner.

Gammelmormor Greta: Vi var de första i byn som hade telefon, så folk kom hem till oss för att ringa. Ibland fick man springa med bud hem till folk som hade ringt dem.

Hur tog du reda på fakta?

Mamma Frida: Jag letade i uppslagsverk och faktaböcker både hemma och på biblioteket

Mormor Maria: Frågade föräldrarna eller fröken/läraren i skolan.

Gammelmormor Greta: Ingenstans, frågade aldrig.

Hur reste man när du var liten?

Mamma Frida: Med bil, buss, tåg eller flyg

Mormor Maria: Med bil, buss eller tåg.

Gammelmormor Greta: Med tåg, cykel eller gick.

Vad hade du för tankar om framtiden?

Mamma Frida: När jag gick i fyran fick vi i uppgift i skolan att rita hur vi trodde att framtiden skulle se ut. Jag ritade en telefon som liknade de telefoner som fanns på den tiden, med den skillnaden att det fanns en skärm på väggen bredvid telefonen där man kunde se den man pratade med. Jag kunde inte föreställa mig att vi alla skulle äga en varsin portabel telefon UTAN SLADD! Men jag hade rätt i att det skulle bli möjligt att se den man pratade med 🙂

Jag såg också fram emot att jag skulle få uppleva när det blev år 2000!

Mormor Maria: Minns att jag ofta tänkte att jag var 43 när det var år 2000 och att det var jättelänge tills dess. Vår lärare sa att när vi blev vuxna skulle vi nog ha en egen helikopter på vårt hustak. Riktigt så blev det inte.

Gammelmormor Greta: Jag ville bli hårfrisörska och det blev jag också. Skrev det i en uppsats när jag gick i sjuan.

Hur var det i skolan när du var liten?

Mamma Frida: Jag tyckte om att gå i skolan och mina lärare var snälla. Vi satt vid bänkar med låda och lock och i lådan förvarade vi våra skolböcker. En bok för varje ämne. Alla böckerna kläddes in med bokpapper i början av terminen och jag älskade att välja ett fint papper till mina böcker och var väldigt rädd om dem. Längst fram i alla klassrum fanns ett piano eller orgel som läraren ofta spelade på och på Roliga timmen brukade jag spela för hela klassen.

Mormor Maria: Vi hade en väldig respekt för lärarna näst intill lite rädsla. Tappade vi vår penna i golvet fick vi resa oss upp och säga förlåt. Hade en väldigt gammalmodig lärare. Vi gick i skolan även på lördagar fram till jag gick i 5:an. Fast då slutade vi kl:13:00 och fick ingen mat i skolan den dagen. Vi hade alltid roliga timmen sista timmen.

Gammelmormor Greta: Min första fröken var inte snäll, en gång på en lektion kallade hon mig för ”ditt lilla svin” . Min mor berättade detta för rektorn men det hände aldrig något. Under andra världskriget hade vi många vikarier när de ordinarie lärarna var inkallade. De lärarna var snälla. Vi hade en fröken som hette Margareta, henne tyckte jag om men läraren vi fick senare var inte heller snäll, vi gick bara i skolan i sju år på den tiden.

Jämfört med nu, vad var bättre då?

Mamma Frida: Eftersom det inte fanns något internet och sociala medier kunde man mer vara ”här och nu”. Ingen parallell värld som störde det man höll på med. Jag tänker även att det var lättare att bli kreativ på den tiden för när man inte hade något att göra så fick man lösa det själv genom att vara påhittig.

Mormor Maria: Respekten, ordning och uppförande, tyvärr var det ofta förknippat med rädsla.

Gammelmormor Greta: Folk var inte så stressade som nu, det fanns ingen tv eller bil och allt var mycket lugnare. Jag behövde aldrig låsa min cykel, det fanns inga lås på cyklar, den blev ändå aldrig stulen. Ytterdörren låste man inte heller, det fanns alltid någon hemma.

Jämfört med då, vad är bättre nu?

Mamma Frida: Det är lättare och går snabbare att ta reda på korrekt fakta och information. Man känner sig närmare ”världen” och kan se fler möjligheter än det som finns rakt framför näsan.

Barn som har adhd, autism, dyslexi osv får snabbare och bättre hjälp i skolan idag än när jag var liten.

Mormor Maria: Det lyssnas bättre på barn och att de ska ha samma respekt som vuxna.

Allas lika värde!

Gammelmormor Greta: Allt annat är bättre nu. Människor slet mycket och barnen var tvungna att arbeta och hjälpa till mycket. Man är snällare idag både mot människor och djur. Vi hade inga tandborstar och gick aldrig till tandläkaren. Barn kunde få både diffteri och polio. En grannflicka dog av diffteri. Idag får vi vaccin mot de sjukdomarna.

Vad åt man när du var liten?

Mamma Frida: Flygande Jakob, kyckling med ris och currysås, inlagda päron med ett after eightchoklad på som man värmde i ugnen.

Det blev populärt med kinamat och jasminris istället för Uncle Bensris. Mexikansk mat såsom tacos fick ett genomslag i Sverige.

Mormor Maria: T.ex Bruna bönor och stekt fläsk, rotmos och fläskkorv, kåldolmar, stekt sill.

Gammelmormor Greta: Vi åt vanlig husmanskost. Vi fick alltid äta oss mätta i vår familj vilket inte alla familjer fick göra. Det fanns ingen skolmat.

Vad lyssnade man på för slags musik?

Mamma Frida: När jag var liten hade vi bara LP-skivor och kassettband, sen kom cd-skivor i början av 90-talet. Min första cd-skiva var ABBA Gold.

Jag gillade att gå på disco på Västerskolan, där dansade vi till syntig 80-talsmusik och dansade tryckare till smöriga powerballader. På mellanstadiet gick jag från att lyssna på pojkbandet New kids on the block till att gilla ”hårdrock” och ”grunge” så som Guns n’ roses och Nirvana.

Mormor Maria: Mina idoler var Hep Stars, Beatles och Hotenany Singers. Mina första skivor/singlar var med Sven-Ingvars, Annlouise Hanson, Östen Warnebring, Tore Skogman och såklart mina stora idoler Hep Stars.

Gammelmormor Greta: Kalle Jularbo. Min bror hade en resegrammofon som man vevade upp. Familjen satt ofta i trädgården på sommaren på söndagar, då spelade min bror stenkakor på grammofonen. Det cyklade folk på vägen utanför som brukade stanna och lyssna. Det var ovanligt med radio. När jag vid 14 års ålder började jag ta ut och dansa så var det efter levande musik.

Publicerat

18 februari 2021

Berättat av

Gunnar

Licens

CC BY

Arkivkod

M1:3/00157

Insamling

Mitt liv – människorna i mitt liv

Skola

Rörsjöskolan

Klass

5a

Berättelsens position

Se alla berättelser på karta
Travelers’ Map is loading…
If you see this after your page is loaded completely, leafletJS files are missing.

6528 elever har deltagit! – delta med din klass!

Låt barnen berätta för framtiden. Det är enkelt att använda Mitt liv i undervisningen. Eleven får en unik kod och fyller själv in sitt bidrag. Du som lärare skickar sedan in det med ett knapptryck.

Så kommer du igång!