Berättat av Alma

Född 2010. Stiftelsen BMSL. 5A.

✏️ Berätta hur du föreställer dig ditt liv 2050

Bollen rullar längst den glänsande gräsplanen. Solen lyser starkt. ”MÅLLL” ropas det från högtalare och läktarna. Tjut och jubel, folk som buar, folk som kastar saker.

Hej, jag är Alma från framtiden. Jag är 40 år gammal och har gjort mycket i mina dagar. Jag har precis kommit hem från världsmästerskapet i fotboll och tro det eller ej men Sverige vann! Det var Frankrike mot oss, Sverige. Det stod 2-2, 90 minuter stod klockan på med 1 minut och 30 sekunder av 2 minuters övertid. Sverige får ett anfall, högerytter slår ett inlägg, mottagning, ned, skott. Bollen flyger i luften, rakt i högra krysset. ”MÅÅL” Sverige gör mål, jag gör mål. Domaren blåser av matchen. Sveriges damer har vunnit världsmästerskapet år 2050.

Vänta, vänta. Jag ska berätta från början.

År 2023, jag var 13 år och spelade i Dösjöbro IF, flickor födda 09/10. Mina planer för framtiden var att bl.a söka in på idrottsgymnasiet i Malmö och gå fotbollslinjen. Blev det så? Det får vi se. Vid 15 års ålder fick jag plats i Sveriges damlandslag U16. Bara ett år senare började jag också spela i Malmö FF Vid 19 års ålder blir jag erbjuden en plats i en spansk klubb, nämligen FC Barcelona. Jag tackade ja, men om min hemma klubb skulle vara i Spanien så kunde jag inte bo i Sverige. Jag, min hund, min lagotto romagnolo som heter Laban, packade vår väskor och begav oss mot Köpenhamns flygplats och satte oss i ett elektriskt flygplan. Tre timmar senare landade vi i Heliped. Vi tog en taxi, en elektrisk taxi, mot huset. Nu är alla fordon, även båtar, elektriska. Dem fossila bränslena är slut. Det gick snabbare än vad forskarna trodde. Nu är den största energikällan kärnkraftverk.

3 år, alltså när jag var 22 år gammal, var det dags för Europamästerskap i Norge Jag erbjöds en plats i Sveriges damlandslag. Detta var min stora dröm så jag tackade såklart ja. Em 2032, Sverige gick långt, men inte hela vägen. I kvartsfinal slår Belgien ut oss. Vinnare av Em 2032 blir Frankrike.

Jag fortsätter spela i Barcelona gör stora framsteg. Två år tidigare, år 2030, vann jag faktiskt guldbollen.

Jag blir kallad till vm 2035 och tackar ja. I gruppspelen slår vi ut Nederländerna och Polen och vi spelar lika, 1-1 mot England. England spelar även lika mot Nederländerna och slutar som tvåa i gruppspelen, medans vi lutar som etta. Åttondelsfinalen mot Belgien vinner vi, kvartsfinalen slår vi ut Mexico, semifinal slår vi ut Usa. Finalen kommer, det är vi, Sverige, ot Frankrike. Domaren blåser igång matchen. I 23 minuten gör Calla Lindberg en djupledspassning till mig. Det är jag mot Frankrikes målvakt. Bollen rullar längst det lysande gräset, vid sidan om stolpen. Den går in. ” MÅÅÅÅLLL” Sverige gör mål, jag gör mål. Tjut och jubel, folk som buar och folk som kastar saker. Men Sverige gör mål. I den 38 matchminuten änder något hemskt. Frankrike gör ett anfall med Sveriges fantastiska högerback, Olofsson, bryter anfallet, men får en smäll. Svenska första hjälpen springer in på plan. Olofsson bärs av planen i en bår. Korsbandet gick sönder. I all denna sorg skickar Sveriges tränare in Olofssons ersättare Skog. Sorgen fortsätter och i den 42 minuten kontrar Frankrike och gör mål. Första halvleken blås av och Frankrike kviterade precis till 1-1. Vi går in i andra halvlek med en enda tanke, Sverige ska vinna. Allt går bra, men i 83 matchminuten får Frankrike ett bra uppspel. Längst yttern, längst backarna, offensiv mittfältare får bollen. Bom. Bollen flyger längst luften. Frankrike gör mål och tar ledningen. Svenska spelare lägger sig ner och håller sig för huvudet. Hoppet är förlorat. I den 85 minuten får Sveriges vänsterytter bollen och går på anfall. Ett skott avfyras med målvakten tar den. Läktarna börjar tömmas, Sveriges hopp är förlorat. Frankrike fortsätter göra anfall men vår fantastiska backlinje bryter dem alla. Hornen som brukar sitta i Sveriges damlag har fallit av. Matchen får två minuters tidstillägg. Den franska hejarklacken börjar räkna, tio,nio, åtta, sju… Sveriges backar passar upp bollen till mig. Jag har bara en ända inställning, bollen ska i mål. Jag tar ett språng, fint fint, bommm! Bollen flyger längst luften. Svenska hejarklacken ställer sig upp. Det ända som hörs är fransmännen som tjuter, TRE, TVÅ, ETT. Bollen går i krysset! ”MÅÅÅL” Det jublas och skriks. Svordomar och andra ord ropas ut, men en sak är säker, Sverige har kvitterat.

Under övertiden som varar i 15 minuter x2 händer inte så mycket och matchen blåses av till straffar. Frankrike missar sin första straffen, men Sverige sätter. Andra sitter för både Frankrike och Sverige. Sverige gör mål på sin tredje straff. Frankrike slår den, men Sveriges målvakt räddar. Både Sverige och Frankrike sätter sin fjärde straff. Frankrike ska slå sin femte straff. Om de bränner den vinner Sverige, men Frankrikes anfallare sätter.

Den avgörande straffen ska slås. Jag ska slå den för Sverige. Om jag sätter vinner Sverige hela em 2035, om jag missar körs en ny runda. Jag fluffar gräset och lägger bollen på plats. Jag back tre steg och sedan tar jag ett steg åt vänster. Jag kollar målvakten i ögonen. Hon ser rädd ut. Jag är fokuserad, och det syns i mina ögon. Jag tar ett djupt andetag, sedan går jag mot bollen. Pang, målvakten kastar sig, bollen rullar in. Sverige vinner em 2035.

År 2036 vann Sverige även em och och 2040 blev jag andra kvinna i världen att vinna guldfoten.

Nu hoppas jag att jag ska få kristallbollen nästa år, år 2051. Nu är det min tur.