Mitt Liv

Berättelsen är en del av insamlingen En dag i mitt liv 1942.

Ingrid, 13 år

”På kvällen är jag med i ladugården och mjölkar korna. Ibland, när mamma är borta, då sköter jag ladugården själv. Jag får inte läsa på läxan förrän på kvällen.”

Skrivet av — Ingrid 13 år, Ängens skola, Gräsmark Värmland


Jag heter Ingrid Hagberg är 13 år och går i 7:e klass. Min pappa heter Emanuel Hagberg och är 49 år, min mamma heter Margareta Hagberg och är 39 år. Min äldsta bror heter Ingmar. Han är 15 år. Min syster Signe är 11 år gammal. Min yngste bror heter Gunnar och är 6 år. Min far är jordbrukare.

Mitt hem ligger i en vacker bygd. Ingen sjö finns i närheten, men skogar är det gott om. Vi har 4 km till närmaste landsväg. 2,5 mil till järnvägsstationen. Till kyrkan har vi 10 km. Vi har en bra stuga. På nedre våningen är det 2 rum och kök, på övre våningen är det 2 rum.

Mamma sköter hushållet både vinter och sommar. När pappa och Ingmar kommer från skogen och vi kommer hem från skolan äro vi så hungriga. Vi få då oftast potatis, grönsaker och kött eller fisk till. Min äldsta bror går i fortsättningsskolan i Uddheden och cyklar hem varje eftermiddag. När jag kommer hem från skolan måste jag hjälpa mamma med middagsdisken, bära in ved och vatten. På kvällen är jag med i ladugården och mjölkar korna. Ibland, när mamma är borta, då sköter jag ladugården själv. Jag får inte läsa på läxan förrän på kvällen.

En dag i mitt liv 1942

I samband med insamlingen Mitt liv så har vi publicerat ett urval av de berättelser som kom in 1942. Det här är bara en av flera berättelser. Passa på att titta på de andra också.

Utforska fler berättelser från 1942

En dag i mitt liv 1973

Den 24 oktober 1973 efterlyste Nordiska museet berättelser om vardagslivet. Flera barn deltog och berättade om sina liv. Passa på att titta på de andra också.

Utforska fler berättelser från 1973