Mitt Liv

Berättat av Nordiska museet

Barnet berättar:

Mitt hem ligger i en by, som heter Ängen, i Gräsmarks socken. Min mamma är folkskolärarinna i Ängen. Min pappa är död. Jag har två syskon som heter Holger och Ingrid. Holger är 18 år, Ingrid är 20 år och mamma är 49 år. Mamma heter Ruth Andersson. Själv heter jag Gertrud och är 13 år.

Nu har pappa varit död i två år, mina två äldre syskon äro borta i skolan. Jag går i sjunde klassen för mamma, som är lärarinna. Därtill har vi en finsk flicka på 12 år, som varit här ett år. Vi har blivit så goda vänner. Vi båda hjälpas åt att sköta ett hushållslamm, som nu i höst blivit inackorderad i en gammal ladugård. Om kvällarna förnöjer vi oss med att spela och sjunga. När mina syskon är hemma så spelar Ingrid piano, Holger flöjt och jag fiol ibland, och så sjunger vi allihopa. Jag spelar också ibland på pianot. Böcker ur skolbiblioteket läser vi, och det är roligt, och mamma är med i en läsecirkel. Så kommer ibland kusiner och kamrater på besök och då roar vi oss med folk- och sällskapslekar, uppföra små pjäser, och ha så trevligt.

Publicerat

25 februari 2020

Berättat av

Nordiska museet

Licens

CC BY

Arkivkod

00003

Insamling

En dag i mitt liv 1942

Berättelsens position

Se alla berättelser på karta
Travelers’ Map is loading…
If you see this after your page is loaded completely, leafletJS files are missing.

6532 elever har deltagit! – delta med din klass!

Låt barnen berätta för framtiden. Det är enkelt att använda Mitt liv i undervisningen. Eleven får en unik kod och fyller själv in sitt bidrag. Du som lärare skickar sedan in det med ett knapptryck.

Så kommer du igång!